Soomes avatakse kuulsuste allee, tähele pretendeerib mitu eestlast (1)

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Näitleja Cameron Diaze täht Hollywoodi kuulsuste alleel.
Näitleja Cameron Diaze täht Hollywoodi kuulsuste alleel. Foto: AFP/SCANPIX

Soomes Tampere linnas avatakse Hollywoodi eeskujul kuulsuste allee, kuhu saavad oma tähekese esialgu 11 staari.

Hollywoodi walk of fame’i ehk kuulsuste allee eeskujul rajatakse ka Tamperesse tänav, kus saavad oma tähekese kultuuriloos tähtsad ja silmapaistvad inimesed, vahendab Yle. Esialgu pannakse kõnniteele 11 staari tähekesed, kuus neist valitakse rahvahääletusel. Soomlaste Tähtikatu avatakse sel sügisel.

Hollywoodi kuulsuste allee.
Hollywoodi kuulsuste allee. Foto: SIPA/Scanpix

Kuulsuste alleele saavad koha muusikud, produtsendid ja heliloojad, kes on mänginud rolli Soome muusikaajaloos. See aga ei tähenda, et alleele pääsevad ainult soomlased: valik tehakse Tampere muusikaauhinna võitjate hulgast.

Niisiis on sõelal ka Eesti endine kultuuriminister Rein Lang, Eestis elav Vene muusikakriitik Artemi Troitski ja kontserdikorraldaja Helen Sildna, kes said nimetatud auhinna vastavalt 2010., 2011. ja 2014. aastal. Lõpliku valiku teeb Tampere linna kultuurikomitee.

2010. aastast jagatava Tampere Music Award auhinnaga tunnustatakse muusika-alases tegevuses erakordsete saavutuste ja teenetega silma paistnud professionaale.

Lang sai auhinna Eesti esimese eraraadio Kuku asutamise ja festivalide korraldamise eest. Troitski mängis võtmerolli Venemaal 80ndate alternatiivroki edendamises. Helen Sildna, Tallinn Music Weeki peakorraldaja, tõi Eesti muusikalisele maailmakaardile.

Tampere muusikaauhinna võitjad Rein Lang, Helen Sildna ja Artemi Troitski.
Tampere muusikaauhinna võitjad Rein Lang, Helen Sildna ja Artemi Troitski. Foto: RIA Novosti/Scanpix/Sander Ilvest/Ilja Smirnov

Tampere linnapea Lauri Lyly loodab Tähtikatu abil võita 2026. aasta Euroopa kultuuripealinna tiitli.

Samasugune kuulsuste allee on ka Austrias Viinis ja Inglismaal Manchesteris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles