Leidsime parima kartulitoidu: selle suve hitt, suussulav kartulimuretaignast porgandipirukas on teie ees!

Raadio Elmar
Copy
Chez André peakokk Andrus Vaht ja raadio Elmar peatoimetaja Mari-Liis Männik toimetamas võidutöö kallal, milleks osutus kartulimuretaignast porgandipirkuas
Chez André peakokk Andrus Vaht ja raadio Elmar peatoimetaja Mari-Liis Männik toimetamas võidutöö kallal, milleks osutus kartulimuretaignast porgandipirkuas Foto: Ele Adamson / Raadio Elmar

Raadio Elmar koostöös Maamessiga korraldasid ajavahemikul 11.-28. aprill 2019 suure retseptivõistluse, mille eesmärgiks oli leida parim kartulitoidu retsept. Raadio Elmar toimetus tänab omaltpoolt kõiki kuulajaid, kes retseptivõistlusest osa võtsid.

Raadio Elmar palus oma kuulajatel saata lemmikretsepte, kus üheks koostisosaks oli eestlaste poolt palavalt armastatud kartul. Leiutada võis täiesti uusi hõrgutisi, kuid samas olid oodatud ka põlvest-põlve heakskiidetud retseptid.

Võistlusele oodati retsepte, mis on leidnud tunnustust oma pere- või sõprade ringis või tekkinud välisreisil olles mõnest rahvustoidust inspiratsiooni ammutades. Innustasime kuulajaid saatma õpetusi nii magusate kui soolaste hõrgutiste valmistamiseks.

Toimetusse jõudnud retseptide hulgas oli palju toredaid ideid, alustades klassikalistest ahjuvormidest kuni õhuliste pirukateni välja.

Üks kolmest finaali tööst, pildil on tulel valminud koorega kartul
Üks kolmest finaali tööst, pildil on tulel valminud koorega kartul Foto: Ele Adamson / Raadio Elmar

Elmari toimetus kogunes 30. aprilli õhtul Tartu restoranis Chez André, kus tippkokk Andrus Vaht ja tema meeskond juhendasid Elmareid oma köögis, et koos valmistada kolm enim hääli saanud kartulitoitu.

Võitja selgus Elmari toimetuse poolt peale kolme võidutöö degusteerimist ja selle alusel kuulutati 6. mai hommikuprogrammis välja parima retsepti saatja. Võitjaks osutus Türilt pärit Valli, kes töötab kokana Türi Toimetulekukoolis. Ta saatis võistlusele retsepti, mis kirjeldas, kuidas valmistada muretaignast porgandipirukaid ja loomulikult ei puudunud toidust ka vajalik komponent kartul. «Retsept pärineb minu neljakümne aasta tagusest märkmikust. Pirukas on tervisliku täidisega,» kirjutas võiduretsepti saatnud Valli.

«Aitäh kõigile, kes selles ettevõtmises osalesid! Saadeti palju retsepte ning oli ülimalt põnev neist kolme, professionaalsete kokkadega koos, valmistada! Minu siiras tänu läheb Chež André restoranile, eesotsas Andrus Vahtile! Iga päev ei pääse peene restorani salajasse kööki. Palju õnne Vallile! Pelgalt mõtlemine kartulimuretaignast porgandipirukale paneb meeled teisiti tööle. Tegemist toiduga, millega võib hakkama saada isegi minusugune äärmiselt kehv kokkaja,» rääkis raadio Elmar peatoimetaja Mari-Liis Männik.

«See on ehe maitse ja tõsine pirukas, mina sööks seda ahjusoojana ja piimaga, tuleks lapsepõlv meelde, ka moodsas köögis saaks seda kindlasti kasutada erinevate liha või kalatoitude juurde, miks mitte ka koos salatiga süüa,» kommenteeris Chez André peakokk Andrus Vaht. Ta lisas, et sellised retseptide otsimise üritused on väga positiivsed ja pakuvad palju rõõmu.

Võitja sai auhinnaks saja euro väärtuses õhtusöögi restoranis Chez André ning aastase Postimehe paberlehe tellimuse. Lisaks kinkisime võitjale ka perepääsme 2020 aasta Maamessile.

Kõikide hääletajate vahel loosisime välja kuue kuu Postimehe paberlehe tellimuse ja Maamess 2020 perepääsme, võitjaks osutus Karolina ja Elmari toimetus võtab temaga otse ühendust.

Võidutöö retsept on siin, inspireerivat küpsetamist!

«Kartulimuretaignast porgandipirukad»

Taigen:

  • 200 g keedetud kartuleid
  • 2 klaasi jahu
  • 200 g võid või margariini
  • 3/4 tl soola
  • 2 väiksemat muna
  • soovi korral maitseks 1 tl purustatud köömneid või 1/3 tl riivitud muskaatpähklit

Täidis:

  • 500 g keedetud ja jämedalt riivitud porgandeid
  • 100 g sulatatud võid
  • 2 hakitud keedetud muna
  • 1 toores muna
  • 1 spl mannat
  • soola
  • suhkrut
  • riivitud muskaatpähklit maitse järgi

Valmistamine:

Jahu panna kuhjana lauale, keskele teha lohk, sellesse panna maitseained, või, munad ja jämedalt riivitud kartulid.
Hakkida ained pika noaga segi, kuni enam ei näe kuiva jahu.
Vajutada taigen kokku ja panna 1-2 tunniks külmkappi.
See on universaalne taigen mistahes küpsetise tegemiseks, kuid pirukate valmistamisel võtta 50 g rasvainet rohkem ja lisada ka veidi suhkrut.
Taigen rullida 1 cm paksuseks ja lõigata umbes 8x10 cm suurusteks ristkülikuteks.
Tõsta keskele täidis, lapata kahekordselt kokku, vajutada ääred tihedalt kinni. Küpsetada kuldkollaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles