Unetud on perfektsionistid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unetud on perfektsionistid?
Unetud on perfektsionistid? Foto: SCANPIX

Saksamaal Freiburgi ülikoolis tehtud uuring paljastas, et perfektsionistid võivad kannatada unetuse all.

Kui unetusega saab seostada midagi positiivset, siis see on täpsus, edastab Helsingin Sanomat.

Saksa uneteadlaste kinnitusel on lühikese uneajaga inimesed perfektsionistid ning nad saabuvad kohtumistele alati täpselt.

Juba varasemad uuringud näitasid, et unetusega võivad kaasneda suurem tundlikkus, perfektsionism ja neurootilisus.

Freiburgi ülikooli uurijad püüdsid oma katses saada veelgi täpsemat informatsiooni unetuse ja perfektsionismi seoste kohta.

Vabatahtlikud katsealused nõustusid ülikooli kliinikus magama ühe öö. Teadlased märkisid üles katsealuste saabumise aja.

Katse eesmärgiks oli võrrelda unetust ka teiste unehäiretega.

Tulemused näitasid, et vähe magavad ja unetud saabusid kliinikusse kaua magavatest ja unetusega mitte kimpus olevatest katsealustest neli minutit varem.

See ajavahe kadus, kui võeti arvesse ka teisi taustategureid.

Uurijad kasutasid ka polüsomnograafi, millega mõõdetakse une kvaliteeti. Tegeliku magamisaja ja une kvaliteedi andmeid võrreldi.

Tulemused näitasid seost une pikkuse ja täpsuse vahel. Mida vähem inimesed magasid, seda täpsemalt olid nad saabunud kliinikusse.

Uurijate sõnul ei näidanud uuringutulemus otseselt seda, kas unetus on põhjustatud perfektsionistlikust meelelaadist või tekitab vähene magamine perfektsionistliku käitumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles