Jaanalinnud saavad erektsiooni lümfi abil

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanalinnud
Jaanalinnud Foto: SCANPIX

USAs Yale`i ülikoolis tehtud uuring näitas, et jaanalindude erektsioonile ei aita kaasa mitte verevoolu kiirenemine, vaid lümfivedelik.

Varem arvati, et nendel lennuvõimetute lindude peenises tekib erektsioon sarnaselt inimeste erektsioonile ehk vere abil, edastab BBC.

Uurijate kinnitusel enamikul lindudest, kellel on peenis, tekib erektsioon lümfi abil. See mehhanism tekkis evolutsiooni käigus.

Enamik linde paljuneb kloaagi kaudu, milles emase ja isase kloaak on niikaua koos, kuni sperma jõuab isaselt emasele.

Kuid osade linnuliikide isastel on lisaks kloaagile ka suguti. Nagu näiteks hanedel, partidel, luikedel ja flamingodel.

«19. sajandil arvati, et jaanalindudel on verel põhinev erektsioonimehhanism. Samas aga ei olnud selle kohta kindlaid andmeid. Kuna teistel linnuliikidel, kelle isastel on peenised, põhineb erektsioon lümfil, siis on kummaline, et jaanalindudel põhineks see verel,» selgitas uurija Patricia Brennan.

Mõistatuse lahendamiseks uurisid Brennan ja ta kolleegid isase jaanalinnu ja kolme isase emu peeniseid ja nende tööd ning nägid erinevusi.

«Jaanalinnu peenis on emu ja veel ühe lennuvõimetu linnu nandu omast väga erinev, kuna see on tihkest kollageenist,» lausus Brennan.

Jaanalindude peenisel on veresooned peenise nahapinna lähedal, andes sugutile roosa värvuse. Kuid peenise sees ei ole veresoonkonda, vaid lümfid.

Brennani sõnul tekkis lümfierektsiooni mehhanism juba varajastel lindudel.

Samas ei ole täpselt teada, miks lindude peenises tekitab erektsiooni lümf, mitte veri.

«Lümfisüsteem on madala rõhuga süsteem, mis tähendab seda, et erektsioon kestab lühikest aega. See tõstatab küsimuse, kuidas linnud kopuleeruvad,» lisasid uurijad.

Näiteks pardid teevad nii-öelda «paugu», kui lümfi kogunemine annab hetkeke erektsiooni..

Ornitoloog Tim Birkheadi sõnul on jaanalindudel ja nandudel peenises lisalihased, mis aitavad erektsiooni hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles