Homme on täielik kuuvarjutus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme on täielik kuuvarjutus
Homme on täielik kuuvarjutus Foto: SCANPIX

Homme, 10. detsembril saab näha selle aasta teist täielikku kuuvarjutust.

Eestis ei ole see kuuvarjutus täies pikkuses nähtav, kuid tähtsamad faasid paistavad pimedal ajal ilusti kätte, kirjutab astronoomia.ee.

Astronoomide sõnul on see kuuvarjutus vaadeldav kõikjal maailmas ajal, mil seal Kuu loojas ei ole ning ilmaolud seda lubavad.

10. detsembril tõuseb Kuu Eestis umbes kell 15.15. Selleks ajaks on Kuu juba osa oma vasakpoolsest tükist kaotanud, sest Maa täisvari varjutab Kuu kell 14.46.

Kuu jõuab täisvarju kell 16.06. Varjutuse maksimumfaas on aga kell 16.32.

Maksimumfaasis muutub Kuu kas punakat või pruunikat värvi.

Kuu parempoolne serv lahkub täisvarjust kell 16.57 ja täisvari kogu Kuult kell 18.18.

Asjatundjate sõnul on nüüdne kuuvarjutus niinimetatud hele varjutus, kuna Kuu läbib Maa varju selle lõunapoolse serva lähedalt.

Astronoomide arvates on Kuu ülemine serv varjutuse tippmomendil alumisest servast tumedam.

Nüüdne varjutus saab tegelikult alguse juba kell 13.34, mil Maa poolvari hakkab Kuu ketast katma. Pärast täisvarjutust on Kuu poolvarjus veel kell 18.18  - 19.30. Poolvarjutust on Kuu heleduse tõttu raske näha.

Kuu asub varjutuse ajal Sõnni tähtkuju heledaima tähe Aldebrani lähedal. Kuu juures on näha ka Plejaadide täheparve, Hüaade ja Kaksikute tähtkuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles