Santorini - tulemäe veerel

Margus Mets
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Santorini.
Santorini. Foto: Margus Mets

Santorini, teise nimega Tira, kuuluvat maailma 10 kaunima ja menukama saare hulka. See pisike Kreekale kuuluv saar Egeuse meres, on vulkaani sünnitatud.

30 miljonit aastat tagasi olevat Vahemerre kerkinud hiiglaslik saar, mis 4 miljonit aastat hiljem enamuses uuesti merepõhja vajunud. Paistma jäänud vaid pisike ümmargune saar.

1 500 a. eKr. sündinud aga väga võimas vulkaanipurse, mis enamuse sellestki saarest merepõhja viinud. Sündinud hiidlaine aga hävitanud suure osa Vahemereäärsest antiiksest kultuurist.

Ühe versiooni kohaselt on just Santorini paljuotsitud Atlantis ehk Õnnelik Saar, mille peajumal Zeus lasi merepõhja vajuda. Isegi kreeka filosoof Platon on kinnitanud, et selline väga rikas ja arenenud ühiskond on Vahemeres eksisteerinud.

Tänane Santorini on taas Õnnelik Saar, kus pakutakse päikest, puhast merevett, head süüa, meelelahutust ning kalleid kuldehteid. Huvitav, et saar, mis tegelikult on üks suur vulkaanipurse, polegi vaid tardunud kivikamakas. Saarel on ka liivarannad. On musta liivaga rand, punase liivaga rand ja valge liivaga rand.

Ma ei imestanud selle üle, et inimesed üle maailma siia turistilõksu satuvad vaid pigem selle üle, et paljud on siia oma suvekodu soetanud. Kaunis küll, kuid ikkagi veidi kõhe on olla saarel, mille kõrval on veest väljas ähvardav vulkaaninina. Pealegi on siin ruumi nii vähe, et sinu majal aeda ei olegi, heal juhul merevaatega paarikümne ruutmeetrine terrass.

Lapsevankri või ratastooliga siia asja pole. Trepptänavaid on palju ning ka jalgsi liikumine väsitab. Ja kallis on siin kõik - teenused, toidud. Sest kui juba siia saabunud oled, pole pääsu, manner on kaugel. Eliitrestoranide kõrval on õnneks siiski ka veidi odavamad kreeka tavernid ehk pererestoranid.

See, et siia oodatakse eeskätt varakaid turiste, on kohe selge ka kullapoodide rohkusest. No kohe kümned üksteise järel. Ja ärge arvake, et Santorinil endal kulda kaevandatakse või et siin osavad juveliirid elavad. Kogu kaup on pärit laiast maailmast ning suur osa väga prestiizikatelt firmadelt.

Kinnisvara hinda ma ei küsinud. Ei näinud ka ühtki müügipakkumist. Näiteks: müüa maja 100 m2, krunt 20 m2. Julgen pakkuda, et maa ruutmeetri hind on Eesti omast kümneid kui mitte sadu kordi kallim.

Santorinile pääs Eestist on tänavu suvel väga lihtne. Saladuskatte all võin öelda, et üks turismifirma teeb sinna Tallinnast isegi otselende. Mina sattusin sinna Kreetalt pärast paaritunnist kiirlaevasõitu. Õhusõit on lühike, vaid nelja tunni ringis.

Kahju on sellest, et Santorini suvi satub samasse aega meie omaga. Mai esimene pool kipub tavaliselt jahe olema ning oktoobris saabub juba heitlikum sügis. Novembrist aprillini on saar suuresti väljasurnud, jääb vaid osa püsielanikkonnast.

Juunist septembri lõpuni ehk neli kuud on suvi ja päike garanteeritud - õnnelik paik. Meie, Eestis oleme õnnelikud kui tõelist päikest ja sooja on suvel ka vaid neli nädalat. Kes sedagi piskut tänavusest suvest ei usu, võiks kaaluda lendu Santorinile. Lend ja hotell pole kallis, muud kulud sõltuvad juba sellest, kuidas suudad ahvatlustele vastu panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles