Yellowstone`is võib tekkida vulkaanipurse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yellowstone`is on mõõdetud üles 500 väikese maavärina.
Yellowstone`is on mõõdetud üles 500 väikese maavärina. Foto: AP / Scanpix

USAs asuvas Yellowstone`i rahvuspargis ollakse igaks juhuks valmis halvimaks – vulkaanipurskeks.

Teadlased on viimasel ajal seal mõõtnud sadu väikseid maavärinaid, mis arvatakse olevat mõne suurema maavärina või ka vulkaanipurske eelmärguandeks, kirjutab Helsingin Sanomat.

Maa värisemine Yellowstone`i on tekitanud valveloleku, kuna see rahvuspark asub suure vulkaani peal.

Maavärinad algasid juba 27. detsembril ja on jätkunud siiani.  Uurijad on registreerinud üle 500 väikese maavärina, millest võimsaim on siiani olnud 3,9 magnituudi.

Asjatundjate sõnul on sellise võimsusega maavärin selles piirkonnas haruldane ning sellist ei ole registreeritud viimase 20 aasta jooksul.

Yellowstone`i maavärinates ei ole keegi siiani hukkunud ning need ei ole ka majanduslikku kahju tekitanud.

Teadlased jälgivad nüüd Yellowstone´i piirkonda tähelepanelikult, kuna selle all on suur ja siiani aktiivne vulkaan, mille purskamise tagajärjel arvatakse tekkivat uus jääaeg ning võib hukkuda miljoneid inimesi.

Yellowstone’i oru põhi on viimase paari aasta jooksul tõusnud varasemast rohkem ja see viitab surve tõusule.

Teadlaste sõnul ei pruugi vulkaanipurset veel tulla, küll aga tuleb valmis olla maavärinateks.

Yellowstone'i rahvuspark asub Ameerika Ühendriikides Wyomingi, Montana ja Idaho osariigi alal. See on loodud 1872. aastal ja on maailma esimene rahvuspark. Pindala on 8987 km². Park on saanud oma nime Yellowstone'i jõe järgi, mis voolab läbi rahvuspargi. Seal on umbes 300 geisrit ja umbes 10 000 kuumaveeallikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles