Tšiili kuulus poeet Pablo Neruda võidi mõrvata?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pablo Neruda
Pablo Neruda Foto: SCANPIX

Nobeli preemia saanud poeedi Pablo Neruda säilmed võidakse uurimiseks välja kaevata, tegemaks kindlaks kas ta võidi mõrvata.

69-aastane Neruda, kes oli Tšiili kommunistide üks juhte, suri 23. septembril 1973. aastal vaid paar päeva pärast seda, kui sõjaväeline riigipööre tõukas võimult sotsialistist presidendi Salvador Allende, edastab The Telegraph.

Allende ja Neruda olid lähedased sõbrad.

Riigipööre andis järgnevaks 17 aastaks võimu kindral Augusto Pinocheti kätte.

Tšiili võimuesindajad  tahavad nüüd luuletaja jäänuseid uurida, kas Pinochet võis anda käsu Neruda kõrvaldada.

Kui tapmist suudetakse tõestada, siis võib see tšiillaste seas vihalaine tekitada.

Pablo Neruda ametlikuks surmapõhjuseks on siiani olnud eesnäärmevähk. Tšiili kommunistliku partei advokaadi Eduardo Contrerase andmetel tekkis luuletajal teadmata põhjusel  surmani viinud südameatakk.

Neruda autojuhi Manuel Araya väitel sai ta ülemus mingi kummalise süsti, kui ta käis haiglas tavapärast vähiravi saamas.

Araya kinnitusel helistas Neruda oma surmapäeval talle ja ta naisele haiglast, paludes neil kiiresti tema juurde tulla, kuna talle tehti magades mingi süst.

Tšiili kommunistliku partei liikmed nõuavad uurimist, kas kirjamees võidi mürgitada.

«Ainus viis teada saada, mida talle süstiti, on ta surnukeha välja kaevata ning krimilaboris uurida,» lisas advokaat Eduardo Contreras.

Tšiili kohus uurib kokku 725 surmajuhtumit, mis leidsid aset kindral Pinocheti režiimi ajal aastatel 1972 – 1990.

Pablo Neruda sai Nobeli kirjanduspreemia 1971. aastal.

Pablo Neruda (12. juuli 1904 – 23. september 1973) oli Tšiili luuletaja, kelle sünninimi oli Ricardo Eliecer Neftali Reyes Basoalto.

Ta oli üks 20. sajandi hispaaniakeelse kirjanduse tähtsamaid luuletajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles