Jaapani tsunamis ainsana püsti jäänud mänd on hakanud surema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümnemeetrine mänd Rikuzentakata lähedal, mis tsunamis ainsana männimetsast püsti jäi
Kümnemeetrine mänd Rikuzentakata lähedal, mis tsunamis ainsana männimetsast püsti jäi Foto: SCANPIX

Jaapanit selle aasta märtsis tabanud tsunami järgselt püsti jäänud ja lootuse sümboliks kujunenud mänd on hakanud surema.

See mänd oli ainus, mis Rikuzentakata lähistel asuvast Takata Matsubara männimetsa 70 000 männist püsti jäi, edastab AFP.

10-meetrisest puust sai jaapanlaste jaoks lootuse ja uue elu sümbol.

Keskkonnakaitsjate sõnul on selle puu elus hoidmine mõttetu, kuna puu juured on soolase merevee tõttu mädanenud.

Kohalik alagtusgrupp on viimased üheksa muud katsetanud erinevaid viise, kuidas mändi elus hoida. Alates kaitsevõrgu panemisest kuni soolase merevee ärapumpamiseni.

Hoolimata pingutustest, langetas Jaapani keskkonnauuringute keskus otsuse, et seda puud ei ole võimalik päästa, kuna läbivettinud juured ei suuda vajalikke toitaineid ammutada.

«See puu andis meile jõudu positiivselt mõelda. Meil on väga kahju, et me tema elu päästa ei suuda,» sõnas puu päästmist uurinud grupi juht Yoshihisa Suzuki.

Asjatundjad loodavad, et hävinenud Takata Matsubara metsa asemele saab kunagi uue metsa istutada.

Iwate prefektuuris asuv Rikuzentakata oli üks neist paikadest, mis tsunamis enim kannatada sai. See paik kaotas kümme protsenti oma elanikest ning 80 protsenti äridest.

Tsunamis hukkus ka 49 kohalikku tuletõrjujat, kes püüdsid linna sadama kaitseväravaid käsitsi kinni panna kui tsunami juba lähenes. Lisaks kaotasid elu 68 linnaametnikku, mis oli kolmandik Rikuzentakata ametnikest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles