28 aastat vegetatiivses seisundis olnud naine tuli teadvusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Vegetatiivses seisundis naine. Pilt on illustreeriv
Vegetatiivses seisundis naine. Pilt on illustreeriv Foto: CandyBox Images / PantherMedia /Scanpix

Araabia Ühendemiraatides tuli autoõnnetuse tagajärjel 28 aastat vegetatiivses seisundis olnud naine teadvusele.

Arstide sõnul sarnanes Munira Abdulla seisund koomapatsientide omale, kuid ta reageeris tugevale puudutusele, mille alusel arvati, et ta võib mingil ajal sellest seisundist välja tulla, teatab msn.com.

Naise poeg Omar Webair sõnas ajakirjanikele, et ta oli nelja-aastane, kui ta 32-aastane ema haiglasse sattus, kuid aastate jooksul ei kaotanud ta lootust, et ema tuleb teadvusele, ta on normaalne ja ta saab temaga suhelda.

«Ema sai 1991. aastal aset leidnud liiklusõnnetuses peavigastuse. Buss sõitis Al Ainis meie autole külje pealt sisse ja ema kaitses mind oma kehaga, saades ise vigastada,» sõnas poeg. 

Autos oli lisaks emale ja pojale ka poisi onu,  kuid nii laps kui mees said kergeid vigastusi.

Ema raviti esmalt Araabia Ühendemiraatide haiglates, kuid siis viidi lennukiga Ühendkuningriiki Londonisse sealsetele ajuarstidele uurida.

Briti arstide uuring näitas, et naine oli vegetatiivses seisundis ning ta ajutöö oli minimaalne. Naine reageeris siiski tugevale survele ja valule.

Abdulla viidi kodumaale tagasi, kus ta oli haiglas aastaid arstide hoole all. Teda toideti sondiga ja talle tehti massaaži, et ta lamatisi ei saaks ja ta lihased ei känguks.

2017 teatas Araabia Ühendemiraatide Abu Dhabi emiraadi kroonprints Mohammed bin Zayed, et maksab kinni Abdulla ravi Saksamaal. Seal soovitasid arstid manustada patsiendile ravimeid, mis mõjutavad ärkveloleku ja magamise tsükleid.

Abu Dhabi kroonprints Mohammed bin Zayed
Abu Dhabi kroonprints Mohammed bin Zayed Foto: Andrew Harnik / AP/Scanpix

«Meie eesmärgiks oli ta aeglaselt, kuid kindlalt vegetatiivsest seisundist välja tuua. Pidasime nõu teiste riikide neuroteadlaste ja –kirurgidega ning katsetasime erinevaid ravimeetodeid,» selgitas Araabia Ühendemiraatide neurokirurg Ahmad Ryll.

Poja sõnul sai ta 2018. aasta juunis suure üllatuse osaliseks, kui ta ema haiglasse vaatama läks.

«Ema oli täie teadvuse juures, ta suutis esialgu pudikeeles rääkida ja erinevaid häälitsusi teha. Paar päeva hiljem oli ta võimeline juba minu nime ütlema. Olin aastaid seda oodanud ja nüüd oli see käes,» meenutas poeg.

Abdulla tervis on veelgi paranenud, talle on ta varasem elu meelde tulnud ja ta oskab taas rääkida.

Ta on 60-aastasena tagasi oma Abu Dhabi kodus, kuid ta saab veel ravi, käies selleks aegajalt haiglas.

«Rääkisin selle loo oma emast, et inimesed, kelle mõni lähedane on sellises seisundis, ei kaotaks lootust. Vegetatiivses seisundis olijad ei ole surnud, vaid nende organismi tegevus on aeglustunud. Minu kodumaa arstid arvasid, et mu ema on lootusetu juhtum ja teda ei saa ravida, kuid kõik läks õnneks teisti,» teatas poeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles