Kurvad säutsud: Kas 15 aasta tagune film ennustas Jumalaema kiriku põlengut ette?

Spekter
Copy
«Enne päikeseloojangut»
«Enne päikeseloojangut» Foto: IMDB

Jumalaema kiriku põlengust Pariisis kohkunud inimesed on kümnete kaupa asunud Twitteris meenutama 15 aasta tagust filmi «Enne päikeseloojangut» (Before Sunset), leides romantilise filmi ühest stseenist justkui prohvetliku fraasi pühapaiga paratamatu hävingu kohta.

Richard Linklateri 2004. aasta film ei saanud mitte kuidagi põlengut ette ennustada ja tegu on loomulikult tagantjärele tõmmatud paralleeliga, ent põlengust löödud rahvas näib pidavat sobilikuks oma tundeid just selle filmi sõnadega väljendada, justkui leides sellest lohutust.

Filmis sõidavad näitlejad Ethan Hawke ning Julie Delpy romantilise paarina mööda Seine'i jõge ning möödudes Jumalaema kirikust jutustab esimene loo teise teise maailmasõja ajast, mil üks saksa sõdur oli sedavõrd lummatud katedraali ilust, et et jättis selle õhku laskmata, kuigi just selline ülesanne talle oli antud. Esmalt küsib naine, kas lugu vastab tõele ning teiseks laseb kuuldavale need nn prohvetlikud, ehkki tegelikkuses lihtsalt maise kaduvuse reaalsust konstateerivad sõnad, mis aga põlengu valguses eriti valusalt kõlavad: «Me peame mõtlema sellele, et ka Jumalaema kirik kaob ühel päeval.»

Vaata stseeni filmist:

Loe, millistes filmides Jumalaema kirikut Pariisis kujutatud on: Kirik kesk rõlgeid mõrvu ja kirglikku armastust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles