Victor Hugo päästis 19. sajandil Pariisi Jumalaema katedraali hävingust

Inna-Katrin Hein
Copy
Victor Hugo romaani «Notre-Dame de Paris» esmatrükk 1831
Victor Hugo romaani «Notre-Dame de Paris» esmatrükk 1831 Foto: akg-images /Scanpix

Prantsusmaa pealinna Pariisi üks tuntumaid vaatamisväärsusi, Jumalema katedraal (Notre-Dame) süttis 15. aprill õhtul, tuli hävitas kogu kesklöövi ja 90-meetrise haritorni. Kaks kellatorni jäid siiski püsti. Süttimise põhjus ei ole veel teada, kuid arvatakse, et kahjutuli on seotud seal teostatava renoveerimisega.

19. sajandi keskel oli see katedraal üsna lagunenud ja Pariisi võimud kaalusid kiriku lammutamist, kuid selle sakraalehitise päästis kirjanik Victor Hugo, kes avaldas 1831. aastal romaani «Notre-Dame de Paris» (Jumalaema kirik Pariisis), teatab yle.fi.

Victor Hugo (1802 - 1885)
Victor Hugo (1802 - 1885) Foto: Personalities / ©2001 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Selle romaani tegevus toimub 15. sajandi lõpul ning peategelasteks on Jumalaema kiriku küürakas kellamees Quasimodo, mustlastüdruk Esmeralda, ülemdiakon Claude Frollo ja ohvitser Phoebus de Chateaupers.

Kõik kolm meest ihaldavad Esmeraldat, kuid lugu lõppeb tragöödiaga. Esmeralda hukatakse süüdistatuna ohvitseri tapmises ja Quasimodo läheb tema juurde surema.

Hugo romaan sai kohe pärast esmailmumist populaarseks ja Pariisis tekkis Jumalaema kiriku kaitseks liikumine, mis sundis võime selle ehitise lammutamisest loobuma.

«Jumalaema kirik Pariisis» tõlgiti mitmetesse keeltesse ja see romaan sai ka mujal populaarseks. Turistid hakkasid sõitma Pariisi, et oma silmaga seda kirikut näha.

Hugo romaani põhjal on tehtud filme ja teatrilavastusi, muusikale, ballette ja animafilme.

Üks kuulsamaid filme on 1956. aastal valminud «Jumalaema kirik Pariisis», kus Esmeraldat kehastas Gina Lollobrigida ja Quasimodo rollis oli Anthony Quinn.

Kaader 1956. aasta filmist «Jumalaema kirik Pariisis». Esmeraldat kehastas Gina Lollobrigida ja Alain Cluny Claude Frollona
Kaader 1956. aasta filmist «Jumalaema kirik Pariisis». Esmeraldat kehastas Gina Lollobrigida ja Alain Cluny Claude Frollona Foto: akg-images /Scanpix

Pariisi võimud palkasid Jumalaema kiriku renoveerimistööde juhiks arhitekt Eugene Viollet-le-Duci, kelle eestvedamisel päästeti see ehitis 1845 – 1864 hävingust.  

Notre-Dame’i katedraali hakati Pariisi Seine’i jõel asuvale Cité saarele Vana-Rooma Jupiteri templi kohale ehitama 1163 ja see valmis 1345.

Hilisematel sajanditel on seda kirikut, mida peetakse prantsuse gootika parimaks arhitektuurinäiteks, paljudel kordadel renoveeritud.

Aastas külastas Pariisi Jumalaema kirikut umbes 13 miljonit turisti.

Esmaspäeva, 15. aprilli õhtul kella 20.00 paiku Eesti aja järgi lahvatas Pariisis Notre-Dame'i katedraalis tulekahju. 
Esmaspäeva, 15. aprilli õhtul kella 20.00 paiku Eesti aja järgi lahvatas Pariisis Notre-Dame'i katedraalis tulekahju. Foto: Diana Ayanna / AP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles