Maailma kõige kuulsam väljamõeldud keel on saanud inspiratsiooni eesti keelest (1)

Elu24
Copy
Maailma kõige kuulsam väljamõeldud keel on saanud inspiratsiooni eesti keelest
Maailma kõige kuulsam väljamõeldud keel on saanud inspiratsiooni eesti keelest Foto: HBO

Õige pea on algamas «Troonide mängu» viimane hooaeg ning selle puhul rääkis seal kasutatava dothraki keele looja David Peterson, et ta sai selle jaoks inspiratsiooni ka eesti keelest.

David Peterson on nii dothraki kui kõrgvalüüria keele autor. Nendest viimast on nüüd võimalik Duolingo keeleõppeaplikatsiooni abil ka õppida. Peterson rääkis nädala alguses «CBSN AM-ile», kuidas ta keeled välja mõtles.

«George R.R. Martini raamatutes oli natuke seda keelt, aga väga väha. Ainult kaks fraasi: «valar morghulis» - kõik mehed peavad surema, ja «valar dohaeris» - kõik mehed peavad teenima,» kirjeldas Peterson, kui vähe materjali tal kasutada oli. 

«Seega ma kasutasin neid mallidena, lõin ülejäänud tegu - ja nimisõnade süsteemi ning ehitasin sealt edasi, et luua terve keel, mida saab tõlkida,» kirjeldas ta väga lihtsalt tegelikult äärmiselt keerulist protsessi.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) rääkis teist David Petersoni väljamõeldud keelt.
Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) rääkis teist David Petersoni väljamõeldud keelt. Foto: HBO

Peterson kirjeldas, et ta on keeli loonud juba kümme aastat. Ta hakkas keeli välja mõtlema teisel ülikooliaastal, kui ta õppis Berkleys lingvistikat. Aastal 2006 teenis ta California Ülikoolist lingvistika magistrikraadi ning asutas siis keeleloomise ühingu. Kui HBO alustas 2009. aastal «Troonide mängu» tootmisega, siis mõistis meeskond, et nad vajavad kedagi, kes looks dothraki keele, mida räägib sarja 1. hooajas esinev rändrahvaste hõim. Peterson valiti sarja loojate poolt välja ning ta sai dothraki keele loomisel inspiratsiooni vene, türgi, eesti ja suahiili keelest. 

«Ma mõtlesin kogu aeg uus keeli välja, seega kui ma sain sarja jaoks võimaluse keel välja mõelda, siis ma olin valmis,» sõnas Peterson.

Aga sellega Peterson ei piirdunud. Sari sai HBO jaoks kiiresti suureks hitiks ning peagi vajasid sarja loojad uut keelt. Siis lõi Peterson kõrgvalüüria keele, mida kasutavad Kitsal merel asuval Essose mandril elavad inimesed ja mida kõneleb sarja üks peategelasi Daenerys Targaryen, keda kehastab Emilia Clark.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles