Video: kahe noore naise mõrv oli ligi 50 aastat lahendamata, nüüd arreteeris politsei 80-aastase dementse mehe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lynn Seethaler (vasakul) ja Janice Pietropola
Lynn Seethaler (vasakul) ja Janice Pietropola Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ameerika Ühendriikides oli 46 aastat lahendamata kahe noore naise mõrv, kuid uus uurimine viis 80-aastase dementse meheni, kes arreteeriti.

Juhtum sai alguse, kui Pennsylvania osariigis Pittsburghis elanud 19-aastased Lynn Seethaler ja Janice Pietropola läksid Virgina osariigis asuvasse Virgina Beachile puhkusele, teatavad eu.usatoday.com ja nypost.com.

Politsei leidis nende surnukehad 30. juunil 1973 Virginia Beachi odavast motellist. Uurijate teatel oli naisi kägistatud, lõigatud ja tulistatud. Pietropola oli ka vägistatud.

Uurimine näitas, et kaks naist olid enne surma kohtunud baarides mitme mehega ning politsei kuulas need mehed üle. Politseinikud küsitlesid veel sadu inimesi, kes Seethalerit ja Pietropolat tundsid, kuid ka nende abil ei jõutud mõrvarini.

Lynn Seethaler (vasakul) ja Janice Pietropola 1970. aastate fotol
Lynn Seethaler (vasakul) ja Janice Pietropola 1970. aastate fotol Foto: facebook.com

Politsei kahtlustas, et need naised võis mõrvata mõni tabamata sarimõrvar, sest juba varem oli seal mitu noort naist jumalt tapetud.

Mõravpaigaks olnud motell lammutati 1980. aastate alguses ning Seethaleri ja Pietropola juhtumi uurimine lõpetati 1988.

Kahe naise mõrv oleks jäänud lahendamata, kui nende mõrvar Ernest Broadnax oleks elanud vaikset elu.

Broadnax kolis 1990. aastal Virginia Beachilt New Yorki, kus ta elatas end varguste ja varastatud hinnaliste asjade müügiga. Ta jäi politseile silma ka narkootikumidega, kuid teda ei osatud seostada 1973. aastal toime pandud kaksikmõrvaga.

Ta sai pika vanglakaristuse raske kehavigastuse tekitamise eest, vabanedes vanglast 2013. aastal. Enne trellide taha saatmist võeti talt DNAd ja hiljem sai see kahe naise mõrva uue uurimise võtmeks.

Virginia Beachi politsei teatel said nad Broadnaxi kohta vihje möödunud aastal ning asusid kaksikmõrva taas uurima. DNA-uuring seostas Broadnaxi 46 aasta taguse Virginia Beachi kaksikmõrvaga.

New Yorgi politsei arreteeris Broadnaxi ta kodus Queensis. Aeg oli oma töö teinud ja nad leidsid eest eaka dementse mehe, kellel on varasema liigse alkoholitarbimise tõttu veel mitmeid terviseprobleeme.

Broadnaxile esitati süüdistus kahes mõrvas ja ühes vägistamises. Ta on praegu New Yorgi vanglas, kust ta viiakse edasi Virginia osariigis asuvasse vanglasse, sest kohut mõistetakse ta üle selles osariigis.

New Yorgi politsei esindaja teatel ei tundunud Broadnax Sethalerit ja Pietropolat varasemast. Ta murdis naiste motellituppa sisse eesmärgiga nad vägistada.

Politsei kinnitas, et kurjategija kägistas Seethalerit, lõikas siis ta kõri lõhki ning tulistas naist kaks korda pähe.

Ta kägistas ka Pietropolat, kuid kägistamise ajal vägistas ta. Siis tulistas ta naist kolm korda pähe.

Virginia Beachi politseijuht Jim Cervera sõnas pressikonverentsil, et 46 aastat tagasi mõrvatud naiste tapja jälile aitasid jõuda tänapäevased tehnilised uurimisvahendid, mille abil sai Broadnaxi kuriteoga seostada.

«Meie eesmärgiks on tuua tõde päevavalgele ja anda ovrite omasetele hingerahu. Uurimine on lõpusirgel ja kurjategija tabatud,» teatas Cervera.

Broadnax peab 22. aprillil astuma kohtu ette. Broadnaxi advokaat Peter Laumann ei ole kommentaare andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles