Video: Gaius Julius Caesar Mussolini tahab pääseda Euroopat juhtima

Inna-Katrin Hein
Copy
Gaius Julius Caesar Mussolini (itaalia keeles Caio Giulio Cesare Mussolini)
Gaius Julius Caesar Mussolini (itaalia keeles Caio Giulio Cesare Mussolini) Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Itaaliast pürgib Euroopa parlamenti endise fašistijuhi Benito Mussolini lapselapselaps, kes kannab kuulsa roomlase Julius Caesari eeskujul nime Gaius Julius Caesar Mussolini (itaalia keeles Caio Giulio Cesare Mussolini).  

50-aastane Mussolini on Itaalia paremäärmusliku ja euroskeptilise partei Fratelli d'Italia (Itaalia vennad) esindaja, teatavad reuters.com ja theguardian.com.

Gaius Julius Caesar Mussolini (itaalia keeles Caio Giulio Cesare Mussolini)
Gaius Julius Caesar Mussolini (itaalia keeles Caio Giulio Cesare Mussolini) Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Selle partei juht Giorgia Meloni teatas Mussolini kandideerimisest möödunud nädalalõpul.

«Meie partei ja mina seisame Itaalia enesemääramisõiguse, itaallaste ja perekondade õiguste kaitsmise eest,» selgitas Gaius Mussolini.

Euroopa parlamenti pürgiv Mussolini astub oma sugulaste Alessandra Mussolini ja Rachele Mussolini jälgedes.

Alessandra Mussolini oli Silvio Brelusconi Forzza Italia eisndajana Itaalia parlamendis ja Rachele Mussolini on tähtsal kohal Rooma linnavalitsuses.

Gaius Julius Caesar Mussolini sündis 1968. aastal Argentinas, kuid enamiku oma elus on elanud ta Itaalias ja tal on selle riigi kodakondsus.

Tal on mereväelase haridus ja ta oli aastaid Itaalia laevastikus ohvitser. Hiljem oli ta juhtival kohal Itaalia suurimas relvi tootvas firmas Finmeccanica.

Kuna tegemist on endise fašisti lapselapselapsega, siis huvitas itaalia ajakirjanikke, kes ta jagab oma vanavanaisa Benito Mussolini vaateid.

«Ma ei ole oma vaadetelt fašist ega ole kunagi olnud. Minevikus elamine tekitab vaid probleeme ja mina seda ei tee. Minu jaoks suri fašism koos Benito Mussoliniga,» teatas noor Mussolini.

Gaius Mussolini tunnistas, et kuna tal on nii kuulsa roomlase kui Mussolini nimi, siis on vahel need nimed takistuseks olnud.

«Austan Julius Caesari, kes oli andekas väejuht ja poliitik ning ma ei häbene kuulumist Mussolini perekonda. Minu kampaaniamoto on #ScriviMussolini (kirjuta Mussolini), see kõlab hästi,» teatas 20. sajandi riigijuhi järeltulija.

Giorgia Meloni juhitav paremäärmuslik partei, mille liige Gaius Mussolini on, sai eelmistel Itaalia parlamendi valimistel 4,4 protsenti häältest.

Benito Amilcare Andrea Mussolini (hüüdnimi itaalia keeles Il Duce - juht; 29. juuli 1883 Predappio, Forli provints – 28. aprill 1945 Giulino) oli Itaalia kuningriigi peaminister ja diktaator aastail 1922–1943 ja seejärel juhtis aastatel 1943–1945 Saksa Kolmanda Riigi marionettvõimuna Itaalia Sotsiaalset Vabariiki (Salò vabariik).

Benito Mussolini umbes 1935
Benito Mussolini umbes 1935 Foto: akg-images /Scanpix

Benito Mussolini juhtis riiki üle 20 aasta, kuid 1943. aasta juulis ta kukutati ja arreteeriti Itaalia kuninga käsul. Sakslased vabastasid Mussolini Operatsioon Tamm käigus, kuid Teise maailmasõja lõpus 26. aprillil 1945 sattus ta koos armukese Clara Petacciga Itaalia kommunistlike partisanide kätte. 

28. aprillil 1945 lasti Mussolini Como järve äärses Giulino külas maha. Tema ja ta armukese laipa näidati avalikult Milano rahva ees.

Gaius Julius Caesar (13. juuli 100 eKr – 15. märts 44 eKr) oli Vana-Rooma väejuht, poliitik ja kirjanik.

Julius Caesar (100 eKr - 44 eKr)
Julius Caesar (100 eKr - 44 eKr) Foto: akg / Bildarchiv Steffens /Scanpix

Caesar alustas 10. jaanuaril 49 eKr Rubicot ületades kodusõda, mille ta võitis ja kuulutas ennast eluaegseks Rooma diktaatoriks. 

Kodusõda (49–45 eKr) peeti Julius Caesari ja senati optimaatide fraktsiooni, mida juhtis Gnaeus Pompeius Magnus, vahel ja see lõppes Caesari võiduga.

Rahulolematud senaatorid mõrvasid Caesari 15. märtsil 44 eKr Roomas Pompeiuse teatris. 

Euroopa parlamendi valimised toimuvad 23. - 26. maini 2019. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles