Inceli subkultuuri kuuluvad mehed süüdistavad naisi oma seksuaalses saamatuses (2)

Elu24
Copy
Inceli subkultuuri kuuluvad mehed süüdistavad naisi oma seksuaalses saamatuses
Inceli subkultuuri kuuluvad mehed süüdistavad naisi oma seksuaalses saamatuses Foto: Know Your Meme

Tahtmatult tsölibaatne inimene on keegi, kelle sees on kasvanud äng ja depressioon, kuna naised keelduvad temaga seksimast. Ja see võib viia katastroofiliste tagajärgedeni. 

Incel (lühend sõnadest involuntary celibate; tõlkes tahtmatult tsölibaatne) on isik, enamasti mees ja heteroseksuaal, kes defineerib end inimesena, kes ei suuda pika aja jooksul endale partnerit leida, kirjutab Vikipeedia

Inceliks olemine võib viia depressioonini, isegi enesetapuni. Tuntud incelid on ka mõned massimõrvarid, nt Elliot Rodger, kelle väljakuulutatud eesmärgiks oli karistada naisi talle seksist keeldumise eest.

Kuid see ei tähenda, et naised oleksid kuidagi kohustatud selliste meestega magama. Kindlasti mitte.

Elliot Rodger.
Elliot Rodger. Foto: SCANPIX

Kuigi Elliot Rodgeri «inspireeris» ka kanadalase Alek Minassian käitumist, kui viimane rendikaubikuga kümme inimest tappis ja 15 inimest vigastas, peaksid incelid ja selle kogukonna liikmed peeglisse vaatama ja mõtlema, mida nad valesti teevad. Ka Alek Minassian süüdistas naisi enda seksuaalses saamatuses ja ärapõlgamisest.

Inceli foorumites räägitavat saab tihti kirjeldada kui põlglikku, misantroopset, enesehaletsuslikku, enesevihkajaliku, rassistliku, teatud õigust seksile ning vägivalla propageerimist inimeste vastu, kes on seksuaalselt aktiivsed. Ameerikas tegutsev MTÜ Lõuna Vaesuse Õigusabikeskus kirjeldab seda subkultuuri kui osa internetis tegutsevate meeste ülemvõimu ökosüsteemiks, mis on lisatud nende vihagruppide nimekirja.

Ja õigusega, sest Põhja-Ameerikas on toimunud vähemalt neli massimõrva, mille sooritaja identifitseeris end kui incel või mainis inceli kogukonnaga seotud nimesid enda sotsmeedias tehtud postitustes. Meedia on korduvalt kritiseerinud incelite kogukonda, keda süüdistatakse šovinistlike vaadete promomises, vägivallale õhutamises, äärmuslike vaadete levitamises ning oma liikmete radikaliseerimises. 

Irooniliselt kombel rajas esimese inceli kogukonna, mille tänapäevane kogukond on süüdi vähemalt 45 inimese surmas, hoopis naine. Esimene online kogukond, mis kasutas terminit incel, loodi 1993. aastal Kanada ülikooli tudengi poolt, keda teatakse vaid tema eesnime Alana järgi. Neiu lõi veebiportaali, et seal arutada oma seksuaalse tegevusetuse üle. Veebiportaali, mis kandis nime «Alana tahtmatu tsölibaatsuse projekt», kasutati mõlema soo esindajate poolt jagamaks oma mõtteid ja kogemusi seksi ning suhete vallas. 1997. aastal alustas ta sama temaatikaga meililisti, kus kasutas lühendit INVCEL, mis hiljem muudeti juba inceliks. Alana defineeris seda terminit kui «iga soo esindaja, kes on üksik, kes ei ole kunagi seksinud või kes ei ole juba tükk aega suhtes olnud».

Torontos kümme inimest tapnud Alek Minassian.
Torontos kümme inimest tapnud Alek Minassian. Foto: twitter.com

Enda õpingute ajal ja järel taipas aga Alana, et on lesbi, ning see aitas tal oma identiteediga paremini harjuda. Naine andis hiljem enda loodud portaali kellelegi võõrale. 

2018. aastal antud intervjuus sõnas Alana: «See kindlasti ei olnud grupp mehi, kes süüdistasid naisi oma probleemides. See on praegu toimuva fenomeni üpris nukker versioon. Asjad on viimase 20 aastaga palju muutunud.»

Kuigi inceli kogukondi ja portaale ja gruppe on internetis palju, siis kõige aktiivsem ning kõige vastuolulisem on Redditi foorumi alagrupp /r/incels subreddit. Redditi alagrupp muutus väga aktiivseks kohaks meeste hulgas, kes süüdistasid naisi tahtmatus tsölibaadis, vahest propageerides ka vägistamist ning teisi rünnakuid nii naiste kui seksuaalselt aktiivsete inimeste üle. Peale selle loobiti ka šovinistlike ja rassistlike remarke. Üks postitus, mille pealkiri oli «üleüldine küsimus, kuidas vägistajad jäävad vahele», päris liige, kes teeskles, et on naine, kuidas naine, kes on uimastatud ja vägistatud enda vägistaja võiks tuvastada.

Alan võttis 2014. aastal sõna ka Isla Vista massimõrva osas, mille sooritajaks oli eelpool mainitud Elliot Rodger.

Ta kirjutas: «Nagu teadlane, kes leiutas midagi, mida hiljem kasutati sõjarelvana, ei saa ma maailma tasaleiutada, ega keelata seda parematele inimestele, kes seda vajavad.»

Alana tunnistas, et kahetseb, et tema loodus termin ja kogukond, mis loodi naistele ja meestele, kellel häbelikkuse, marginaliseerimise või vaimsete häirete tõttu puudusid seksuaalsed suhted, nüüd niivõrd radikaalselt kasutatakse. Ta alustas pärast seda projektiga «Armastus, mitte Viha», mille eesmärgiks on aidata leida üksikutel inimestel lugupidav armastus ning mitte vihas edasi kükitada.

Incelid süüdistavad ühiskonna progressi ja naisi oma seksuaalses saamatuses.
Incelid süüdistavad ühiskonna progressi ja naisi oma seksuaalses saamatuses. Foto: Panthermedia/Andriy Popov/Scanpix

25. oktoobril 2017 avaldas Reddit uue reeglistiku, mis keelab sisu, millega õhutatakse vägivalda inimeste või inimgrupi vastu. Uute reeglite tõttu keelati ka inceli grupi tegutsemine 7. novembril 2017. Keelustamise ajal oli grupis umbes 40 000 liiget.

Viimastel aastatel on inceli kogukonnad muutunud ekstreemsemateks ja on rohkem vägivallale fokusseeritud. Mehed süüdistavad naisi enda saamatuses ning karistavad neid oma suutmatuse eest. Selle tulemusena on toimunud mitmeid massimõrvu ja rünnakuid. Incelide gruppide populaarsuse tõusu faktorites on toodud ka paremäärmuslaste ning valgete ülemvõimu propageerivate gruppide tõus. Inceli gruppe on šovinistlike ja vägivaldse retoorika tõttu keelatud ka teistelt portaalidelt. Sellele vaatamata eksisteerivad nad vabamate reeglitega platvormidel, nagi Voat, 4chan ja Reddit, edasi. Peale vägivalda propageerivate incelite foorumite eksisteerivad ka need, mis keelavad vägivaldse retoorika, ning tutvumisportaalid, mis on loodud just incele silmas pidades.

Artikkel on refereeritud Wikipediast, mis on sekundaarseks allikaks mitmetele tõsielulisi sündmuseid kajastavatele ajaleheartiklitele.

HBO ajakirjanik Elle Reeve tegi 2018. aastal intervjuu ühe inceli kogukonda kuuluva noormehe Joeyga. 23-aastane noormees on üks nendest meestest, kes süüdistab ühiskondlikke protsesse, millega kaasneb naiste iseseisvus, oma probleemides. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles