Uuring: vähene päikesevalgus võib lastel tekitada lühinägelikkust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: vähene päikesevalgus võib lastel tekitada lühinägelikkust
Uuring: vähene päikesevalgus võib lastel tekitada lühinägelikkust Foto: SCANPIX

Austraalias tehtud uuring näitas, et vähene päikesevalgus ja liigne õppimine võib lastel lühinägelikkust põhjustada.

Uurijate kinnitusel aitab juba paar tundi ööpäevas päikesevalguse käes viibimine lastel lühinägelikkust ennetada, kirjutab abc.net.au.

«Päikesevalgus mõjutab laste kasvamise ajal ka silma kasvamist,» selgitasid teadlased.

Lühinägelikkust peetakse hea haridusega inimeste probleemiks ja eriti on see levinud Aasias.

Näiteks Singapuris on 90 protsendil keskkooli lõpetajatest prillid. Austraalias on prillid 20 protsendil keskkooliõpilastest ja abiturientidest.

Teadlased leidsid selle põhjuse: Singapuris olid lapsed päikesevalguse käes ainult pool tundi päevas, Austraalias seevastu kaks tundi.

Mõlemas riigis kulutatavad õpilased peaaegu ühepalju aega õppimisele, televiisori vaatamisele ja arvutimängudele. Ka klimaatilised tingimused on enam-vähem sarnased.

«Pidev lugemine ja silmade pingutamine võib tekitada lühinägelikkust, päikesevalgus aga laseb silmadel puhata ja mõjub neile hästi. Tasakaalu hoidmine õppimise ja vaba aja vahel on tähtis, kuid sageli kaldub kaalukauss õppimise poole. Liigne raamatutes istumine mõjutab nägemist ja silmade tervist,» selgitas uuringut juhtinud silmaarst Ian Morgan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles