Režissöör klaarib fänniteooriaid: Mida tähendas hittõuduka «Meie» ootamatu lõpplahendus?

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
«Meie»
«Meie» Foto: IMDB

Õudusfilmi «Meie» (Us) vastuvõtt on ülemaailmselt olnud väga hea nii publiku kui ka kriitikute poolt, keda vaimustab ja paelub iseäranis mitte õudused ise, vaid ennekõike fantastilised metafoorid ja kujundid, mis võimaldavad tõmmata paralleele muuhulgas ka USA ühiskondlike probleemidega. Miski aga ei ole fännides tekitanud suuremat oletuste ja teooriate lainet kui loo ootamatu lõpupuänt.

Režissöör Jordan Peele rääkis Esquire'i filmiteemalise taskuhäälingu saates lähemalt õudusfilmi tähenduslikest hetkedest ja sümbolitest ning jagas ka oma ideed filmi lõpu osas, kus vaatajat tabab üllatav pööre tõdemuse näol, et peakangelane läks lapsepõlves allmaailmatüdrukuga vahetusse ning tegelik Adelaide on see, kes korraldas mõrvarlike peegelolendite revolutsiooni ning ärgitas nad maa-alustest tunnelitest maa peale oma teisikuid nottima. Küsimusi tekitas ka poja pilk, kui too emale koos perega juba turvaliselt autoga põgenedes küsival ilmel otsa vaatas. Kas ka poiss läks vahetusse ja oodata on järge? 

Kes aga on need maa-alused teisikud? Nagu enamik kriitikuid juba on analüüsinud, siis on üsna selgelt tegu sümboliga nn nähtamatute ja äratõugatud inimestele USA ühiskonnas – kodutud, narkomaanid, vaesed ja vähemused – keda nähakse kui vaenlasi ja kes elavad justkui heaoluühiskonna paralleelreaalsuses, unustuses ja kaduvikus, kuigi on samamoodi inimesed kui me kõik.

«See film on sellest, et äkki sa ise oledki koletis. See räägib meist endist, meist kui indiviididest ning kui grupist. Peategelane on selles filmis publiku surrogaat ja ma tundsin, et mu sügavam sõnum ei jõua kohale, kui ma lõpus ei avalda, et me ise oleme kogu aeg olnud need nn pahad. Me oleme kaasa elanud pahalasele. Ma ütlen seda kergelt, kuna ma usun, et seda filmi vaadatakse eri moel ja paljud on endamisi juurelnud selle üle, mis on headus ja mis on kurjus. Kas need on üldse olemas? Mõlemad tegelased on üksjagu armastusväärsed ning üksjagu hirmutavad, olenevalt elust, mida nad on elanud. Lihtsalt nende teekonnad on vahetusse läinud,» rääkis Peele. 

Poja lõpupilgu jättis Peele samuti mõttega mitmesuguseid mõtteid tekitavaks. «Ma arvan, et selles pilgus ja naeratuses on veidi Adelaide'i ehk Redi ennast, ent ka usku, et nende perekond on tugevam kui enne.»

LOE ARVUSTUST: Filmiarvustus «Meie»: võluv perekond rätsepakääridega 

Visuaalselt ülimalt nauditavalt filmitud ja originaalse ideega õudusteoses «Meie» astuvad lisaks kõigele lisaks üles suurepärased näitlejad: Oscari-võitja Lupita Nyong'o, «Musta panteri» Winston Duke ja Kuldgloobuse võitja Elisabeth Moss («Teenijanna lugu»).

Apollo Kinodes alates 22. märtsist 2019.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles