Video: keskaegsel Kölni raekojal on kummaline, meelsust väljendav kuju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kölni raekoda, foto aastast 1890
Kölni raekoda, foto aastast 1890 Foto: akg-images /Scanpix

Saksamaa Kölni raekojal  on kummaline kuju, mis pärineb selle hoone ehitamise ajast, 1410. aastast.

See kuju asub peapiiskop Konrad von Hochstadeni kuju all ja see kujutab meest, kes teeb endale oraalseksi, teatab thesun.co.uk.

Kummaline kuju Kölni raekojal
Kummaline kuju Kölni raekojal Foto: twitter.com

Kölni linnavalitsuse hoonete säilitamise osakonnas töötanud konservaatori Ulrich Kringsi sõnul seostatakse tänapäeval seda kuju seksiga, kuid keskajal oli sellel teine sõnum.

«Keskajal olid sellised palja tagumiku ja suguelundite motiivid ehitistel levinud. Siis ei seostatud seda seksiga, vaid see oligi tagumiku paljastamine, olles viide võimudevastasusele ja moraalireeglitele vilistamisele,» selgitas ekspert.

Ta lisas, et selliseid kujusid leidus tavaliselt losside kaunistustes, harvemini raekodadel ja kirikutel.

«Ei ole täpselt teada, miks see Kölni raekoja kujude hulka pandi. Tegemist on võimu esindava hoonega ja sellistel hoonetel tavaliselt seisukohta näitavaid kujusid ei ole,» lisas Krings.

Kölni mälestusmärkide eest vastutava ametniku Walter Geisti arvates võisid hoonet ehitanud kiviraidurid ja teised ametimehed näidata, mida nad linnavõimust arvavad. Või on see mingi viide piiskop Konrad von Hochstadenile, kes oli selles ametis 14. sajandil. 

«Linnaisad vist ei tahtnud valmis hoone üldmuljet rikkuda ja lubasid selle kuju sinna jätta. See on kahe kuju vahel ja seda ei märka kohe,» jätkas Geist.

Kölni raekojal olev kummaline kuju
Kölni raekojal olev kummaline kuju Foto: twitter.com

Sellised meelsust väljendavad kujud võisid keskajal olla kõrgel katusel, pimedates nurkades  või suurte kujude all või taga.

Restauraator Barbara Schock-Werner teatas, et Kölni raekoja ehitajatel oli arvatavalt hea huumorimeel ja nad tahtsid võime provotseerida.

«Seda kuju  ei peaks ületõlgendama. Keskajal olid tagumikku näitavad kujud levinud. Tänapäeval on selle vaste keskmise sõrme näitamine,» lausus restauraator.

Kölni raekoda hakati ehitama 1330. aastatel, põhiosa valmis 1407 – 1414.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles