Leiti «Robinson Crusoe» päästnud seikleja päevik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapten Woodes Rogersit kujutav graveering
Kapten Woodes Rogersit kujutav graveering Foto: Wikipedia.org

Suurbritanniast Bristolist leiti päriselu Robinson Crusoe ehk Alexander Selkirki päästnud Briti seikleja ja meremehe trükitud päevik.

Lisaks Selkirki päästmisele pidas kapten Woodes Rogers ka piraatidega lahinguid, kirjutab The Telegraph.

Rogers, kes oli hea tuttav kirjanik Daniel Defoe`ga, rääkis talle šoti meremehe Selkirki päästmisest üksikult saarelt. Defoe kirjutas Selkirki seikluste põhjal hiljem maailmakuulsaks saanud romaani «Robinson Crusoe».

Kapten Rogers kirjeldas Selkirki oma päevikus nagu metslast, kes kandis kitsenahast riideid.

«Tal oli natuke püssirohtu, mõned kuulid, tulelukuga püss, tubakat, nuga, pott, piibel ja paar juturaamatut,» seisab päevikus.

Kapten Rogersi käsutuses oli kaks laeva «Duke» ja «Dutchess» ning 333 mehest koosnev meeskond. Ta seilas lõunameredel, ka Kariibi merel.

Rogersi eesmärgiks oli vigastada Briti kaubalaevu ohustavaid piraadilaevu.

Kuningas George I määras Rogersi 1717. aastal Bahama kuberneriks ning tema algatusel puhastati sealne piirkond piraatidest, kaasa arvatud kurikuulsast Musthabeme hüüdnime kandnud Edward Teachist.

Rogersi deviisiks oli «Piracy expelled, commerce restored» (Piraatlus välja juurida, kaubandus taastada). See oli Bahama saarte moto kuni 1973. aastani, mil need saared iseseisvuse välja kuulutasid.

Kapten Rogers pidas seitsme aasta pikkuse seilamisperioodi ajal päevikut. Seda päeviku kujul kirjutatut trükiti ainult 100 eksemplari. Üks neist paljastus Bristolis, kapten Rogersi elupaigaks olnud maja pööningult. Ekspertide hinnangul võib oksjonil selle hinnaks kujuneda üle 3000 naela (ligi 50 000 krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles