Piltuudis: kes kiskus kärnkonna pahupidi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pahupidi kistud kärnkonn
Pahupidi kistud kärnkonn Foto: twitter.com

Briti Plymothi loodusmuuseumi esindaja Jan Freedman käis koos perega hiljuti jalutamas Ühendkuningriigi edelaosas Dartmoore rahvuspargis Ventfordi veehoidla juures, kus nende kaheksa-aastane poeg leidis surnud kärnkonna.

Pere tegi soolikad välja lastud konnast fotod, postitades need Twitterisse, teatab livescience.com.

Fotodel on näha konna teistpidi pööratuna, ta siseelundid on väljapool.

«Konna pea oli ainus, mis ei olnud segipööratud. See oli Bufo bufo ehk harilik kärnkonn.  Olen oma elu jooksul näinud erinevaid kärnkonni nii elusaid kui surnuid, kuid mitte sellist. Võib arvata, et konn langes mõne röövlooma ohvriks, kuid ma ei suuda ette kujutada, millise,» lausus loodusekspert.

Freedman pöördus Twitteris nii kolleegide kui teiste poole, et kas nad oskavad arvata, mis selle konnaga juhtus.

Pahupidi kistud kärnkonn
Pahupidi kistud kärnkonn Foto: twitter.com

Üks vastajatest oli Cambridge’i ülikooli zooloogiamuuseumi juht Jack Ashby, kelle arvates langes see kärnkonn varese (Corvus) saagiks.

Ashby selgituse kohaselt on ta varem näinud pilte, millel Austraalias tapavad varesed mürgiseid aagasid (Rhinella marina), kiskudes nad lõhki ning Dartmoore’is võis sama aset leida.

Austraalia fotograaf Steve Wilson jäädvustas 2018, kuidas varesed aagade peas ja seljal asuvatele mürgistele näärmetele astuvad ning siis viskavad nad konnad teistpidi. Varesed tõmbavad konnade kõhu lõhki, lastes sisikonna välja ja asuvad siis konna liha sööma. 

Vares ja aaga
Vares ja aaga Foto: twitter.com

«Ka Euroopas on mürgiseid konni ja seega ei ole üllatav kui linnud või röövloomad enne konna söömist ta mürgiallika kahjutuks teevad. Dartmoore’i konna liha oli eemaldatud nii, et see konna mürgiste osadega kokku ei puutuks,» lisas Ashby.

Teadlane lisas, et varestel on oma viis, kuidas nad konni tükeldavad.

On teada, et ka euroopa saarmad (Lutra lutra) toituvad mürgiste konnade lihast, saades liha kätte nii, et see mürgine ei oleks. Saarmad söövad eelkõige kalu, kuid ka väikeimetajaid, linde ja kahepaikseid.

Saarmas
Saarmas Foto: Wild Wonders of Europe / Campbell / 1/Scanpix

Cardiffi ülikooli bioloogi Amy Schwartzi teatel söövad saarmad kärnkonni eelkõige kevadel, mil need kahepaiksed kogunevad veekogudesse kudema.

Schwartzi sõnul nägi ta Pembrokeshire’i asuvas veekogus, kuidas saarmad konni rappisid, neid lõhki tõmbasid ja ettevaatlikult liha sõid. Ta nägi veekogu pinnal palju konnanahku, mis oli saamaste poolt konnadelt ära tõmmatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles