Gei saab kiire ei: Hiina tsensorid kohitsesid «Bohemian Rhapsody» kuue stseeni võrra heteromaks

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rami Malek ja Gwilym Lee filmis «Bohemian Rhapsody»
Rami Malek ja Gwilym Lee filmis «Bohemian Rhapsody» Foto: Alex Bailey / AP / Scanpix

Kuigi ka läänes said Freddie Mercury eluloofilmi «Bohemian Rhapsody» tegijad (kelle hulka kuulusid ka Queeni liikmed) kriitikanooli legendaarse mehe seksuaalsuse n-ö läbi lillede kujutamise pärast, siis läinud nädalavahetusel Hiinas linastunud versioonist olid geitemaatikale otseselt viitavad stseenid sootuks kadunud.

Kuigi teadmine, et Hiina tsensorid võivad muusikalise linaloo oma äranägemise kohaselt publikule «sobilikumaks» muuta, siis progressivsem kinokülastaja sai suure pettumuse osaliseks, kuna kärpeid tehti ka täielikult lugu eirates ning lünki tekitades, vahendab The New York Times. Nördimust tekitas olukord ennekõike just Mercury ja Queeni fännides, kes enda meelest eluloofilmi vaatama läksid, ent kellele täit lugu nende piletiraha eest ei näidatudki. Eriti pahaseks said mõistagi Hiina seksuaalvähemuste ühendused, kes pidasid filmi linastumist väikeseks võiduks riigis, mis alates 2016. aastast kõik «ebanormaalse seksuaalse tegevuse» kujutamise televisioonis ja internetisaadetes ära keelas. 

Kokku lühenes film koguni enam kui kahe minuti võrra ning tsensorite tõttu ei jõudnud Hiinas kinoekraanile CNN raporti kohaselt kokku kuus stseeni. Lisaks oli kasutatud ka muid trikke nagu valetõlked subtiitrites (näiteks pressikonverentsil tõlgiti küsimus Mercury seksuaalse orientatsiooni kohta «seksuaaleluga»).

Hiinas ei näidatud järgmisi stseene: 
 

1. Lähivõte Mercury kubemest, kui ta filmi üsna alguses telesaates kaamera just sinna palun alguses suunata, et saate produtsenti kiusata. Selle asemel näidati Hiinas, kuidas saate produtsendi ekraanivaade seletamatul kombel virvendama lööb.

2. Mercury armukesest mänedžeri Paul Prenteri ja Mercury suudlus.

3. Stseen, kus Mercury tunnistab oma pruudile Mary Austinile, et arvab, et on biseksuaalne, ning pruut vastab: «Ei, Freddie, sa oled gei.»

4. Stseenist, kus Mercury demonstreerib oma uut soengut trummar Roger Taylorile, keda mängib Ben Hardy, eemaldati omadussõnana kasutatud sõna «gei».

5. Stseen, kus purjus Mercury käperdab ettekandjana tööl olnud Jimi, kellest hiljem tema elukaaslane saab. Ka nende hilisem suudlus on välja lõigatud ning lõpuks ei saa Hiina vaatajad absoluutselt aru, kust kohast päris lõpus välja ilmuv Jim üldse välja ilmus või mismoodi ta kogu looga seotud on, kui ta päris lõpus Mercuryl käest hoiab ja ta perega kohtub.

6. Kogu «I Want To Break Free» video koht kustutati, kuna seal on bändid riides nagu naised. Küll aga näidatakse kohta, kus bänd reageerib video ärakeelamisele MTVs, ajades filmi vaatajaid taas segadusse.

Homoseksuaalsus iseenesest riigis kuritegu siiski pole ning täielikult seksuaalvähemuste teemat ei väldita, ent konkreetseid sõnu ja käitumist küll – nii on tsensoreid pigemini nimetatud seksifoobilisteks, mitte niivõrd ainult homofoobiliseks.

Saab olema huvitav jälgida, mismoodi kohandatakse hiinlaste jaoks sel suvel ekraanile jõudev Elton Johni eluloofilm, mis kuuldavasti läheb geisuhete kujutamisega vägagi realistlikuks. 

Loe lähemalt: Elton Johni eluloofilm geiseksi ei häbene: näitlejate sängitango läks «väga füüsiliseks»

Juunikuu esimene reede toob kinolinale karjääri lõpetava briti muusiku Elton Johni noorusest rääkiva linateose «Rocketman». Muusikalisele eluloole on nüüd ilmunud ka kauaoodatud eestikeelse tõlkega täispikk kinotreiler.

Legendaarset muusikut asub kehastama 28-aastane inglise näitleja Taron Egerton («Kingsman») ning lavastab kuulsa mehe loo režissöör Dexter Fletcher. Film keskendub Johni noorusele ja tudengipõlvele Kuninglikus Muusikaakadeemias ning samuti heidab valgust tema ja Bernie Taupini (Jamie Bell) muusikalisele partnerlusele.

Apollo Kinodes alates 7. juunist 2019.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles