Varro Vooglaiu ja tema pere laulu sisse pannud ansambel Hekdik vastas neid saatvale kriitikale (35)

Elu24
Copy
Hekdik. Lil Pidu - laval ainult naised.
Hekdik. Lil Pidu - laval ainult naised. Foto: Madis Sinivee/Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Neljapäeval astusid TV3 saates «Kolmeraudne» üles Varro Vooglaid ja Peeter Oja, kes sattusid tulisesse debatti. Saates esines ansambel Hekdik, kelle laulusõnades toodi välja Vooglaid, tema naine ja lapsed.

Elu24 võttis ansambliga Hekdik ühendust ja küsis laulu «Tasuta wifi» ning «Kolmeraudse» esinemise kohta.

Elu24 esitab ansamblile esitatud küsimused ja nende vastused muutmata kujul. 

Sooviksin teie käest küsida, mida te selle looga öelda tahate?

Me ei soovi oma lugudega öelda absoluutselt mitte midagi. Me osundame oma loomingus teatavatele ühiskondlikele valukohtadele, mis meie arvates osundamist väärivad. On juhtunud, et oleme selleks võtetena kasutanud erinevaid kunstilisi liialdusi, groteski ja provokatiivset lähenemist üleüldiselt.

Mõistame, et meie lood jätavad palju võimalusi erinevateks tõlgendusteks ning sellest tulenevalt ka solvumiseks, vihastamiseks, erinevate poliitiliste seltskondade poolt mahhineeritud omakasupüüdlikeks spinnideks jne.

Samamoodi nagu me toetame loomevabadust, toetame me ka loomingu absoluutset tõlgendamise vabadust - igaüks võib tõlgendada meie lugusid just täpselt selliselt, nagu nad ise heaks arvavad. Ja isegi kui me tahaks, siis selle üle meil kontroll paraku puudub. 

Miks olete valinud just Vooglaiu ja teme pere selle keskmesse?

Me ei ole valinud hr Vooglaidu ja tema pere selle keskmesse. Antud lugu räägib millestki muust (kahju, et see märkamatuks on jäänud). Tegelane Varro, kes kehastab antud loos pigem statisti rolli, on sinna ja meiepoolse põlguse alla sattunud oma sihipärase tegevusega erinevate ühiskonnagruppide suunas käivate räigete solvangute asjus.

Tema laste ja pere vastu ei ole meil midagi ja me vabandame nende ees, kui see lugu ning selle piiripealne sõnastus on neid kuidagimoodi riivanud. Tõlgendus, et tegu on tema lapsi ja peret ründava või mõnitava looga, on konstrueeritud Varro enda poolt. Ning siis osavalt kannataja nurga alt oma jälgijaskonna «käima tõmbamiseks» ette söödetud.

Hekdiku esimene avalik ülesastumine oli ülemöödunud nädalal Tallinnas klubis Kolm, teine juba «Kolmeraudse» eetris.
Hekdiku esimene avalik ülesastumine oli ülemöödunud nädalal Tallinnas klubis Kolm, teine juba «Kolmeraudse» eetris. Foto: Madis Sinivee/Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Kas püüate muusika abil väljendada oma poliitilisi vaateid?

Kindlasti mitte, meil puudub igasugune muusikaväline poliitiline agenda, ega esinda ühtegi poliitilist huvigruppi. See, et kõiki, kes ühiskondlikel teemade kaasa soovivad rääkida, hakatakse automaatselt mingisuguse poliitilise jõuga seostama, on natukene tüütu.

Mida te arvate kogu sellest kismast, mis teie laul on tekitanud?

Rumal olukord. Eriti meie poolt vaadatuna. Ei olnud kindlasti meie soov sattuda keset poliitilist võitlust konservatiivsete jõudude hammaste vahele, saada küllaltki räigete ähvarduste osaliseks ning kehastada kellegi jaoks vajalikku «vaenlast». Ei osanud taolist asjade käiku kogenematusest lihtsalt ette näha. Samas ega kedagi süüdistada ka ei ole - mängides tulega võib saadagi põletada.

Aga üldiselt tundub, et ainukese võitjana väljus siit paraku ainult Varro. Arvatavasti üks paremaid talle sülle kukkunud võimalusi oma jälgijaskonda mobiliseerida ja suurendada - mis saaks konservatiivset seltskonda veel rohkem ühendada ja närvi ajada kui «rünnak» kellegi laste ja perekonna pihta. Well played, Sir. Kahju, et me selles ise osalised olime. Paraku käis mäng hetkel üle meie väikeste peade. Proovime edaspidi targemad olla. Ning kui edasi peaksime tegutsema, siis hakkame ehk hoopis malbeteks lemberäppariteks. 

Kommentaarid (35)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles