Eesti tuntuim blogija Mallukas vaevles eetilise dilemma käes

Elu24
Copy
Eesti tuntuim blogija Mallukas.
Eesti tuntuim blogija Mallukas. Foto: Facebook

Blogija Mallukas ehk Mariann Treimann soovib koos perega puhkama minna, kuid, nagu tihti juhtub, on sihtkoha valimine keeruline. Kui aga sihtkoht perekeskis välja valiti, tekkis kohe uus küsimus - kas seal tegutsev loomapark on eetiline või mitte?

Mallukas kirjutas oma blogis: «Me lähme ülehomme Tenerifele ja just seal asub megasuur Loro Park. See on nagu nagu mingi hübriidloomaaed – lisaks loomade vaatamisele on seal ka igasugused loomashowd. Eelmine aasta ma kirjutasin sellest ja lõpuks jõudsin järeldusele, et ma ikkagi Loro Parki ei läinud. Mul on raske isegi poes liha osta viimasel ajal, rääkimata siis muud moodi loomade kannatusi toetamisest.»

Blogija aga ei suutnud otsustada, kas seekord sinna Loro Parki minna, kus ta teab, et loomi väärkoheldakse, või hoopis ahviparki, kus elavad vangistusest päästetud ahvid. Mallukas spekuleerib, et just Loro Park võiks ta tütrele Marile huvi pakkuda, kuna lapseke oli eelmisel aastal ainuüksi papagoide nägemisest vaimustunud. 

Nagu Mallukas varemgi teinud on, pöördus ta oma jälgijate poole, et nendelt nõus saada.

Melbourne'i loomaaed. Pilt on illustratiivne.
Melbourne'i loomaaed. Pilt on illustratiivne. Foto: MELBOURNE ZOO HANDOUT / EPA / Scanpix

Ei ole vist üllatav, et enamus olid Loro pargi idee vastu. Mõned olid seal käinud ja teadsid täpselt, milles asi, mõni tegi otsuse vastavalt teadmistele, mida tsirkuseloomad läbi elavad.

«Meie valisime Jungle parki Loro asemel. Tundus inimlikum. Jungle parkis olid loomad vabalt, sai papagoide ja muude lindude «puuri» minna. Pigem Jungle park või üldse siis midagi,» kirjutas üks lapsevanem. 

«Minu lapsed nuiavad iga aasta (nüüdjuba järjest vähem) tsirkusesse. Olen neile selgeks teinud, et ükski metsloom vabatahtlikult trikke ei tee, neile tehakse haiget ja selleks, et mitte vitsa saada, teevad trikke. Aga see on paha ja meie sellist asja ei toeta, seega meie tsirkusesse ei lähe. Loodetavasti ei lähe nad sinna ka kunagi oma lastega.»

«Kindlasti ei läheks. Sellist äri ei tohi toetada. Lastele tuleb juba väikesest peast õpetada, et loomade ekspluateerimine ei ole ok.»

«Mina kindlasti ei läheks. Sinu eetikale käib see vastu, siis peaks ka lapsele õpetama, et selline loomade piinamine ei ole okei ja seda ei tohiks toetada. Kuidas peaks laps muidu aru saama, et loomadega nii ei käituta, kui tema rõõmuks ikka minnakse.»

Kuid oli ka neid, kes arvasid, et sinna võiks minna.

«Tallinna loomaaias Mariga käid? Ma sinu asemel teeks nii, et läheks [Loro] parki ja lihtsalt neid delfiini ja vaala etendusi vaatama ei läheks. Mari saaks ka ilma nendeta suure elamuse. Olen ise seal käinud ning loomade tingimusi Tallinn loomaaiaga võrreldes hoopis paremad. Need delfiinid ja vaalad ei ole nii nähtavad, et Mari sinna nõudmised hakkaks.»

«Minge muidugi, seal on lastel palju rõõmu ning olles ise seda paika külastanud, siis saad nii ise kui lapsed vägeva elamuse osaliseks. Loomade piinamist seal ei taju, pigem on vaeva nähtud et nende keskkond võimalikult tõetruu luua (pingviinide maja, näiteks). Ei saa ju kõiki loomaaedasid - ja parke ära bännida. Tallinna enda oma on Loro pargiga võrreldes nagu Tsernobõl.»

«Loro pargil on täiesti ükskõik, kui paar tükki meist jätavad sinna minemata, et mingit statementi näidata. Aga sind jääb vaevama see kui palju rõõmu Maril olemata on kui sa teda sinna ei vii. Vähemalt mind vaevaks»

Tallinna loomaaia elevandid. Pilt on illustratiivne.
Tallinna loomaaia elevandid. Pilt on illustratiivne. Foto: Inari Leiman

Samasugune suur diskussioon hakkas pihta ka Facebookis. Ka seal jagunesid inimeste otsused kaheks: ühed soovitasid minna ja teised mitte.

«Kindlasti ei viiks. Last teiste piina arvelt lõbustada pole vaja. On ka muid asju, mida teha. Muidu jäävadki need kohad toimima.»

«Ei viiks! Leidub muid lõbustusi ka. Loomapiinamise vastane, piiritajate kaitsja.»

«Loro Parki ei saa minemata jätta. See pole ainult loomashow, vaid hoopis suur loomaaed.»

«Just käisime ja ikkagi soovitaks minna, millal siis veel laps selliseid loomi näeb.»

Olles juba eelmisel aastal otsustanud sinna mitte minna, siis jälgijate tagasisidet lugedes sai naisele selgeks, et ei maksa ka tänavu minna. 

«Aitäh kõigile nõu eest, saan nüüd ise ka aru, et tegelikult ma ei taha sellist kohta toetada ja otsin Marile muud toredat teha, mis ei hõlma loomapiinamist,» tänas Mallukas oma jälgijaid. «Süda rahul nüüd!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles