Heliekspert: Stonehenge oli eelajalooline reivide pidamise paik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlane: Stonehenge oli eelajalooline reivide pidamise paik
Teadlane: Stonehenge oli eelajalooline reivide pidamise paik Foto: SCANPIX

Briti Huddersfieldi ülikooli helieksperdi ja osalise tööajaga DJ Rupert Tilli sõnul võidi kuulsat megaliitehitist Stonehenge`i kasutada transsi viiva muusika kuulamiseks.

Tilli arvates võib Stonehengeis toimunud pidusid võrrelda tänapäevaste reividega, kirjutab The Sun.

Teadlane lisas, et Stonehenge on ehitatud nii, et seal on heli igas suunas ühesuguselt kuuldav.

«See ringikujuline megaliitehitis on ideaalse akustikaga paik,» selgitas uurija.

Till kasutas oma teooria tõendamiseks Stonehenge`i arvutimudelit ning sai helikatsetuse teha USAs Washingtoni osariigis asuvas Stonehenge`i täpses koopias.

Tulemused näitasid, et Stonehenge`i ehitajad asetasid kivid nii, et nende abil oli võimalik helisid võimendada.

«Tulemused olid väga huvipakkuvad. Stonehenge`i kivid on ideaalsed helivõimendajad. Saime arvuti ja koopia abil teha kindlaks, kuidas rääkimine ja plaksutamine võis selles megaliitehitises 5000 aasta tagasi kuulduda. Lihtne trummipõrin oli lausa transsi viiv ja dramaatiline,» selgitas Till.

Ta jätkas, et Stonehenge`is tekkiv heli on eriline ja seda võib võrrelda näiteks sellega, kui niiske sõrmega teha ringe veiniklaasi äärel.

Stonehenge on maailma üks suuremaid megaliitehitisi. Lõuna-Inglismaal asuv Stonehenge ehitati mitmes järgus 3000 – 1500 eKr. Rajatise elementide abil võidi määrata  taevakehade suundi, loendati päevi jt. kalendriühikuid, ennustati kuuvarjutusi ning seal toimusid tseremooniad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles