VAATAME JA VÕRDLEME: sotsiaalmeedia kõverpeegel - kuulsad instakaunitarid pole kaugeltki nii saledad ja siledad, kui fotodelt paistab!

Britten Torstenberg
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul: Kim Kardashian sotsiaalmeedia postitus, pildi autor Vida Press. Paremal: Kim Kardashian punasel vaibal, pildi autor Scanpix, Reuters.
Vasakul: Kim Kardashian sotsiaalmeedia postitus, pildi autor Vida Press. Paremal: Kim Kardashian punasel vaibal, pildi autor Scanpix, Reuters. Foto: Elu24 kollaaž / Scanpix / Vida Press

Küllap oleme kõik sotsiaalmeedias mõne «täiusliku inimese» otsa koperdanud ja mõelnud endamisi, et kust kohast nad küll tulevad? Elu24 võttis teema ette ning palus mõnel Eesti sotsmeedia tegijal asja kommenteerida.

Me elame ajastul, mil näeme täiuslikkust kõikjal ning mis siin salata, vahel võib see kõik muutuda pisut kurnavaks. Seda enam, et nüüd ümbritsevad modellid, staarid ja blogijad meid nii sotsiaalmeedias kui ka teles, ajakirjades, reklaamides jne. 

Kui see, et ajakirjades ja reklaamides pilte retušeeritakse, on vana tõde, siis õnneks on üha enam hakatud nüüd rääkima ka sellest, et isegi sotsiaalmeedias vohab tihtipeale võltslikkus. 

Inglismaalt pärit juutuuber Jordan Theresa pühendas sellele teemale ka ühe oma video, milles selgitas, et näiteks Instagrami modellide kauni välimuse taga on enamasti kas ilukohendused, FaceTune (piltide töötlemiseks mõeldud äpp - toim) või oskus hästi poseerida. 

Ma leian end tihti Instagramist imetlemas teisi piitspeenikesi inimesi fotodel. Mõtlemas, miks mina selline välja ei näe. - Sidni Tomson, juutuuber

«FaceTune'is ja heade nurkade leidmises pole midagi halba, me kõik teeme seda, aga ma arvan, et nad (Instagrami modellid - toim) peaksid sellest oma jälgijatele rääkima,» sõnas ta videos.

Samuti on Instagrami tekkinud nüüdseks ka mitmeid kontosid, mis keskenduvadki sellele, et näidata inimestele, mis on reaalsus ja mis mitte.

Mulle isiklikult on ka öeldud, et mu piht võiks peenem olla. Ma olen niivõrd lühike tüdruk, mis tähendab, et ka minu keha on lühike ja mul pole ruumi - kuhu see liivakella kuju peaks ära mahtuma. Kuhu ma oma organid topin? Tasku? - modellikoolitaja, Merylin Nau

Näiteks postitab @beauty.false konto oma Instagrami lehele kollaaže sellest, kus nad on kõrvutanud foto, mille on sotsmeediasse laadinud modell ise ja pildi, mis on neist tehtud näiteks mõne fotograafi poolt.

Samuti on Instagramis ka @exposingcelebsurgery konto, mille kirjelduses seisab: «See pole vihkamise lehekülg, ma üritan lihtsalt näidata, et isegi staarid pole niisama täiuslikud. Olen siin, et te enesehinnangut tõsta.»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@nita_kuzmina before and after.

A post shared by surgery/photoshop/drama (@exposingcelebsurgery) on

Samuti selgitas briti juutuuber Jordan, et problemaatilised on ka need modellid ja staarid, kes ei tunnista tehtud ilukohendusi. «Kõige enam on selles süüdi Kardashianid,» sõnas juutuuber. «See on nii ilmselge, et Kardashianid on lasknud enda kallal tööd teha.»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kim Kardashian’s nose job (credits: @trashrevealt )

A post shared by surgery/photoshop/drama (@exposingcelebsurgery) on

Samas nentis ta, et ilukohenduste tegemises pole midagi halba, ent staarid võiksid siiski neid ka tunnistada. «Ma arvan, et nad ei mõista, kui palju nad sellega inimestele liiga teevad, kui nad seda ei tunnista ja väidavad, et kõik on naturaalne või päritud emalt,» lisas juutuuber.

Elu24 uuris ka juutuuberitelt Sidni Tomsonilt ning USA-s resideeruvalt modellikoolitajalt Merylin Nault, mida nemad sellisest sotsiaalmeedia kultuurist arvavad ning kas kontosid, mis sellise kultuuri vastu võitlevad, on üldse vaja?

Sidni Tomson, eesti juutuuber 

Sidni Tomson.
Sidni Tomson. Foto: Sidni Tomson/ Instagram

Mida sa sellisest kultuurist arvad?

Ma saan aru, miks inimesed tunnevad, et nad peavad ennast kuidagi moonutama, et paremad välja näha. Minu arust pisimuudatused on täiesti okei. Ma teen seda ise ka. Punni eemaldamine näost ei ole mingi probleem. Probleemsed on need, kes enda välimust täielikult muudavad. 

Mis sa arvad, kuidas see noorte enesehinnangule mõjub?

Ma leian end tihti Instagramist imetlemas teisi piitspeenikesi inimesi fotodel. Mõtlemas, miks mina selline välja ei näe. Samamoodi mõjub see ka kõigile teistele.

See annab noortele ja ka vanematele inimestele vale arusaama sellest, mis on ilus. Üldsegi on minu arvates igal pool inimeste välimusele liiga suur rõhk pandud.

Tegelik ilu peitub inimese iseloomus ja veel eriti selles, kuidas ta teisi inimesi kohtleb. Juustune jutt, ma tean, aga nii see on. Sellel sixpackil ei ole mingit vahet, kui inimene iseloomult kole on. 

Kas selliseid kontosid (@beauty.false) on sotsiaalmeediasse vaja?

Kindlasti on! See näitab «tavainimestele», et kõik mida sa netis näed, ei ole reaalsus. Tooksin siia näiteks Victoria Villigi lühifilmi «Sotsiaalmeedia on nagu kaitseklaas». Me paneme endast üles ainult neid pilte, kus me endi arvates kõige paremad välja näeme ja kus me edastame ainult parimaid hetki.

Kontod, mis näitavad, et Kylie Jenner polegi nii peenikese pihaga panevad meid aru saama, et enda võrdlemine Instagrami pildiga on täiesti mõttetu. 

Kas sa arvad, et selline piltide ilustamine on okei ja sellest ei peaks suurt numbrit tegema? 

Ma arvan, et pisimuutused on okei. Ma teen neid ise ka. Vistriku eemaldamine, või naha ühtlaseks tegemine on minu arvates täiesti fine. Samamoodi hindan ma inimesi, kes võib-olla teevad ka suuremaid muudatusi, aga räägivad sellest avalikult. Küll aga tunnen ma, et suure numbri tegemine on vägagi vajalik, kui inimesed lähevad töötlemisega eksteemsustesse. 

Kui palju sa ise oma pilte tuunid? Kas oled nõus avaldama mõne äppi?

Filtreid lisan ma küll, aga otseseid muudatusi oma füüsilisele välimusele ma väga midagi ei tee. Vahel harva kindlasti, aga selliseid pisemaid. FaceTune on see kõigi lemmik - minu ka.

Merylin Nau, modellikoolitaja ning 2016. aasta Miss Grand International iludusvõistlusel Eesti esindaja

Merylin Nau
Merylin Nau Foto: Merili Kevvai

Mida sa sellisest kultuurist arvad? 

Mina isiklikult arvan, et see avaldab inimestele, kes Instagramis toimetavad ja üleüldiselt noortele väga halba mõju. Miks üldse peab oma keha nii tuunima? Enne Kardashiane ei tuuninud keegi, nüüd üritavad kõik alateadlikult nende moodi olla. Mis toimub...? Kes üldse otsustas, et nende kehakuju on ideaalne?

Mis sa arvad, kuidas see noorte enesehinnangule mõjub? 

Ma olen kindel, et noorte enesehinnangule mõjub see väga halvasti.

Me loome juba nii noortele inimestele «ideaalse» kehakuju, mida nad järgima peaks ja seda on kahju vaadata.

Kõige hullem on see, et vahel teatud hulk mehi läheb sellega kaasa ja ka nemad arvavad, et see on ilus. 

Mulle isiklikult on ka öeldud, et mu piht võiks peenem olla. Ma olen niivõrd lühike tüdruk, mis tähendab, et ka minu keha on lühike ja mul pole ruumi - kuhu see liivakella kuju peaks ära mahtuma. Kuhu ma oma organid topin? Tasku? Või äkki peaksin minema laskma ribid eemaldada, et kellelegi meele järele olla? Kindlasti mitte.

Kas selliseid kontosid (@beauty.false) on sotsiaalmeediasse vaja?

Tegelikult on nii, et kõik saavad sotsiaalmeediasse postitada seda, mida nad tahavad. Ometigi peaks see jääma normaalsuse piiridesse.

Samas ma arvan, et inimestele peaks see selgeks saama, et see ei ole (liigne tuunimine - toim) okei ja ma arvan, et sellest tuleks lihtsalt rohkem rääkida, et näed, varem oli see inimene selline ja nüüd näeb ta välja hoopis selline. 

Kas sa arvad, et selline piltide ilustamine on okei ja sellest ei peaks suurt numbrit tegema?

Photoshop on teemas olnud läbi aastate, aga nüüd on meil veel ka teatud äpid, mida saame kasutada.  Seega nüüd on väga palju meie enda teha ja ise otsustame, mida internetti postitame, mitte näiteks fotograaf.

Näiteks, et olla sarnane teistega, saame nüüd kasutada abivahendeid, mis meid piltidel «ilusamaks» teevad. Mu ema on alati õpetanud, et ära ürita kunagi teiste moodi olla, sest niiviisi ei paista sa iial kellelegi silma.

Kui palju sa ise oma pilte tuunid? Kas oled nõus avaldama mõne äppi?

Ma olen tuuninud oma pilte varasemalt, kuna arvasin et olen paks ja kole, aga nüüdseks ma enam seda ei tee, sest ma näen päris elus peeglisse vaadates, et ma pole ju seda, mida ma tuunin. Küll aga kasutan filtreid, et oma Instagramile anda tumedam varjund. Selleks kasutan näiteks Airbrushi äppi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles