Ühe jabura loo lõpp: Baieri linn sai lõpuks lahti üüratust kogusest WC-paberist, mille üks ametnik kokku ostis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Baieri linnakeses oli WC-paberit nii palju, et seda jagati linnarahvale tasuta. Pilt on illustreeriv
Saksa Baieri linnakeses oli WC-paberit nii palju, et seda jagati linnarahvale tasuta. Pilt on illustreeriv Foto: Peter Andrews / Reuters/Scanpix

Saksamaa kaguosas Baieris asuval väikelinnal Fuchstalil oli WC-paberit 12 aasta jagu, kuid linnavõimude teatel saadi lõpuks sellest «paberimäest» jagu.

Seda kinnitas linnapea Erwin Karg pressikonverentsil meediale, teatab telegraph.co.uk.

Unise väikelinna ligi 4000 elanikku sattusid 2006. aastal  linnavõimude rahasäästmisplaani tõttu WC-paberi lõksu. 

WC-paberi rullid
WC-paberi rullid Foto: Sascha Preußner / PantherMedia /Scanpix

Võimud tahtsid osta linnavalitsuse WCsse suuremas koguses paberit, sest nii oli odavam kui väikeses koguses WC-paberi ostmine. Ametnik, kes WC-paberi tellimuse tegi, tellis seda kogemata kaks veoautotäit.

Linnavõimud suutsid teise veoautotäie saata neile WC-paberit müünud firmale tagasi, kuid neile jäi ikka esimene veoautotäis, milles oli tualettpaberit 6000 euro eest.

Juhtumi tegi halvemaks asjaolu, et see paber oli halli värvi ja ühekihiline. Laos seistes tekkis sellele paberile ebameeldiv kollakas toon, mis viitas paberi viletsale kvaliteedile.

Et suurest kogusest WC-paberist lahti saada, pandi rulle lisaks linnavalitsuse WCsse ka linnapea kontori, tuletõrjedepoo, kiriku ja koolide WCdesse. Seda paberit jagati tasuta linnaelanikele, kellest enamik seda ei soovinud.

Linnapea Erwin Karg on siiski untsu läinud tualettpaberi ostu üle rõõmus.

«See paber ei olnud just kõige kvaliteetsem, kuid me säästsime üle 1000 euro. 2007. aastal läks puidu hind kallimaks ja see tõi kaasa ka WC-paberi kallinemise,» lausus linnapea.

Linnanõukogu lubas, et nad on veast õppinud ja enam ei osta halva kvaliteediga WC-paberit ülisuures koguses. Nüüd ostetakse väiksemas koguse kõrgekvaliteedilist tualettpaberit, mis on kas kahe- või kolmekihiline.

Naine hoidmas WC-paberi rulli
Naine hoidmas WC-paberi rulli Foto: Robert Przybysz / PantherMedia /Scanpix

«Võimalik, et meil võtab kvaliteetsema paberiga harjumiseks aega järgnevad 12 aastat,» lausus linnapea.

Baieri on Saksamaa liidumaa, mille pindala on 70 548 ruutkilomeetrit ja kus elab 12,5 miljonit elanikku.

Baieri pealinn on München ning suuremad linnad on Nürnberg, Augsburg, Würzburg, Regensburg, Ingolstadt, Fürth ja Erlangen.

Baieril on piir Austria ja Tšehhiga, Šveitsist eraldab teda Bodeni järv. Seal asub ka Saksamaa kõrgeim tipp Zugspitze, mille kõrgus on 2962 meetrit. Läbi Baieri voolavad Doonau ja Main.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles