Video: Netflixi uue dokumentaalsaate väitel on 12 aastat tagasi kadunud Madeleine McCann elus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madeleine McCann enne oma kadumist 2007
Madeleine McCann enne oma kadumist 2007 Foto: Anonymous / AP/Scanpix

Voogedastusteenus Netflix hakkab sel nädalal näitama uut, kaheksaosalist dokumentaalsaadet, milles väidetakse, et 12 aastat tagasi Portugalis Praia da Luzis kadunuks jäänud briti tüdruk Madeleine McCann on seni elus.

Selles selgitatakse, miks on Portugal ideaalne riik laste röövimiseks ja lastekaubandusega tegelemiseks ning kuidas röövitud lapsed saab sealt kiiresti teise riiki viia, kirjutab thesun.co.uk.

Dokumentaalfilmi «Disappearance of Madeleine McCann» tegemine kestis kaks aastat ning selleks küsitleti 40 eksperti ja võtmeisikut, kes aastate jooksul on selle tüdruku otsimisega tegelenud.

Osa neist on veendunud, et  Madeleine’i kadumise taga on lastekaubandusega tegelev gäng, mis viis ta Portugalist kohe mõnda teise riiki.

Madeleine McCanni otsimiskuulutus Portugalis Praia da Luzis
Madeleine McCanni otsimiskuulutus Portugalis Praia da Luzis Foto: HUGO CORREIA / REUTERS/Scanpix

Madeleine McCanni juhtumiga pikalt tegelenud briti politsei juhtivuurija Jim Gamble on veendunud, et tüdruku kadumisjuhtum lahendatakse.

«Olen veendunud, et see juhtum laheneb veel minu eluajal. Uurimsvahendid ja tehnoloogia arenevad kogu aeg, on aina täpsemad DNA-testid. Samuti saab luua aina selgemaid ja detailsemaid näopilte. Selle uurimise käigus on tänu uuenenud tehnoloogiale saadud kindlad vastused mitmele varem segasele tõendile,» selgitas kriminaalpolitsenik.

Dokumentaalfilmis üles astuvate ekspertide arvates on Madeleine McCann elus, kuna tegemist briti jõuka keskklassi lapsega, kes on rahaliselt väärtuslik.

Madeleine McCanni vanemate Kate ja Gerry McCanni  palgatud portugallasest eradetektiivi Julian Peribanezi sõnul röövivad lasteröövijad tavaliselt kolmanda maailma riikides vaeste perede väikelapsi.

Kate ja Gerry McCann politseipildiga, milline nende tütar Madeleine võib praegu välja näha
Kate ja Gerry McCann politseipildiga, milline nende tütar Madeleine võib praegu välja näha Foto: Andrew Winning / Reuters/Scanpix

«Madeleine on kindlasti erand ja neist kolmanda maailma riikide lastest palju väärtuslikum. Arvatavalt teenivad nad tema pealt mingil viisil palju raha ja selle tõttu on see tüdruk nende jaoks kulla hinnas,» selgitas eradetektiiv.

Madeleine McCanni kadumist käsitleva saatesarja kohaselt röövivad gängid lapsi, et müüa neid viljatutele perekondadele või pedofiilidele.

Portugali ja Briti kriminaalpolitseinike andmetel tegutseb Euroopas mitu lasteröövidega tegelevat gängi, mille haare ulatub kaugele ja mida ei ole seni suudetud lõhkuda.

«Inimröövid, kaasa arvatud laste röövimised, on seni suur probleem. Tumeveebis sõlmitakse mitmesuguseid tehinguid, kaasa arvatud lasteröövide kohta. Seal saavad kokku röövijad ja nende palkajad,» sõnas briti politseinik Jim Gamble.

Madeleine McCanni kadumise uurimisega seotud ameeriklane,  USA organisatsiooni National Center for Missing and Exploited Children juht Ernie Allen sõnas, et McCanni juhtumis on optimismiks põhjust, sest ta on näinud palju sarnaseid juhtumeid, mis lõppesid röövitu ja ta pere jaoks positiivselt.

Allen on oma väljaõppelt politseikunstnik, kes aitas luua pilti, milline võib Madeleine McCann praegu, mil ta on 15-aastane, välja näha.

Madeine McCann kolmeaastasena ja politsei töödeldud foto, milline ta vanemana välja näha võib
Madeine McCann kolmeaastasena ja politsei töödeldud foto, milline ta vanemana välja näha võib Foto: Teri Blythe / AP/Scanpix

«Olen kokku puutunud paljude lapseröövijuhtumitega, millest osa on lahenenud tänu politseinike, pere ja vabatahtlike pingutustele positiivselt. Röövitud ja vangistatud lapsed on jõudnud oma vanemate juurde tagasi ka kümneid aastaid pärast röövimist. USAs on olnud juhtumeid, milles inimesed ei ole nende käes olnud informatsiooni õigel ajal politseile edastanud, kuna ei pidanud seda tähtsaks. Hiljem aga edastasid ja röövijuhtumid lahendati tänu sellele infole. Ka Madeleine McCanni juhtum võib nii laheneda,» lausus ameeriklane.

Madeleine McCanni kadumise dokumentaalsaate produtsent Emma Hooper lausus, et nad üritasid seal avalikustada nii palju informatsiooni McCanni juhtumi kohta kui võimalik. 

«Kui mõnel seda vaadanul tuleb midagi meelde või tal on midagi lisada, siis see on suurepärane. Uus info võib aidata astuda sammu lähemale selle kadumisjuhtumi lahendamisele. Meie saates on ära toodud mitme lapse kadumine ja nende leidmine, seega ei tohi ka Madeleine McCanni suhtes lootust kaotada, » nentis produtsent.

Teada on, et Portugali politsei kahtlustas Madeleine McCanni vanemaid Kate ja Gerry McCanni, et nemad võivad olla oma tütre kadumisega seotud, kuid uue dokumentaalfilmi kohaselt oli see politsei meeleheitlik katse teha keegi süüdlaseks.

Kate ja Gerry McCann eitavad, et nad olid oma tütre kadumise taga ja nad andsid kohtusse Portugali eksuurijad ja hilisema eradetektiivi Gonçalo Amarali, kes seda väitis ja sel teemal raamatu kirjutas. 

Goncalo Amaral näitamas enda kirjutatud raamatut, milles käsitleb Madeleine McCanni kadumist 
Goncalo Amaral näitamas enda kirjutatud raamatut, milles käsitleb Madeleine McCanni kadumist Foto: Joao Henriques/AP/Scanpix

Dokumentaalsaates käsitletakse näitena ameeriklanna Jaycee Dugardi juhtumit. Dugard rööviti Californias, kui ta oli üheksa-aastane ja 18 aastat hiljem leiti ta üles. Saate tegijate arvates ei saa välistada, et ka Madeleine McCann jõuab aastate pärast koju tagasi.

Jaycee Dugard
Jaycee Dugard Foto: SCANPIX

Saates viidatakse ka Carlina White’ile, kes rööviti 1987 pärast sündi New Yorgi haiglast ja ta sai oma päritolu kohta teada tõe 23-aastasena.

Saates võtab sõna Elizabeth Smarti isa Ed Smart, kes avaldab McCannidele toetust. Tema tütar rööviti, kui laps oli 14-aastane ja ta päästeti üheksa kuud hiljem.

«Mina ja mu pere ei kaotanud mitte kunagi lootust Elizabeth tagasi saada. Õnneks jõudis ta meie juurde üsna kiiresti tagasi,» sõnas mees.

Saates räägitakse Portugalis Praia da Luzis elavast britist Robert Muratist, kes oli Madeleine McCanni juhtumis esimene kahtlusalune. Hiljem vabastati ta kahtlusest, kuid tema arvates käitus politsei vastutustundetult ja ta taheti patuoinaks teha.

Briti ja Portugali politsei on aastate jooksul vaadanud läbi 300 inimese andmed, kuid seni ei ole leitud kedagi, keda saaks tüdruku kadumises süüdistada.

Kate ja Gerry McCanni  palgatud eradetektiiv Julian Peribanez, kes töötab Barcelona Metodo3 eradetektiivifirmas, sõnas dokumentaalsaates, et ta infiltreerus Portugalis tegutsevasse pedofiilide gängi, edastades seal toimuvast informatsiooni politseile. See ei aidanud leida Madeleine'i, kuid aitas vabastada mitu portugali last, kes olid pedofiilide küüsis. 

Madeleine Beth McCann (sündinud 12. mail 2003) kadus 3. mail 2007 Portugalis Praia da Luzis suvituskorterist õhtusel ajal, kus ta koos oma kaksikutest õe ja vennaga magas. Kate ja Gerry McCann koos pereliikmete ja sõpradega oli sel ajal lähedases restoranis õhtust söömas.

Madeleine McCann
Madeleine McCann Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Ema Kate ja isa Gerry käisid lapsi iga poole tunni tagant kontrollimas, kuid kui ema kell 22.00 kontrollima läks, oli Madeleine kadunud.

Portugali politsei asus tüdrukut otsima, kuid ei leidnud. Üsna pea arvati, et vanemad on lapse kadumise taga, kuid selle kohta ei leitud tõendeid. 2008 teatas Portugali kohus, et Madeleine McCanni vanemaid ei seostata oma tütre kadumisega ja neid ei kahtlustata selles.

Hoolimata 12 aasta pikkusest pingutusest ei ole Portugali ega Briti uurijad Madeleine McCanni suutnud leida ja tema asukoht on seni teadmata. Samuti ei ole olnud kuskil ühtegi vihjet ega juhtlõnga, et ta on surnud ning seega on lootust, et ta on elus ja ta leitaks kunagi üles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles