Jaapanisse kerkis maailma kõrgeim torn

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo Sky Tree
Tokyo Sky Tree Foto: SCANPIX

Jaapanisse Tokyosse rajati maailma kõrgeim torn Sky Tree, mis ametlikult avatakse 2012. aasta mais.

Kuid 634-meetrise torni ümber on tekkinud segadus, kuna Guinnessi rekordite raamat on selle maailma kõige kõrgemaks torniks nimetanud, kirjutab National Geographic.

Kuid kuidas jääb siis Dubaisse rajatud Burj Khalifaga? See 2010. aastal valminud pilvelõhkuja on 830 meetrit kõrge.

Guinnessi rekordite raamatu esindaja sõnul on Burj Khalifa maailma kõrgeim ehitis, mitte torn.

«Tokyo Sky Tree on torn, kuna selles on vähem kui 50 protsenti kasutatavat pinda,» selgitas Guinnessi rekordite raamatu esindaja Anne-Lise Rouse.

Selle definitsiooni kohaselt on Tokyo Sky Tree tõesti maailma kõrgeim torn, edestades oma eelkäijat, 600-meetrist Canton Towerit, mis asub Hiinas Guangdongi provintsis.

Rouse´i sõnul ei ole Jaapani rekordtornile praegu võistlejat.

Kolmnurkse põhiplaaniga torn rajati tehnoloogiliselt selline, et see peaks ka maavärinale vastu. Tree Skyst saab tele- ja raadiomast.

Kuid sellest tornist on hakanud juba saama ka turismiatraktsioon, mille abil loodetakse üha enam turiste riiki meelitada.

Jaapanis on pärast selle aasta märtsis toimunud maavärinat ja tsunamit turistide arv kahanenud märgatavalt.

Tree Toweril on kaks vaateplatvormi, millest esimene on 350 meetri ja teine 450 meetri kõrgusel. Torni sissepääsupiletid maksavad vastavalt 2000 jeeni ja 3000 jeeni. Ülemisel vaateplatvormil on ka klaasiga kaetud jalutuskoridor, mis kulgeb ümber torni. Turistid saavad avanevat vaadet imetleda 360 kraadi ulatuses.

Kuna Tokyo asub seismiliselt aktiivses piirkonnas, siis on nii kõrge torni rajamine sinna tekitanud küsimusi. Arhitektide kinnitusel peaks see torn vastu pidama kuni kaheksamagnituudisele maavärinale.

Ekspertide sõnul hakkab see pikk ja sale torn maavärina korral aeglaselt kõikuma ja vibreerima. Ainus oht selles olevatele külastajatele olevat vaid pearinglus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles