VIDEO Püha püss! Niisutuskanalist leiti jõhkralt suur 50-aastane alligaator

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bioloog Brent Howze poseerimas koos suure alligaatoriga
Bioloog Brent Howze poseerimas koos suure alligaatoriga Foto: twitter.com

Ameerika Ühendriikides Georgias leidis farmer niisutuskanalist väga suure alligaatori, kes loodusekspertide arvates oli 50-aastane.

Farmer teatas Blackshear järve lähedalt leitud suurest roomajast osariigi looduskaitseametile, mis saatis kohale bioloog Brent Howze’i, edastab usatoday.com.

Bioloog pidi uurima, kuidas saaks alligaatori ta tavapärasesse keskkonda tagasi viia. Varasematele kogemustele toetudes arvas ta, et see roomaja võib olla umbes kolmemeetrine.

«See oli suurem, kui ma arvata oskasin. Farmer kutsus kohale kraanaga maisna, mille abil alligaator niisutuskanalist välja tõsteti. Mõõtsime, kaalusime ja uurisime teda,» lausus Howze.

See alligaator oli neli meetrit ja kuus sentimeetrit pikk, ta kaalus 340 kilogrammi ja ta ümbermõõt oli 145 sentimeetrit.

Howze poseeris koos alligaatoriga ja postitas pildi sotsiaalmeediasse.

Bioloog Brent Howze poseerimas koos suure alligaatoriga
Bioloog Brent Howze poseerimas koos suure alligaatoriga Foto: twitter.com

Bioloogi sõnul on ta saanud palju tagasisidet ja ta on pidanud andma meediale seoses selle alligaatoriga intervjuusid.

«On ka neid, kes arvavad, et nii suur alligaator on mingi pettus. Kinnitan, et tegemist oli väga suure alligaatoriga. Lasin end temaga koos pildistada, kuid ma ei olnud talle väga lähedal, sest see loom oli ohtlik,» selgitas mees.

Uurimine näitas, et umbes 50-aastane alligaator oli varem mitu vigastust saanud, tal oli ka vanu tulistamishaavu ning ta tervis ei olnud hea. Arvatakse, et see roomaja tuli niisutuskanalisse surema. 

Looduskaitseametnikud langetasid otsuse alligaator magama panna.

Howze pidi kohalikele kinnitama, et nii suuri alligaatoreid leidub vähe ning kindlasti ei kubise neist Blacksheari järv, mis on suvel populaarne ujumispaik.

Georgia looduskaitseamet teatas elanike rahustamiseks, et alligaatorid tavaliselt inimesi ei ründa ega söö. Nad võivad rünnata vaid siis, kui satuvad kalda äärde ja arvavad, et midagi neid ohustab.

«Enamik alligaatorirünnakutest on aset leidnud kalda ääres, kus inimesed ei ole neid loomi märganud ja on läinud vette,» selgitati.

Bioloog Brent Howze selgitas, miks see alligaator nii vanaks elas ja nii suureks kasvas.

«Alligaatorid saavad nii vanaks elada vaid siis, kui nad on suutnud vältida kokkupuuteid inimestega. Sellel alligaatoril õnnestus inimestest eemale hoida ja talle turvalises keskkonnas keskmisest suuremaks kasvada,» lausus bioloog.

Nüüd leitud alligaator ei ole siiski Georgia osariigi suurim. 2015. aastal leiti seal alligaator, mille pikkus oli neli meetrit ja 30 sentimeetri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles