«Roaldi nädal»: arst tuli ja ütles, et lõikame ja tõenäosus ellu jääda on üsna pisikene (2)

Elu24
Copy

Roald Johannson sai tänases «Roaldi nädalas» tuttavaks inimestega, kellelt on saatus pool tervist ära võtnud. Mõtlemapanevas reportaažisaates räägivad kolm noort inimest avameelselt oma elust ravimatu haigusega.

Hinnanguliselt põeb Eestis umbes 100 000 inimest mõnd haruldast haigust, mille diagnoosimine on aeganõudev, ravi sageli võimatu ning elu sellega ääretult keeruline. Tänases saates «Roaldi nädal» saab auhinnatud ajakirjanik Roald Johannson tuttavaks kolme noore inimesega, kelle igapäeva elu mõjutab ravimatu raske haigus.

Kuidas elada, kui ei tohi üldse süüa valku sisaldavaid toite? Või kui süüa saab ainult kanüüli abil? Või kuidas hakkama saada, kui salakaval ja keeruline haigus ründab kopse ja sunnib kuudeks haiglaseinte vahele?

Roaldile räägib oma loo Heiki, kelle elu muutus kardinaalselt kolm aastat tagasi. Lühikese soole sündroomi tõttu ei saa ta normaalselt toituda vaid peab toitelahuseid endale otse veeni pumpama. «Ühel hetkel tuli arst ja ütles, et nüüd on sihuke värk, et mõne tunni jooksul me lõikame ja tõenäosus ellu jääda on üsna pisikene,» meenutab Heiki päeva, kui diagnoosi sai.

Saaremaal elab Sigrid, kes on tsüstilise fibroosiga võidelnud terve oma noore elu kakskümmend aastat. «Kui ma väike olin siis ma jooksin ja turnisin, nüüd ma enam ei jaksa. See on progressiivne haigus ja läheb koguaeg hullemaks,» ütleb Sigrid.

Põlva linnas kohtub Roald Mariaga, kes põeb fenüülketonuuriat ehk tema organism ei suuda omastada valke. «Tavaliselt koosneb minu toit enamasti makaronidest, valguvabast leivast ja saiast,» kirjeldab Maria oma menüüd.

«Roaldi nädal» on Kanal 2 eetris reedeti kell 20.00.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles