Elmari muusikauudised

Liana Zeigo
, Raadio Elmar muusikatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Poom
Andreas Poom Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Toome teieni raadio Elmar 9. nädala muusikauudised. Andreas Poom avaldas uue loo koos emotsionaalse muusikavideoga, Riffarrica sai nime «Hõbevalgest», Propeller tähistab 40 tegevusaastat, Egert Milder avaldas suvise armastuslaulu.

Andreas Poom andis välja uue singli ja muusikavideo

Noor ja andekas laulja ja laulukirjutaja Andreas Poom andis välja uue singli pealkirjaga «Why Do I Always Try». Lauluga koos ilmus ka muusikavideo.

Andreas ise peab pala endale väga südamelähedaseks. «Laul on otsekui kiri minu alateadvuselt minu välimisele versioonile. Tihtipeale proovin ennast muuta, et teistele meeldida, kuid sisemuses tunnen, et lähen aina tühjemaks,» kommenteerib noormees.

Noormees lisab: «Laul sündis õhtul enne üht väga tähtsat esinemist. Võtsin lihtsalt kitarri kätte ja laulusõnad hakkasid voolama. Laulukirjutamise võlu ongi selles, et vahel saab oma tunnetest ja seisukohast kirjutamise kaudu kõige paremini aru.»

Singlile filmiti Laulasmaal ka karge ja emotsionaalne muusikavideo. Video autoriks on Johannes Arro, koreograafiaga aitas Andreast Alissa Montes.
 

Lõõtsavägilased üllatasid sünnipäeva kontserdi eel uue singliga

Lõõtsavägilased tähistasid selle aasta alguses oma viiendat juubelit ning sel puhul anti välja järjekordne singel naiste teemal. Uus lugu «Ära sina võtku pikkä naist» räägib ja õpetab mehi teemal, kuidas ei tohiks võtta endast pikemat naist, kuna vastasel juhul võib ette tulla igasuguseid ootamatuid sekeldusi ja probleeme, mida peab hiljem lahendama hakkama.

Uut lugu sai elavas esituses kuulata ka nädalavahetusel toimunud Lõõtsavägilaste sünnipäevakontserdil.
 

Getter Jaani singlile «Võta mul käest» valmis video

Getter Jaani sõbrapäeval ilmunud singlile «Võta mul käest» valmis südamlik video, mille  autoriks on Anete Toming.

Anete on Getteriga teinud mitmeid fotosessioone, samuti valmis tema käe all ka Getteri eelmise singli «Chasing Trouble» visuaal, mis võeti üles NYCs.

«Võta mul käest» video sai aga veelgi isiklikum, kuna video peategelasteks on Anete Tomingu vanavanemad ning armas pannkoogihommik on filmitud nende kodus.

Getter Jaani: «Aitäh Anete vanaemale ja vanaisale, kes olid nõus olema osa sellest videost ja jagama oma armastust meiega!»

«Võta mul käest» on Getter Jaani järjekorras kolmas ning esimene eestikeelne singel, mis ilmus Universal Music plaadifirma alt. Laul sündis Music Estonia sügisel korraldatud laulukirjutajate laagris. Loo autoriteks on Karl-Ander Reismann, Getter Jaani, Hugo Martin Maasikas  ja rootsi laulukirjutaja Rasmus Viberg.

Getter pani selle laulu sisse oma kõige siiramad emotsioonid.
 

Riffarrica sai nime «Hõbevalgest»

1. märtsil ilmus Riffarrica topeltsingel «Vihatuultesaar»/«Duell», mis tutvustab ansambli Riffarrica omanimelist, 8. märtsil ilmuvat albumit.

Esimene singel «Helletus», mille Riffarrica - hääldus: [rif´arrika] - avaldas eelmise aasta 4. detsembril, on rahulik ja meloodiline ballaad. «Vihatuultesaar» (sõnad Urmas Lennuk) kõlab aga kui raevukas ja eepiline karmide põhjamaiste meeste laul ning «Duell» (Zetode “Kergotamise” autorilt) nagu massiivne laulumeeste võitlus virgema naise pärast.

Raadios Elmar külas käinud Riffarrica liikmed Kristjan Priks ja Kulno Malva rääkisid, et ansambli nimi tuli Lennart Meri raamatust «Hõbevalge» ning tähendab Eestit.

Täispikk album «Riffarrica» on sama ansambli, tookordse nimega Duo Malva & Priks, varasemast EP-st «Mässiv» jõulisem ja tempokam, samas annab ruumi helimaalingutele ja fantaasiale. Riffarrica liikmete Kulno Malva ja Kristjan Priksi kõrval andsid uuele albumile oma näo helikujundaja Silver Lepaste (Clockwork Stuudio, Tartu), masterdaja Minerva Pappi (Waudio Mastering, Helsingi) ja pildikujundaja Maris Savik (Rockphoto Studio, Tartu).

Riffarricat saab kuulata 9. märtsil Viljandi Pärimusmuusika Aidas ja 15. märtsil Mooste mõisa Folgikojas. Mõlemal kontserdil esitleb oma plaati ka ansambel Metsatöll.


Revals andis välja poliitilise sisuga laulu

Keset valimisrallit andis Tallinna ansambel Revals välja poliitilise sisuga singli «Toompea blues».

«Toompea blues» on lugu Revalsi omanimeliselt täispikalt albumilt. Koos bluusiga käib kaasas ka provokatiivse hõnguga video.

Bändi naislaulja ja banjomängija Merlin Purge kommenteerib, et ühiskonnakriitilisust on muusikas väheks jäänud. Valimistega seoses saab tema sõnul veidi nalja heita õnneotsijate üle ning rõhuda vastutustundele poliitikas.

Loo sõnade autor on Martin Saaremägi ja meloodia on pärit 1920-ndate Ameerika delta blues’i laulja ja kitarristi Son House’i sulest.

Revalsi ühiskonnakriitilise sisuga lugudest on varasemalt ilmunud «Jumal elab pealinnas», mis räägib väikeste asulate tühjaks jäämisest ja «otsustajate» kogunemisest pealinna ning «Kirjad ääremaalt», mis jätkab ühiskonnas eksisteerivatel valusatel teemadel.

Revals alustas 2017. aasta kevadel ning tänaseks päevaks välja andnud 3 albumit: «Jumal elab pealinnas», «Kirjad ääremaalt» ja 26-looga duubelalbumi, mis kannab pealkirja «Revals». Ansambel on nomineeritud kahel aastal Eesti Muusikaauhindadel, sel aastal kolmes kategoorias.
 

Nagy Bögö avaldas uue loo koos põneva animatsiooniga

Folkansambel Nagy Bögö avaldas oma peagi ilmuvalt albumilt «Kõik, mis torupillist» teise loo «Torupilli-Jussi lugu nr 19» ning tegi seda koos põneva animatsiooniga!

Loo on kuulsaks mänginud Hiiumaal elanud mees Juhan Maaker, keda tunti Torupilli-Jussina. Jussi mängust on alles palju salvestusi, kuid lugude pealkirju suures osas ei teata ning seetõttu kutsutakse lugusid salvestiste numbrite järgi. Nagy Bögö võttis hiidlase poolt salve mängitud meloodia ning pani selle endale iseloomulikku seadesse. Üsna kiirelt jõuti otsusele, et muusikale võiks luua ka video.

Video idee autor ja Nagy Bögö liige Martin Vill ütleb «Video idee on suuresti mõjutatud Eesti torupilli kuningast Juhan Maakerist ehk Torupilli-Jussist, kes on innustanud paljusid Eesti torupillimängijaid omapärase stiili ja oskusliku pillivaldamisega. Videos on näha, kuidas vanamees oma torupilli meisterdamise ja mängimisega jõuab tänapäeva noorteni ja võlub neid torupillimaagiaga. Mõnes mõttes too vanamees ongi Torupilli-Juss…»

Bändi liikmed olid ühisel arvamusel, et hea tuttava Kerttu Kruusla minimalistlik stiil võiks olla just see, mis torupillilugu animatsioonina illustreerima sobiks, ja nii palutigi Kerttul muusikale visuaal luua.
 

Propeller tähistab 40 tegevusaastat

Käesoleval aastal täitub legendaarsel bändil Propeller 40 tegevusaastat. Et juubelit väärikalt tähistada, toimuvad Tallinnas ja Tartus ka juubelikontserdid.

Propellerit on alates algusaegadest iseloomustanud ühelt poolt ülimalt professionaalsed pillimehed ja vaimukas helilooming, teisalt aga bändi ühe ninamehe Peeter Volkonski skandaalselt lõikav huumor, mis on leidnud väljenduse nii laulutekstides (nt «Helinälg» või «Punker») kui ka vahepaladena esitatud Albert Trapeeži luuletustes.

Juubelikontserdil astuvad üles kauaaegsed Propelleri liikmed Peeter Volkonski, Peeter Malkov, Peeter Määrits, Priit Kuulberg, Ain Varts, Riho Sibul ja alates 2013. aastast trummarina kaasa lööv Aneta Varts. 40 tegevusaasta jooksul on bändi kuulunud veel Urmas Alender ning Ivo Varts.

Tartu kontserdi külalisesinejaks on äsja Aasta Folkalbumi tiitli pälvinud duo Puuluup. Tallinnas astub aga üle kümne aasta taas üles ansambel Koer (unplugged).

Toimumisajad:

23. märtsil kell 20.00 Vanemuise kontserdimajas,

6. aprillil kell 20.00 Rock Cafés


Egert Milder avaldas suvise armastuslaulu

Pärast sügisel ilmunud debüütsinglit «Live+Love+Grow» toob Egert Milder kuulajateni värske loo «U».

Uus suvise meeleoluga lugu on kirjutatud koos kahe andeka muusiku Kaspar Kalluste ja Matteo Capreoliga, kellega koostöös valmis ka Egerti debüütsingel «Live+Love+Grow». Ühiselt töötatakse juba ka uue materjali kallal.

Singlile on peagi oodata ka muusikavideot, mis on filmitud möödunud aasta lõpul Kolumbias.

Egert Milder on laulja-laulukirjutaja kes osales laulukirjutajana ka tänavusel Eesti Laulul, kus oli kaasautoriks nii ansambli ÖED energiast pakataval laulul «Õhuloss» kui ka finaali jõudnud Kerli Kivilaane esitatud lool «Cold Love».

Copy
Tagasi üles