Steven Spielberg asus hiiu vastu võitlema: Netflix tuleb Oscaritelt kõrvale jätta

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steven Spielberg
Steven Spielberg Foto: Chris Pizzello / AP / Scanpix

Režissöör Steven Spielberg asus (juba ette kaotatud?) võitlusesse Netflixi vastu, püüdes filmitööstuse uue suurtegija tööd Oscaritelt välja puksida.

Oscarite jagamisel 3 Oscarit võitnud Alfonso Cuaroni ja tema filmi «Roma» edu on tekitanud Hollywoodis palju paksu verd – nimelt on tegemist esmakordse juhtumiga, kus voogedastushiid Netflix on alistanud suured filmistuudiod. Probleemi pani nn suure kella külge Steven Spielberg, kes tuli välja avaldusega, et Netflix kujutab ohtu kinodele ning peaks seetõttu olema kuldmehikeste jagamiselt eemal – olevat ju Oscarite mõte kinokunsti hoidmine, mitte telefilmide promomine.

Veelgi enam: tema meelest peaksid Netflixi või lühikese kinoleviga filmid kandideerima mitte Oscaritele, vaid teleauhindadele ehk Emmydele. Deadline vahendab, et varasemalt Ameerika filmiakadeemias filmirežissööre esindanud Spielberg, kes varemgi sel teemal kirglikult sõna võtnud, plaanib teha Oscarite muutmiseks nüüd ametliku ettepaneku. Filmimees loodab oma ettepanekule tuge ka teistelt suurtelt tegijatelt, et reglemendimuudatus läbi viia, sõnas Spielbergi esindaja. 



Seni on ettepanek aga saanud kolleegidelt hoopiski kriitikat. «Anna andeks, härra Spielberg, aga «Roma» pole nüüd küll mingi telefilm – see on sama muljetavaldav kui teised filmid. Platvormid on muutunud ebaoluliseks. Tee Netflixile ise ka film,» säutsus režissöör Bruce Campbell. 



Ka Netflix võttis Twitteris sõna ning kirjutas: «Me armastame kino. Aga me armastame ka, kui inimestel, kes ei saa seda endale lubada või elavad kinodest kaugel, saavad filme vaadata; kui kõik saavad ühekorraga filme vaadata ning kui filmitegijatel on rohkem võimalusi oma kunsti jagada. Need asjad ei välista üksteist.»

Filmitegijate huvi on mõistagi õigustatud: Netflix plaanib sel aastal kulutada originaalsisu peale 15 miljardit USA dollarit ning on hetkel vägagi ahvatlev rahastaja, mis meelitab üha enam ka vanu tegijaid. Nii näiteks on peagi välja tulemas Martin Scorsese suurejooneline maffiafilm «Iirlane», mis Oscarite reklaamipausi ajal maha reklaamiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles