27 häälest 2582 hääleni ehk vaatame, kes Toompeale ihkavates meedianägudest noppis kõige rohkem hääli! (5)

Britten Torstenberg
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Šmigun-Vähi, foto: Konstantin Sednev, Anu Saagim, foto: Peeter Langovits, Raivo E. Tamm, foto: Madis Sinivee.
Kristiina Šmigun-Vähi, foto: Konstantin Sednev, Anu Saagim, foto: Peeter Langovits, Raivo E. Tamm, foto: Madis Sinivee. Foto: Elu24 kollaaž

Valimised on möödas ning aeg on otsa vaadata sellele, millise poliitlennu on teinud kohalikud meediakangelased, kes kõik enda jaoks ühel või teisel hetkel poliitika leidsid.

  •  Jüri-Saimon Kuusemets, Sotsiaaldemokraatlik Erakond - 27 häält
Jüri-Saimon Kuusemets andis välja video oma esimesele eestikeelsele singlile.
Jüri-Saimon Kuusemets andis välja video oma esimesele eestikeelsele singlile. Foto: Kuvatõmmis videost/Youtube

Sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideeris tähtsale ametipostile vaid 21-aastane «Eesti otsib superstaari» saatest tuntud Jüri-Saimon. Sotside Harju- ja Raplamaa valimisnimekirja esinumber Marina Kaljuranna sõnul on kõikides kandidaatides ka midagi ühist. «Oleme küll väga erinevad, ent meid kõiki seob üks soov – muuta Eesti inimeste elu paremaks, mitte kõrvalt õpetades või kritiseerides, vaid kõige vahetumalt poliitikas osaledes.»

  • Kaarel Orumägi, Sotsiaaldemokraatlik Erakond - 60 häält
Kaarel Orumägi.
Kaarel Orumägi. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Samuti «Eesti otsib superstaari» saates tuntust kogunud Orumägi kandideeris samuti tänavu esimest korda riigikokku ja seda sotside ridades.

  • Kristian Taska, Isamaa Erakond - 97 häält
Filmiprodutsent Kristian Taska.
Filmiprodutsent Kristian Taska. Foto: Sander Ilvest

Taska liitus Isamaaga 2018. aastal. Ta otsustas liituda erakonnaga Isamaa, sest peab oluliseks toetada elurõõmsat ja intelligentset isamaalisust, seisis novembrikuus avaldatud pressiteates. 

  • Arlet Palmiste, Eesti Vabaerakond - 101 häält
Arlet Palmiste
Arlet Palmiste Foto: Dmitri Kotjuh / JÄRVA TEATAJA/SCANPIX

Palmiste on kuulunud Ambla vallavolikogu kahte koosseisu, töötanud Järva-Jaani vallavalitsuses arendusnõunikuna ning on tegev paljudes mittetulundusühendustes. 2017. aastal liitus ta Suur-Järvamaa valimisliiduga.

  • Reet Härmat, Eestimaa Rohelised - 184 häält
Reet Härmat
Reet Härmat Foto: Madis Sinivee

Eestimaa Roheliste nimekirjast leiame ka meigikunstniku ja iluhooliku Reet Härmati. Viimast projekti veab ta koos sõbranna Anu Saagimiga ning selle eesmärk on hoolitseda teadlike naiste  teadmiste eest, et parim iluinfo jõuaks nendeni võimalikult kiiresti.  

Samas erakonnas kandideeris ka tema õde Loore Härmat, kes sai valimistel 72 häält.

  • Priit Jürjens, EKRE - 190 häält
Priit Jürjens o
Priit Jürjens o Foto: Eero Vabamägi

Mõni aeg tagasi Eestisse naasnud kitarrist Priit Jürjens (artistinimega Brad Jurjens) kandideeris riigikokku Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ridades. «Lõpetada tuleb illegaalsete immigrantide nunnutamine nii Eestis kui kogu Euroopas.» ja «Alkoholiaktsiis tuleks langetada tagasi sinna, kus ta enne taevasse tõstmist oli.» - need on vaid mõned Jürjensi tehtud avaldused.

  • Irina Embrich, Eesti Keskerakond - 200 häält
Irina Embrich
Irina Embrich Foto: Viktor Burkivski

Embrich on Keskerakonna liige juba 2009. aastast. «Vaatamata sellele, et riigivalitsus ühena esimestest eelarvekärbetest võttis linnadelt ja valdadelt raha ära spordi toetamiseks, on Tallinna linn ikka leidnud võimalusi rahva- ja tippspordi rahastamiseks,» selgitas Embrich 2009. aastal. «Ma tahan anda oma panuse, et see jätkuks ka pärast kohalikke valimisi,» vahendas tema sõnu Keskerakonna pressiesindaja.

  • Mart Sander, Eesti 200 - 221 häält
Mart Sander
Mart Sander Foto: Pilt videost

Enne valimis küsis ta Facebookis nõu: «Kui võtaksin vastu ettepaneku kandideerida (parteituna), kas muutun poliitiliseks litsiks või, vastupidi, suudan laadalitsindusse mingit korda luua?»

  • Kristiina Heinmets-Aigro, Eesti Keskerakond - 222 häält
Kristiina Heinmets-Aigro on Keskerakonda kuulunud 1998. aastast, kuid kandideerib riigikogu valimistel esmakordselt.
Kristiina Heinmets-Aigro on Keskerakonda kuulunud 1998. aastast, kuid kandideerib riigikogu valimistel esmakordselt. Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

Heinmets-Aigro kuulub Keskerakonna ridadesse juba 1998. aastast, ent riigikokku kandideerib tänavu esmakordselt. «Olen alati julgenud ja tahtnud oma arvamust avaldada. Paljud mõtted on leidnud vahest ootamatultki suurt ja positiivset vastukaja ning näen, et poliitikas saan midagi päriselt ära teha,» rääkis Heinmets-Aigro septembrikuus.

  • Tõnu Trubetsky, Eestimaa Rohelised - 226 häält
Tõnu Trubetsky
Tõnu Trubetsky Foto: Dmitri Kotjuh / JÄRVA TEATAJA/SCANPIX

Ta kandideeris Erakonna Eestimaa Rohelised nimekirjas ka 2007. aasta riigikogu valimistel ja sama erakonna nimekirjas 2009. aasta Euroopa parlamendi valimistel. Ta oli erakonna liige 2010. aasta alguseni.

3. augustil 2010 astus Trubetsky Eesti Keskerakonda. 2010. aastal astus Trubetsky erakonnast välja, tuues põhjenduseks liitumisele järgnenud tagakiusamise ja vaimse terrori. 

  • Kadri Kõusaar, Sotsiaaldemokraatlik Erakond - 239 häält
Kadri Kõusaar
Kadri Kõusaar Foto: Sander Ilvest

2017. aastal kandideeris ta Põhja-Tallinna linnaosa nimekirjas sotside ridades Tallinna volikokku, kus osutus valituks. Samuti on ka Tallinna Linnavolikogu liige.

Riigikogu valimistel kandideerib ta samuti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas.

  • Anastassia Kovalenko, Sotsiaaldemokraatlik Erakond - 356 häält
Spordiaasta tähed 2018 gala fotosein: Anastassia Kovalenko
Spordiaasta tähed 2018 gala fotosein: Anastassia Kovalenko Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Kovalenko kuulub alates 2016. aastast Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda. Ta on 2017. aastast Tallinna Linnavolikogu liige ning kuulub volikogu korra- ja tarbijakaitsekomisjoni. «Minuvanused poliitikasse väga ei tiku, kuid ühiskonnale on oluline, et arvestataks võimalikult paljude ja erinevate gruppide arvamusega. Mina esindan juba taasiseseisvunud Eestis sündinute põlvkonda,» selgitas Kovalenko aastaid tagasi, mil ta erakonnaga liitus.

  • Ruslan Trochynskyi, Eesti 200 - 384 häält
Eesti 200 Viljandi- ja Järvamaa esinumber Ruslan Trochynskyi ja partei juht Kristina Kallas valimispeol.
Eesti 200 Viljandi- ja Järvamaa esinumber Ruslan Trochynskyi ja partei juht Kristina Kallas valimispeol. Foto: Konstantin Sednev

«Ma näen Eesti 200-s positiivset alternatiivi jõududele, mis pürgivad võimule inimeste hirmude õhutamise abil. Eesti elu saab ja peab edasi viima teisiti – vaadates mineviku asemel tulevikku. Ma leian, et saan Eesti 200-s koos teiste oma ala spetsialistidega kaasa aidata kaasaegse ühiskonna arengule,» selgitas Trochynskyi 2018. aasta detsembrikuus oma otsust erakonnaga liituda.

  • Andrus Vaarik, Sotsiaaldemokraatlik Erakond - 501 häält
Andrus Vaarik.
Andrus Vaarik. Foto: Mailiis Ollino / Scanpix

Möödunud juunikuus teatas ta TV3 otse-eetris, et liitus Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga. «Võõraviha ja hirmutamine Eestit edasi vii, selle asemel vajavad inimesed nõu ja selgitusi. Ma usun, et suudan sotsiaaldemokraate selles selgitustöös aidata,» selgitas ta toona oma otsust.

  • Anu Saagim, Eestimaa Rohelised - 604 häält
Anu Saagim jaanuaris 2019
Anu Saagim jaanuaris 2019 Foto: MADIS SINIVEE / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Uudis, et bravuuritar Anu Saagim kandideerib roheliste nimekirjas riigikokku, sai teatavaks sel jaanuaril. «Hingelt ja meelelaadilt olen ma roheline olnud juba aastaid,» põhjendas Saagim valiku tagamaid toona.

  • Kaido Höövelson, Eesti Keskerakond - 644 häält
Kaido Höövelson otsustas pürgida riigikokku keskerakonna ridades.
Kaido Höövelson otsustas pürgida riigikokku keskerakonna ridades. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Keskerakonnaga otsustas ta liituda, kuna talle meeldib erakonna maailmavaade. «Keskerakond on viimase paari aasta jooskul on näidanud, et nad on valmis uuendusteks, seisma Eesti inimeste eest, mitte ainult linnas, vaid ka maakohtades,» selgitas endine tippsportlane.

  • Kristiina Šmigun-Vähi, Eesti Reformierakond - 2002 häält
Kristina Šmigun-Vähi
Kristina Šmigun-Vähi Foto: Madis Sinivee /

Šmigun-Vähi selgitas oma otsust liituda Reformierakonnaga toona: «Ma olen nende moodi. Ma olen seda meelt, et kui riik loob võimalused, siis oma õnne nimel peab igaüks ise tööd tegema.» 

  • Üllar Saaremäe, Isamaa Erakond - 2023 häält
Üllar Saaremäe.
Üllar Saaremäe. Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS

«Mõistan kunstiinimesi, kes kipuvad erinevatel põhjustel sotside kampa, kui EKRE ähvardab telet tsenseerida või NO99 teatri kinni panna. Kuid on veel üks tee ja minu jaoks on see Isamaa,» selgitas ta 2018. aastal oma otsust liituda Isamaa erakonnaga.

  • Raivo Tamm, Isamaa Erakond - 2582 häält
Raivo E.Tamm enne Ironman Tallinna triatlonit
Raivo E.Tamm enne Ironman Tallinna triatlonit Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Uudis, et aktiivne kaitseliitlane Raivo E. Tamm otsustas kandideerida riigikogu valimistel Isamaa nimekirjas sai teatavaks 2018. aasta novembris. 

«Eesti asja eest tuleb seista samamoodi nagu 30 aastat tagasi. Tahan anda oma panuse parempoolse isamaalise poliitika edenemisele, hindan kõrgelt Isamaa väärtusi ja seetõttu otsustasin kandideerida Isamaa nimekirjas Riigikogu valimistel,» põhjendas Raivo E. Tamm oma otsust.

Lisaks kandideerisid tänavustel riigikogu valimistel ka teised tuntud näod: Heidy Tamme, Heidy Purga, Madis Milling, Helen Mahmastol, Tarmo Kruusimäe, Merle Jääger, Elle Kull, Tanel Talve, Tõnu Oja, Hardi Volmer, Ain Lutsepp, Tanel Tein, Fideelia-Signe Roots ja Henry Laks. Nende tulemusi saad vaadata SIIT!

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles