Video: kuumuskindla teibi leiutanud filmitegija suri 92-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ross Lowell, kes leiutas veekindla teibi
Ross Lowell, kes leiutas veekindla teibi Foto: twitter.com

USA meedia teatel suri 10. jaanuaril New Yorgis Pound Ridge’is ameeriklasest filmitegija ja valgustaja, kes oli ka tuntud leiutaja.

92-aastasena surnud Ross Lowell sai oma karjääri jooksul Oscari ja patenteeris 20 oma leiutist.

Väljaande People teatel läks Lowell ajalukku nii väga tugeva kuumuskindla teibi (Gaffer Tape) leiutaja kui ka režissööri, valgustaja, fotograafi, kirjaniku ja ettevõtjana.

1940. aastatel hakkas USAs erinevaid teipe arendama firma Johnson & Johnson, kuid Lowell tegi 1959. aastal teibi, mis sobib filmitöööstusele, kus valgustusaparaadid on kuumad ja kaableid tuleb kinni teipida. 

Lowelli loodud teip erineb Johnson & Johnsoni tavalisest teibist selle poolest, et tuleb pinna küljest puhtalt lahti ja ei jäta jälgi, samas kui Johnson & Johnson teibist jäävad liimijäljed.

Lowell oli leiutaja, kellel oli firma Lowel-Light, mis pakkus filmitegijatel valgustussüsteeme. Ta sai 1980. aastal valgustustehniliste saavutuste Oscari.

Lisaks tegi ta lühifilme, millest mitu said Oscari nominatsiooni.

Lowell oli lühifilmi «A Year Toward Tomorrow» operaator, see lühidokumentaalfilm sai 1967. aastal Oscari.

Lowell oli neli korda abielus, tal on tütar ja kolm poega ning kümme lapselast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles