Tenniselegend John McEnroe ülistab Eesti juurtega tüdrukut

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Neelil ei ole isegi endast vanemate tüdrukute seas vastaseid ja peab seega rammu katsuma poistega.
Ingrid Neelil ei ole isegi endast vanemate tüdrukute seas vastaseid ja peab seega rammu katsuma poistega. Foto: mntennishub.com

Mida peaks tegema 12-aastane tüdruk, kui ta on alistanud kõik endast kuus aastat vanemad sookaaslased? Õige vastus: võtma ette sama vanad poisid ja neilegi tuule alla tegema.



Ameerika Ühendriikides Minnesotas asuva Rochester Mayo keskkooli U-18 poiste tennisevõistkond oli sel kevadel jännis komplekteerimisega. Vaja oli sõita osariigi meistrivõistlustele, kuid tasemel sportlasi nappis.

Peatreener Jeff Demaray kratsis tükk aega kukalt, kuni ühtäkki lõi tal tuluke põlema. Enne otsuse vastu võtmist tuhnis ta reeglites, sai kinnitust, et kõik on lubatud, ja käis lõpuks oma avantüürliku idee lagedale: tiimi kutsutakse tüdruk, 12-aastane eesti päritolu Ingrid Neel.

Demaray ei pidanud oma otsust kahetsema. Kuigi A-klassi finaalis pidi Rochester Mayo kaotust tunnistama, võis mitu matši võitnud Neeli panusega rahule jääda. Tiimikaaslased olid tüdruku edust joovastuses. «Ta võitis kõvasid tennisiste. On näha, et ta annab väljakul endast kõik ja mängib suurepäraselt,» kiitis võistkonna liige Eric Newman.

Legendi naisssoost versioon

Neeli kaasamine endast kuus aastat vanemate poiste võistkonda polnud aga Demaray juhuslik otsus. Neel oli juba enne seda tõusnud pea superstaari saatusesse. Vähe sellest, et talle polnud endast palju vanemate sookaaslaste seas vastast, pisikese tüdruku talenti olid selleks ajaks märganud ka ala kõige vägevamad.

Tänavu märtsis kutsus legendaarne John McEnroe tüdrukutirtsu oma akadeemiasse tennist mängima.

Neeli näidismatši mängijakarjääri jooksul tulise temperamendi poolest tuntud McEnroe enda vastu kirjeldab ilmekalt New York Times: «Ingrid julges suurest Johnny Macist palli üle tõsta ja punkti võtta. McEnroe mõtles selle peale, okei, sa tahad siis neljakordse US Openi võitja ja kolmekordse Wimbledoni tšempioni vastu niimoodi mängida, ja vastas tilkpalliga.»

See kõik oli aga sõbralik võistlusmoment, mille järel ei jõudnud maestro tulevikulootust ära kiita.
Armastus esimesest silmapilgust, kui nii võib öelda.

«See, kuidas ta mängis, ja see pilk tema silmis panid mind mõtlema, et võib-olla on ta versioon minust 2011. aastal. Ainult et tüdruk,» ülistas Neelist 40 aastat vanem McEnroe. «Sain kohe aru, et ta on tõsine tegija, kellega tahan koostööd teha.»

Neel on ehe näide sellest, et kui millegagi alustades kõik kohe briljantselt välja ei tule, tuleb olla järjekindel ja harjutada, kuni kõik laabuma hakkab. Neeli esimene treener Brian ­Christiansen meenutas päeva, kui tollal 6-aastane Neel tema tennisekooli uksest sisse astus.

«Ma poleks uskunud, et temast saab hea sportlane. Oma esimesel aastal ta lihtsalt jooksis ringi ja lõbutses ega saanud kõige lihtsamate ülesannetega hakkama,» rääkis Christiansen mnten­nis­hub.com-i vahendusel.

Vanaema käib suviti Eestis

Tundus, et tüdruk jääbki alaga tegelema pelgalt lõbu pärast, kuni toimus murrang. Oma esimesel suurel võistlusel, Texases peetud kuni 8-aastaste rahvuslikel meistrivõistlustel langes ta juba esimeses ringis kindlalt settidega 1:6, 0:6 välja, millega ta ei suutnud kuidagi leppida.
«Pärast kaotust ta silmad põlesid, mis näitas, et ta tahab paremaks saada. Need on hetked, kui treener saab aru, et lapses on sisu,» meenutas Christiansen.

Kuidas on aga suure lombi taga laineid lööv supertalent seotud Eestiga?

Nimelt sündis tüdruku vanaema ja nimekaim Ingrid Neel Kuressaares 1941. aastal, kuid emigreerus Ameerika Ühendriikidesse. Postimees sai ühendust vanaemaga, kes kinnitas, et tema poegade pered räägivad ainult inglise keelt. Pikemast artiklist ja tsitaatidest polnud nad praegu huvitatud.

«Ajalehtedes on Ingridist juba mitu artiklit ilmunud, tema vanemad on varemgi paljudele meedia pärimistele eitavalt vastanud,» kirjutas vanaema Ingrid Neel.

Kuigi tennisetalenti Ingridit ennast Eestiga kahjuks miski eriti ei seo, siis võivad eestlastest fännid talle ikka tulevikus kaasa elada. Kas või vanaema pärast, kes pole Eestit unustanud.

Nimelt käib vanaema Ingrid Neel igal suvel Eestis ja näiteks 2008. aastal annetas ta Rotary klubi kaudu Kuressaare gümnaasiumi, Kuressaare ametikooli ja Kuressaare noorte huvikeskuse jaoks 28 681 USA dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles