Briti džihaadipruudi isa toetab tütrelt kodakondsuse äravõtmist (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja aasta eest Süüriasse põgenenud ja ISISega liitunud Shamima Begumi poeg suri Süüria pagulaslaagris vaid kolm nädalat pärast sündi.
Nelja aasta eest Süüriasse põgenenud ja ISISega liitunud Shamima Begumi poeg suri Süüria pagulaslaagris vaid kolm nädalat pärast sündi. Foto: twitter

Viimastel nädalatel meedias kirgi kütnud juhtum Briti džihaadipruudi Shamima Begumigat päädis sellega, et naiselt võeti Islamiriigi eest võitlemise tõttu kodakondsus. Nüüd on naise isa avalikult öelnud, et ta toetab valitsuse otsust tütar kodakondsusest ilma jätta.

60-aastane Ahmed Ali sõnas, et ta on «valitsuse poolel» nende otsuses võtta tütrelt kodakondsus. Shamima Begum lahkus 2015. aastal kodust, abiellus hollandlasest Islamiriigi võitlejaga, sai temaga lapse, kuid kui ta soovis tagasi Suurbritanniasse tulla, siis teda ei soovitud enam riiki sisse lasta.

Kuna naisel on võimalik läbi vanemate saada ka Bangladeshi kodakondsus, siis kasutas Briti valitsus olukorda ära ja võttis naiselt kodakondsuse. Bangladesh protestis selle vastu, öeldes, et naine pole formaalselt nende riigi kodanik ja ka nemad ei taha endise Islamiriigi võitlejaga tegemist teha. Britte see aga ei huvitanud ja Shamima Begum Briti kodakondsusest ilma jäi.

The Sun vahendas naise isa Ali sõnu: «Ma tean, et nemad (Briti valitsus) ei taha teda tagasi võtta ja ma olen selles osas nendega üksmeelel. Ma tean, et ta on seal riigis kinni, aga see on sellepärast, et ta ise tegi midagi, et sellesse olukorda sattuda. Ma ei tea öelda, kas see on õige või vale, aga kui riigi seadus ütleb, et tema kodakondsuse tühistamine on õige, siis ma olen sellega nõus.

Shamima Begum liitus Islamiriigiga 15-aastaselt, abiellus džihadistiga ja sünnitas Süürias kolm last. 
Shamima Begum liitus Islamiriigiga 15-aastaselt, abiellus džihadistiga ja sünnitas Süürias kolm last. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Endine rätsep Ahmed Ali saabus Suurbritanniasse 1975. aastal ning abiellus Begumi ema Asmaga seitse aastat hiljem. Paar seadis end sisse Ida-Londonis ja said koos neli tütart, kellest Begum on noorim.

Pärast seda, kui Ali abiellus 1990. aastatel oma teise naisega, hakkas ta Londoni perest kauem eemal viibima, kui külastas sünnimaad Bangladeshi. Mees nägi tütart Shamimat viimane kord 2015. aasta märtsis, kaks kuud enne seda, kui naine Süüriasse põgenes.

Kuigi Ali ei taha tütrega enam midagi tegemist teha, siis loodab perekond, et Briti valitsus suudab Begumi lapse Süüriast tagasi tuua. Shamima Suurbritannias elavad vanemad esitasid siseministeeriumile palve tuua Süüriast koju neiu laupäeval sündinud poeg, kes nende sõnul on süütu ja ei tohiks kaotada privileegi kasvada Suurbritannia turvalises keskkonnas.

Laupäeval sündinud poeg on Shamima kolmas Süürias sündinud laps. Paraku on naise kaks varem sündinud last Süürias surnud ja nii naine kui tema perekond usuvad, et kolmanda lapse elu päästaks tema toomine Suurbritanniasse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles