ELU24 SUUR FOTOLUGU Ah et selline päev! Näitame teile noore lauljanna Inga Tislari seda külge, mida lavasära ei valgusta

INGA Otsa muusikakoolis proovis.10.02.2019 Foto: Eero Vabamägi / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Noor muusik Inga Tislar laulis end looga «Milline päev» Eesti Laulu finaalis kõvale viiendale kohale. Kuid veel enne, kui ta suurhallis lavale astus, oli Ingal tegus nädal täis loomi, koolilapsi ja heategevust. Ning loomulikult proove, proove ja veelkord proove.

22-aastane Inga Tislar, keda avalikkus teab rohkem tüdrukutebändi La La Ladies pesamunana, pääses Eurovisiooni karuselli esimest korda. Aastal 2016 küll prooviti koos bändiliikmete Kethi Uibomägi ja Diana Varikuga Eesti Laulul edasi jõuda, kuid paraku poolfinaalist kaugemale ei jõutud. Lisaks prooviti osaleda ka eelmisel aastal, kuid siis ei saanud bänd kohtunike poolt poolfinalistide hulka valitud. 

Nüüd, sooloartistina, sai Inga mitte vaid poolfinaali, vaid ka finaali, kus saavutas tugeva viienda koha. Ja seda vaatamata asjaolule, et kihlveokontorid ennustasid talle viimast ja eelviimast kohta. Kuigi hasartmängud on puhas õnnemäng, siis läksid tulemused enam vähem täppi. Kõige suurema üllatuse valmistaski Inga, kelle finaaliesitus oli võimas, meeldejääv, emotsionaalne ning kaunis.

Sellega näitas Inga vaid tükikest oma lauljapotentsiaalist ja võib loota, et teda ootab ees suur tulevik.

Aga milline on noore laululinnu argipäev? Elu24 võttis Ingale sappa natuke rohkem kui nädal enne Saku Suurhalli 16. veebruari finaali ning välja koorus üllatavalt mitmekesine pilt.

Lisaks heale lauluoskusele on Inga ka suure südamega inimene, sest selle lühikese perioodi jooksul tegeles ta heategevusega, millegagi, mida ta ei oleks ise suurelt välja reklaaminud.

10 PÄEVA FINAALINI

See fotolugu algab algusest ehk ajast, mil Inga läks ERRi stuudiosse, et salvestada Eesti Laulu erisaate klipp. Pildil istub Inga (paremal) grimmitoolis, silmad suletud ning laseb end grimmeerijal kaamera ette minekuks valmis panna. 
See fotolugu algab algusest ehk ajast, mil Inga läks ERRi stuudiosse, et salvestada Eesti Laulu erisaate klipp. Pildil istub Inga (paremal) grimmitoolis, silmad suletud ning laseb end grimmeerijal kaamera ette minekuks valmis panna. Foto: Madis Sinivee/Postimees Grupp/Scanpix Baltics
Tol hommikupoolikul käisid kõik finalistid ükshaaval sama tooli peal grimmeerija juurest läbi, et kaamera ees hea välja paista. Igaüks mõtles omi mõtteid, igaüks oli omas maailmas.
Tol hommikupoolikul käisid kõik finalistid ükshaaval sama tooli peal grimmeerija juurest läbi, et kaamera ees hea välja paista. Igaüks mõtles omi mõtteid, igaüks oli omas maailmas. Foto: Madis Sinivee/Postimees Grupp/Scanpix Baltics

«Kuigi mul polnud õrna aimu, mida minult saates küsitakse, proovisin sellegipoolest igaks juhuks mingid teemad ja mõtted enda peas valmis formuleerida,» sõnas Inga.

Kuigi tegu oli vaid Eesti Laulu erisaate salvestamisega, siis ei saa karmis konkurentsis kunagi kaitset alla lasta.

Hetk enne salvestust. Inga istumas ETV toimetaja Mai pallingu ees, operaator seisab tema kohal ja jagab kommentaare. Kuigi Inga oli alles neli päeva varem teisest poolfinaalist edasi saanud, siis algas tol päeval tema teekond finaali.
Sama päeva hommikul oli Inga käinud koos teiste finalistidega Tallinki laeval pressikonverentsil ning nüüd salvestati ükshaaval, kuid üheskoos 15. veebruari õhtuks Eesti Laulu erisaadet.
Tolleks hetkeks oli suurfinaalini jäänud 10 päeva.
Hetk enne salvestust. Inga istumas ETV toimetaja Mai pallingu ees, operaator seisab tema kohal ja jagab kommentaare. Kuigi Inga oli alles neli päeva varem teisest poolfinaalist edasi saanud, siis algas tol päeval tema teekond finaali. Sama päeva hommikul oli Inga käinud koos teiste finalistidega Tallinki laeval pressikonverentsil ning nüüd salvestati ükshaaval, kuid üheskoos 15. veebruari õhtuks Eesti Laulu erisaadet. Tolleks hetkeks oli suurfinaalini jäänud 10 päeva. Foto: Madis Sinivee/Postimees Grupp/Scanpix Baltics

«Mõtlesin juba siis finaalile tihti, kuna tegemisi seoses sellega oli palju (raadiod, intekad, proovid). Aga ka ilma nende faktoriteta tegin seda palju, sest see oli ikka miski, mida pikisilmi ootasin,» kirjeldas Inga enda tundeid kümme päeva enne finaali.

9 PÄEVA FINAALINI

Inga Paljassaare varjupaiga asukaga jalutamas. Muusikast eemale olles käib Inga  Tallinna linna külje all asuvas varjupaigas. See on märk hea südamega inimesest, kes külma ilma trotsides teeb midagi head kellegi teise heaks.
Inga Paljassaare varjupaiga asukaga jalutamas. Muusikast eemale olles käib Inga  Tallinna linna külje all asuvas varjupaigas. See on märk hea südamega inimesest, kes külma ilma trotsides teeb midagi head kellegi teise heaks. Foto: Madis Sinivee/Postimees Grupp/Scanpix Baltics

«Varjupaigas olen tihe külaline ilmselt umbes kolm aastat, aga intensiivsemalt viimase aasta jooksul. Sõltuvalt vaba aja olemasolust, käin ma seal umbes kolm korda kuus,» sõnas Inga.

Inga Paljassaare varjupaigas.
Loomade eest hoolitsemine on isetu ja tänuväärt ettevõtmine. See teeb loomadel tuju heaks ning täidab inimese sisemist moraalilaegast.
Aeg on meie kõige tähtsam ressurss ja enda aja kellegi teisega jagamine on tervitatav.
Inga Paljassaare varjupaigas. Loomade eest hoolitsemine on isetu ja tänuväärt ettevõtmine. See teeb loomadel tuju heaks ning täidab inimese sisemist moraalilaegast. Aeg on meie kõige tähtsam ressurss ja enda aja kellegi teisega jagamine on tervitatav. Foto: Madis Sinivee/Postimees Grupp/Scanpix Baltics

«Varjupaikades olevate kassidega võib mängimas käia, koertega jalutamas ning alati võib ka aidata annetades või toetades,» ütles Inga.

6 PÄEVA FINAALINI

Inga Otsa muusikakoolis proovis. Ilma harjutamata lihtsalt ei saa. Et paremaks saada tuleb pidevalt proovi teha, harjutada ning vaeva näha. Seda võib kinnitada ükskõik, mis eriala professionaal. 
Ja harjutab ka Inga.
Inga Otsa muusikakoolis proovis. Ilma harjutamata lihtsalt ei saa. Et paremaks saada tuleb pidevalt proovi teha, harjutada ning vaeva näha. Seda võib kinnitada ükskõik, mis eriala professionaal.  Ja harjutab ka Inga. Foto: Eero Vabamägi/Postimees/Scanpix
Laulmine ja klaverimäng moodustavad väga suure osa Inga muusikalisest baasist.
Laulmine ja klaverimäng moodustavad väga suure osa Inga muusikalisest baasist. Foto: EERO VABAMÄGI / EESTI MEEDIA/SCANPIX

«Ma lõpetasin kevadel Otsa muusikakooli, aga kuna see on nagu teine pere, siis käin seal vahetevahel ikka klassiruumides harjutamas,» sõnas Inga ja lisas, et seal ta saab natuke valjemini laulda kui kodus.

4 PÄEVA FINAALINI

Tallinna klubi Tantsugeen stuudios trennis. Juba Inga laulu videos oli näha, et tegu on tantsulise looga. Õnneks ei ole tegu tavalise tantsutümpsuga, mida klubides talumatuseni mängitakse. Inga tantsusammudel on sisu ja hing, mis räägib metsikus teadmatuses olevast inimesest, kes tahab ja püüab võita teise inimese tähelepanu ja kiindumus.
Tallinna klubi Tantsugeen stuudios trennis. Juba Inga laulu videos oli näha, et tegu on tantsulise looga. Õnneks ei ole tegu tavalise tantsutümpsuga, mida klubides talumatuseni mängitakse. Inga tantsusammudel on sisu ja hing, mis räägib metsikus teadmatuses olevast inimesest, kes tahab ja püüab võita teise inimese tähelepanu ja kiindumus. Foto: MADIS SINIVEE / EESTI MEEDIA/SCANPIX
Koos koreograaf Britt Kõrsmaaga vaadati kogu lavaline liikumine läbi.
Koos koreograaf Britt Kõrsmaaga vaadati kogu lavaline liikumine läbi. Foto: MADIS SINIVEE / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Inga: «Tahtsime, et koreograafia oleks võimalikult lihtne, justkui see oleks minu improvisatsioon ja mitte hull täpne koreograafia ning et see sobiks selle positiivse lauluga kokku. Loomulikult pidi see olema ka tehtav ja võimalikult lihtne, et mul oleks võimalik ikka pärast edasi laulda ning jätkuks võhma.»

La La Ladies heliproov enne õhtust kontserti pealinna ööklubis Amigo. 
La La Ladies heliproov enne õhtust kontserti pealinna ööklubis Amigo. Foto: Konstantin Sednev / Eesti Meedia
Kohe on lavale minek, seekord lahutatakse linnade ja valdade liidu konverentsil osalejate meelt.
Kohe on lavale minek, seekord lahutatakse linnade ja valdade liidu konverentsil osalejate meelt. Foto: MADIS SINIVEE / EESTI MEEDIA/SCANPIX
Amigo laval koos bändikaaslastega. Inga on juba aastaid Kethi ja Dianaga esinenud ning andnud selle jooksul sadu kontserte. 
Amigo laval koos bändikaaslastega. Inga on juba aastaid Kethi ja Dianaga esinenud ning andnud selle jooksul sadu kontserte. Foto: MADIS SINIVEE / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Inga: «Laladega sai mul sügisel kergelt üle kolme aasta. Enamjaolt esineme ettevõtete kinnistel üritustel üle Eesti, aga ka avalikke kontserte on. Kõige sagedamini ilmselt Butterfly Lounge»s ja Cafe Amigos. Kõige kaugem on ilmselt üks hiljutisemaid ehk Sydney, aga oleme esinenud ka New Yorgis, Liibanonis, Dubais jne.«

3 PÄEVA FINAALINI

​
Veel viimane pintslitõmme ja taaskord kaamerate ette. Inga Ringvaate eetris 13.02.2019.
Ainuüksi selle kümne päeva jooksul, mil fotolugu tegime, käis Inga kaamera ees rohkem kui kunagi varem. 
​
​ Veel viimane pintslitõmme ja taaskord kaamerate ette. Inga Ringvaate eetris 13.02.2019. Ainuüksi selle kümne päeva jooksul, mil fotolugu tegime, käis Inga kaamera ees rohkem kui kunagi varem.  ​ Foto: MADIS SINIVEE / EESTI MEEDIA/SCANPIX

«Kuna kõnelen ka vene keeles ja andsin intervjuu ka vene keeles, siis palus üks vene ajakirjanik mul Puškini luulet lugeda,» kirjeldas Inga finaali ettevalmistuse eelsel ajal kõige naljakamat seika, mis temaga juhtus.

Tulevärvi kiharatega Inga on kui kaamera ette loodud ja ei pelga ka kõige keerulisematele küsimustele vastata. 
Olles La La Ladies bändi pesamuna, siis jooksvalt juhtus alati nii, et kaaslased rääkisid rohkem. Nüüd, olles ise tähelepanu keskpunktis, ei pelga Inga midagi ja ütleb, et tal on hea tunne.
Inga andis alates 6. veebruari pressikonverentsist kokku 15 intervjuud, rohkem kui ühe päevas.
Tulevärvi kiharatega Inga on kui kaamera ette loodud ja ei pelga ka kõige keerulisematele küsimustele vastata.  Olles La La Ladies bändi pesamuna, siis jooksvalt juhtus alati nii, et kaaslased rääkisid rohkem. Nüüd, olles ise tähelepanu keskpunktis, ei pelga Inga midagi ja ütleb, et tal on hea tunne. Inga andis alates 6. veebruari pressikonverentsist kokku 15 intervjuud, rohkem kui ühe päevas. Foto: Madis Sinivee/Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Inga: «Ma võiks öelda, et ma olengi nendega rohkem vaikinud rohkem võib-olla seetõttu, et ma olingi kõrval ning õppisin ja kuulasin. Nüüd olin valmis ka üksi nii-öelda ookeanisse hüppama,» kommenteeris ta.

2 PÄEVA FINAALINI

Valentinipäeva õhtul toimus Tallinna ööklubis Cathouse heategevusüritus «Tooge, viige, säästke maad!», mis tõi lavale mitmed tuntud artistid. 
Üles astusid Eesti Laulu finalistid Stefan ja Lumevärv ft. Inga, samuti Lepatriinu, Ziggy Wildi solist Laura Prits, Ranele, Kea ehk Ketter Orav, Kaia-Liisa Kesler ja Merilin Mälk.
Valentinipäeva õhtul toimus Tallinna ööklubis Cathouse heategevusüritus «Tooge, viige, säästke maad!», mis tõi lavale mitmed tuntud artistid.  Üles astusid Eesti Laulu finalistid Stefan ja Lumevärv ft. Inga, samuti Lepatriinu, Ziggy Wildi solist Laura Prits, Ranele, Kea ehk Ketter Orav, Kaia-Liisa Kesler ja Merilin Mälk. Foto: Madis Sinivee/Postimees Grupp/Scanpix Baltics
Rahvas rokib kaasa.
Rahvas rokib kaasa. Foto: MADIS SINIVEE / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Inga heategevusest: «Hetkel veel suuremat sorti aktivist pole. Aga kui kutsutakse nt heategevusüritustele, siis enamasti võtan ikka osa. Organisatsiooni ei kuulu, aga La La Ladiesiga oleme mitmeid kordi lastefondi jaoks laulnud.

Peale selle, et sa aitad teisi, teeb see ka endal olemise paremaks ja positiivsemaks. Ja miks mitte seda teha, kui meil on võimalus?»

SUUR FINAAL ON KÄES

Inga Saku suurhalli backstage'is. Omanimeline kostüüm seljas, teeb Inga püstijalu kiire eine ja siis juba lavale. Inga kostüümi autoriks on Jana Hallas, kes kirjutas ka laulu sõnad. Koos Lumevärviga esinenud Ingal polnud sel hetkel aimugi, kuidas tal minna võib.
Inga Saku suurhalli backstage'is. Omanimeline kostüüm seljas, teeb Inga püstijalu kiire eine ja siis juba lavale. Inga kostüümi autoriks on Jana Hallas, kes kirjutas ka laulu sõnad. Koos Lumevärviga esinenud Ingal polnud sel hetkel aimugi, kuidas tal minna võib. Foto: Konstantin Sednev/PM/Scanpix Baltics
Laval...
Laval... Foto: Konstantin Sednev / EESTI MEEDIA/SCANPIX
...tehtud! Välisžürii hinnagul vääris Inga kohta esikolme seas.
...tehtud! Välisžürii hinnagul vääris Inga kohta esikolme seas. Foto: Konstantin Sednev / EESTI MEEDIA/SCANPIX

«Päev enne finaali oli tervise osas kõige kriitilisem. Kõikide finaali ja poolfinaali proovidest oli see kõige kriitilisem situatsioon ja proovis ei läinud sugugi hästi. Eks ma siis läksin ravisin ennast kodus vahepeal enne õhtust läbimängu ja peale hommikust proovi.

Sõin nii tablette kui ka looduslikke vitamiine, tegin auru, magasin ja tagatipuks tuli ka ema mulle natukeseks külla, et samuti oma panus paranemisse anda,» kirjeldas Inga hetki enne suure publiku ette astumist.

«Olen tulemusega väga rahul, ise kusjuures ennustasingi just sedasama meeste kolmikut (Victor Crone, Uku Suviste ja Stefan - V.J).»

VAATAME TULEVIKKU

Inga: «Laval tundsin ennast õnnelikuna ja iseendana. Tundsin, et see on see õige koht... Edasi plaanin aga samamoodi muusikat täie rauaga teha!»

Bändikaaslane Kethi Uibomägi:

«Inga pealt on hea näha, kui oluline on noore artisti kujunemise juures inimesed, kellega ta koostööd teeb ja kellega koos liikumas on. Esimesest kohtumisest peale vôtsin ma ta justkui oma kaitsva tiiva alla. Inga oli siis veel keskkooli ôpilane. Julgustasin ja õpetasin teda alates lavameigi ja soengu tegemisest kuni intervjuude andmiseni välja.

Kõige esimene intervjuu, mille ETV Terevisioonile andsime aastal 2016 Eesti Laulule saamise puhul, oli Inga 40 palavikus, angiinis ja väike noor lapseke. Istus seal kahe jutuka šaakali vahel ja ei saanud sõnagi öeldud.

Tema areng on just märgata tema suulises eneseväljendamise oskuses, rääkimises, intervjuude andmises ja kiirelt mõtete edastamises.

Suvel oli Ingal tarvis lausa mitu tundi näitlejana laval olla meie La La Wonderland stand upis. Mina ise tegelikult sisimas pabistasin ja kartsin tema pärast ja see tunne peale ônnestunud esietendust, see rôôm, mis mul tema väga hea teksti edasi andmise osas tuli, see on mul siiani meeles.

Olen Inga üle väga uhke, ta teab mida ta soovib elult saada ja milles ta hea on. Ainult öigeid inimesi tema teele!!!»

​
La La Ladiesi pesamuna võib Inga ju tehniliselt veel olla, aga küpsus lauljana, mida ta suurhalli laval näitas, teeb nii mõnelegi «vanale kalale» silmad ette. Inga on astunud suure sammu potentsiaalse soolokarjääri suunas ning nüüd näitab vaid aeg, millega ta meid tulevikus üllatab.
​
​ La La Ladiesi pesamuna võib Inga ju tehniliselt veel olla, aga küpsus lauljana, mida ta suurhalli laval näitas, teeb nii mõnelegi «vanale kalale» silmad ette. Inga on astunud suure sammu potentsiaalse soolokarjääri suunas ning nüüd näitab vaid aeg, millega ta meid tulevikus üllatab. ​ Foto: Konstantin Sednev/PM/Scanpix Baltics
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles