Uku Suviste taustalaulja Reane Rain kirjeldas häirivat kogemust: ta näitas mulle kuuli ja ütles, et see on minu jaoks (96)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku Suviste taustalaulja Reane Rain: ta näitas mulle kuuli ja ütles, et see on minu jaoks
Uku Suviste taustalaulja Reane Rain: ta näitas mulle kuuli ja ütles, et see on minu jaoks Foto: Jaanar Nikker

Soome väljaanne YLE kirjutas märtsis toimuvate valimistega seoses loo Eestis valitsevast rassimist ja ksenofoobiast, millele on jõudu andnud siin tegutsev parempoolne erakond EKRE. Ühe näitena kasutati ka Eesti Laulu finaalis Uku Suviste taustalauljaks olnud Reane Raini kogemust.

Londonis sündinud ja kasvanud mustanahaline laulja Reane Rain, kes kolis Eestisse viis aastat tagasi, jagas YLE vahendusel talle osaks saanud rassistliku kogemust Tallinnas trammis. 

«Üks mees tuli trammi ja istus täpselt minu vastu. Ta võttis taskust kuuli. Ta näitas seda mulle ja ütles, et see on minu jaoks,» kirjeldas Rain häirivat kogemust ning lisas, et Londonis olles selliseid asju ette ei tulnud.

«See oli loomulikult šokeeriv, kuid nüüd ma olen õppinud sellega elama,» ütles lauljanna.

Uku Suviste taustalaulja on pidanud Tallinnas rassismi taluma.
Uku Suviste taustalaulja on pidanud Tallinnas rassismi taluma. Foto: Madis Sinivee

Rain sõnas, et ta ei tunne füüsilist hirmu, kuid teab, et paljude välismaalastega on teistmoodi. Lood sellest, kuidas mitte-eurooplasest immigrante ähvardatakse või pekstakse tänaval jõuavad harva meediasse. Kuid Rain arvab, et nii on alati olnud.

Politsei ei tea täpselt, kui tihti rassist tingitud rünnakud aset leiavad, kuna nendest ei anta võimudele teada.

Reane Rain on teinud koostööd mitmete Eesti muusikutega nagu The Alvistar Funk Association, Zebra Island ja Jüri Pootsmann. 35-aastane lauljanna astub koos Uku Suvistega üles sel laupäeval Saku Suurhallis toimuval Eesti Laulu finaalis.

Kommentaarid (96)
Copy
Tagasi üles