Aftonbladet: katedraalist varastatud Rootsi kuninga kroon ja valitsusõun leiti Stockholmi prügikastist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strängnäsi katedraalis olnud kuninglikud esemed: kuningas Karl IX kroon (üleval vasakul), ta naise, kuninganna Kristina kroon (üleval paremal), nende valitsuskepid ja -õunad
Strängnäsi katedraalis olnud kuninglikud esemed: kuningas Karl IX kroon (üleval vasakul), ta naise, kuninganna Kristina kroon (üleval paremal), nende valitsuskepid ja -õunad Foto: HO / AFP/Scanpix

Rootsi väljaande Aftonbladet andmetel leiti nüüd üles osa möödunud aasta suvel Strägnäsi katedraalist varastatud kuninglikest regaaliatest, mille seas oli nii kroone, valitsusõunu ja –keppe kui vääriskividega ehteid.

Varaste saagiks langenud kroonid on Rootsi kuninga Karl IX ja ta abikaasa-kaasvalitseja, kuninganna Kristina matusekroonid.

Karl IX oli (4. oktoober 1550 – 30. oktoober 1611) oli 1599 - 1604 Rootsi riigihoidja ja 1604 - 1611 kuningas. Ta oli kuningas Gustav I Vasa noorim poeg ja kuningas Gustav II Adolfi isa.

Rootsi kuninga Karl IX matusekroon
Rootsi kuninga Karl IX matusekroon Foto: EPA/Scanpix

Karl IX ja ta naise matusekroonid ja teised esmed viidi Stockholmi lähedasest Strängnäsi katedraalist 31. juulil 2018 päise päeva ajal. Politsei teatel oli vargaid kaks, nad kasutasid põgenemisel nii jalgrattaid kui mootorpaati ja kadusid.

Politseilint Strängnäsi katedraali juures möödunud aasta suvel
Politseilint Strängnäsi katedraali juures möödunud aasta suvel Foto: AFP/Sanpix
Rootsi kuninga Karl IX kaasa, kuninganna Kristina matusekroon
Rootsi kuninga Karl IX kaasa, kuninganna Kristina matusekroon Foto: EPA/Scanpix

Varguse uurimisega seotud allikate teatel leiti osa varastatud regaaliatest, kaks krooni ja valitsusõun nüüd Stockholmi ühest prügikastist, mille uurijad eemaldasid ja uurimiseks kaasa viisid.

Rootsi kuninga Karl IX valitsusõun
Rootsi kuninga Karl IX valitsusõun Foto: EPA/Scanpix

Rootsi politsei ei ole kadunud kuninglike esemete leidmist veel kinnitanud.

«Me ei saa seda kommenteerida, kuna vargusjuhtumit alles uuritakse,» sõnas prokurör Isabelle Bjursten meediale.

Seda vargust käsitletakse Eskilstuna ringkonnakohtus ja kohtu alla on antud 22-aastane mees, keda kahtlustatakse kroonide ja teiste kuninglike regaaliate varastamisele kaasa aitamises. 

Rootsi meedia andmetel on varaste saagiks langenud esemete väärtus umbes 120 miljonit Rootsi krooni (11,5 miljonit eurot).

13 000 elanikuga Strängnäs on linn Rootsis Södermanlandi läänis, olles Strängnäsi valla keskus.

1336. aastal linnaõigused saanud Strängnäs asub 80 kilomeetri kaugusel Stockholmist läänes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles