Kuidas briti luurajad kasutasid terroristide takistamiseks tassikoogi retsepte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti ja USA lipuga tassikook. Pilt on illustreeriv
Briti ja USA lipuga tassikook. Pilt on illustreeriv Foto: TOLGA AKMEN / AFP/Scanpix

Terrorirühmituse Al-Qaeda Araabia poolsaare haru liikmed andsid 2010 - 2016 välja 67-leheküljelist ingliskeelset internetiajakirja Inspire, mille abil loodeti värvata uusi liikmeid, kuid selle asemel pakkusid nad inspiratsiooni pagaritele.

USA ja Ühendkuningriigi luureteenistused teadsid juba enne selle internetiväljaande avaldamist, et see on olemas, edastab msn.com.

Samuti oli neile teada, et see digitaalne ajakiri on PDF-formaadis allalaetav. USA luure küberluureüksus valmistus mitu kuud terroristide värbamiseks mõeldud internetiväljaande ründamiseks, tahtes kasutada selleks eelkõige arvutiviiruseid.

Siis sekkus USA Luure Keskagentuur (CIA), mille esindajate teatel sisaldus Al-Qaeda ajakirjas neile vajalikku luureinformatsiooni selle terroriorganisatsiooni ja sealsete terroristide kohta ning küberrünnak jäeti ära.

Briti luurel olid selle ajakirjaga seose omad plaanid, millest osad olid sõna otseses mõttes magusad.  

Briti välisluureteenistus MI6 kräkkis edukalt selle digitaalajakirja artiklitesse, nad eemaldasid näiteks Al-Qaeda endisest juhist Osama bin Ladenist rääkivad artiklid ja kustutasid artikli «What to expect in Jihad» (Mida on oodata pühast sõjast).

Al-Qaeda liider Osama bin Laden 1998
Al-Qaeda liider Osama bin Laden 1998 Foto: RAHIMULLAH YOUSAFZAI / AP/Scanpix

Veel mitmete artiklite puhul moonutati teksti.

Sel ajakirjal oli ka niiöelda kööginurk The AQ Chef, milles oli näiteks artikkel «Make a Bomb in the Kitchen of Your Mom» ( Kuidas oma ema köögis pommi valmistada). Selles õpetati kodusel teel torupommi valmistamist, retseptis oli ka suhkrut.

Tassikoogid. Pilt on illustreeriv
Tassikoogid. Pilt on illustreeriv Foto: TIM WIMBORNE / REUTERS/Scanpix

Briti luure tegi nii, et torupommi retseptile vajutamisel jõuti hoopis leheküljeni «The Best CupCakes in America» (Ameerika parimad tassikoogid), mis on seotud jutusaate Ellen DeGenres Show leheküljega.

Pommivalmistamise asemel sai õppida, kuidas koduköögis valmistada maailma parimaid tassikooke, kaasa arvatud selliseid, milles on valget rummi ja vanillikreemi.

Tassikoogid. Pilt on illustreeriv
Tassikoogid. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Al-Qaeda avastas nende leheküljele kräkkimise kaks nädalat hiljem ja nad tegid artiklid korda, kuid nad pidid tõdema, et neid oli hakatud seostama kodupagaritega. 

Briti luure teatel oli nende «tassikoogirünnak» edukas ja arvatavalt sai nende abil nii mõnigi kodupagar, kes Al-Qaeda kräkitud leheküljele sattus, sealt tassikoogi tegemiseks inspiratsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles