Matti Nykäneni ema oma poja surmast: veel paar päeva tagasi oli tal kõik korras

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Nykänen 1982
Matti Nykänen 1982 Foto: SCANPIX

Soome kunagine suusahüppaja Matti Nykänen suri ööl vastu tänast.

55-aastasena surnud ekssportlase ema, 90-aastane Vieno Nykänen sõnas, et poja surmateade tuli talle ootamatult ja tal on väga valus, teatab iltasanomat.fi.  

«Ma ei suuda uskuda, et Matti on surnud. Veel mõned päevad tagasi oli temaga kõik korras. Matti ja ta naine Pia pidid mulle sel nädalal külla tulema,» lausus ema.

Matti Nykänen 2015
Matti Nykänen 2015 Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS/Scanpix

Ema teatel toetas ta alati oma poega, eriti just siis, kui pojal rasked ajad olid.

2016 emadepäeva eelselt andsid nad koos intervjuu, kus Matti Nykänen kiitis ja tänas oma ema, et ema nii toetav on olnud.

Vieno Nykäneni sõnul käis ta poeg läbi karmidest asjadest, kuid pere sõnas talle alati, et nende uks on avatud, kui tal abi peaks vaja minema.

«Mattil oli keerulisi aegu üsna palju, kuid me ei pööranud talle kunagi selga ja me olime talle alati olemas. Meie suhted ei olnud tema käitumise tõttu vahel head, kuid ma jäin talle alati toeks,» lisas ema.

Ema sõnul oli tal pojal alkoholiprobleem, mis algas siis, kui ta oli suusahüppajana tipus. Nad suunasid poja alkoholiravile ja ta sai abi, kuid mõne aja pärast kõik kordus.

Vieno Nykäneni teatel on tal poja pärast tulnud avalikkuses nii mõndagi taluda. Teda on näiteks poe kassajärjekorras Matti käitumise pärast sõimatud.

Kui Nykänen oli suusahüppaja, siis ta vabandas avalikult oma ebaadekvaatse käitumise pärast, hiljem on ta vabandanud oma pere ja fännide ees intervjuudes.

Matti Nykänen 2015
Matti Nykänen 2015 Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS/Scanpix

Nykänen rõhutas mitmes oma sportlaskarjäärijärgses videos, et ilma ema abi ja toetuseta, ei oleks temast saanud head suusahüppajat.

Matti Nykäneni isa Ensio Nykänen suri 2016. aasta juunis.

Nykäneni esimese treeneri Taisto Jussilaineni meenutuse kohaselt ei teadnud pere kaua aega, et Matti tegeleb suusahüpetega. Kui ta võitis Soome esimese noortevõistluse ja koduseid õnnitleti telefoni teel, said vanemad teada, millega nende poeg tegeleb.

77-aastase Jussilaineni sõnul ütles teismeline Matti Nykänen, et talle koolis ei meeldi ja parema meelega oleks ta hüppemäel.

«Mõtlesin, et parem olgu minu juures trenni kui et on kuskil posistekambaga pahandusi tegemas. Matti tuligi trenni. Ma ei arvanud siis, et treenin tulevast olümpiavõitjat ja maailmameistrit,» lisas treener.

Matti Nykänen
Matti Nykänen Foto: Sport & General/S&G and Barratts/EMPICS Sport/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles