Metslaste käe läbi surnud misjonäri John Allen Chau isa: religioon on oopium massidele, oli ka minu pojale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Allen Chau
John Allen Chau Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Möödunud aasta novembri keskel kaotas Indiale kuuluval Põhja-Sentineli saarel elu noor ameeriklasest misjonär John Allen Chau.

Mehe isa, psühhiaater Patrick Chau arvates sai ta 26-aastasele pojale saatuslikuks suhtlemine äärmuskristlastega, kelle õhutusel läks ta India saarele, mille hõim on elanud pikka aega ülejäänud maailmast eraldatuna, teatab news.com.au.

«Minu pojale tehti ajupesu. Seda tegid äärmuskristlased, kes arvavad, et neil on kõige suhtes õigus. Arvan, et selles usuorganisatsioonis, kuhu mu poeg kuulus, õpetatigi teda märtriks, kes peab usku levitama ja oma elu ohvriks tooma,» lausus isa.

Isa kirjutas pärast oma poja surma sotsiaalmeedias: «Religioon on oopium massidele, oli ka minu pojale. Igatahes praegu ma küll ei näe, et religioon midagi head on teinud. Mu poeg John suri, kuna läänelik religioon on väga enesekeskse ja pealetükkiv. Olen oma juurtelt hiinlane ja oskan hinnata konfutsianismi. Õpetasin seda ka oma pojale, kuid kahjuks valis ta teise tee».

Patrick Chau lisas, et juba lapsena meeldisid Johnile seiklusjutud, eriti aga Robinson Crusoe seiklused, kuid siis ei olnud temas veel äärmuslikkust.  

Isa sõnul seostas ta poeg seiklused ja usu, kui oli teismeline. John Allen Chau tahtis seigelda, kuid ka jumalasõna levitada ja selle tõttu otsis kohti, kus elavad metsikud hõimud.

John Allen Chau
John Allen Chau Foto: Fotokollaaž/Postimees

Mehe ema, advokaat Lynda Adams-Chau sõnul käis nende pere koos matkamas ja telkimas, et nende kaks last õpiksid looduses toime tulema. John võttis aga asja liiga tõsiselt ja arvas, et looduses ei tohi olla mitte ühtegi abivahendit ning ta lõhkus ühel korral pere telgid ja magamiskotid. Pere ei võtnud edaspidi teda telkima kaasa.

John Allen Chau ema ja isa kuuluvad USA Washingtoni osariigi Vancouveri nelipüha kristlikkusse kirikusse, kuid nad ei ole äärmususklikud. Pere sõnul oli neile üllatus, kui John teatas liitumisest All Nations usuorganisatsiooniga.

Isa Patrick Chau arvates hakkas ta poeg tegelema äärmustega just selle organisatsiooni mõju alla sattudes.

All Nations usuorganisatsiooni esindaja Mary Ho sõnas, et John Allen Chau tegi kõike kirega ja kui ta oli midagi otsustanud, siis viis ta selle ellu.

«Kinnitan, et me ei ajupese mitte kedagi. Kõik meiega liitunud on teinud seda omast vabast tahtest. Ka John Allen Chau  oli vabatahtlik, olles oma eesmärkides väga sihikindel ja kirglik. Johni puhul ei olnud midagi leiget, oli kas täiesti külm või täiesti kuum,» lausus Ho.

John Allen Chau surm Põhja-Sentineli saarel kohaliku hõimu käeläbi sai palju vastukaja. Suur osa kommenteerijatest peab Chaud mitte märtriks, vaid äärmuslikult rumalaks.

«John Allen Chau ei ole mingi märter, vaid lihtsalt loll. Ta üritas sekkuda kaua aega isolatsioonis elanud hõimu ellu ja tahtis neid kristlikult ajupesta. Hõim tegi õigesti, et tema kui sissetungija tappis. See mees ei olnud seal saarel oodatud,» teatasid kommenteerijad.

India rannavalve helikopterilt tehtud foto Põhja-Sentineli saare põliselanikust
India rannavalve helikopterilt tehtud foto Põhja-Sentineli saare põliselanikust Foto: Handout / AFP/Scanpix

Lisati, et India on keelanud Põhja-Sentineli saarele minna. Väljast saabujad võivad seada seal elava hõimu elu ohtu, kuna neil ei ole paljude haiguste suhtes immuunsust.

John Allen Chau sündis Alabamas, kuid kasvas üles USA Washingtoni osariigis Vancouveris, kus on palju ilusat puutumata loodust.

India võimude teatel on neil keeruline Chua surnukeha Põhja-Sentineli saarelt kätte saada, kuna võivad hõimu rünnaku alla sattuda. Lisaks ei ole neil õnnestunud ameeriklasest misjonäri matmispaika kindlaks teha.

Põhja-Sentineli saare põliselanikud sentinelid
Põhja-Sentineli saare põliselanikud sentinelid Foto: Youtube

Andamani saarestiku politsei tegi paar helikopterilendu Põhja-Sentineli saare juures, kuid nende lendudega ei õnnestunud Chau asukoha kohta informatsiooni saada.

Chau surma tunnistajaks oma paatides olnud Andmani kalurid sõnasid politseile, et kohaliku hõimu liikmed ründasid välismaalast vibude ja nooltega. Esimesel korral pääses Chau põgenema ja ta sõudis oma paadiga saarest kaugemale, kuid ta läks hiljem tagasi ja kaotas elu.

Kohalikud panid ta surnukeha puitraamile, mille püstitasid rannale arvates, et see peletab teised sissetungijad minema.

Chau oli ühe kuivatatud loomaliha tootva USA firma reklaamnägu. See firma sponsoreeris osaliselt ta reise, kaasa arvatud Andamani saarele.

Chau käis seal juba 2015 ja 2016 ning läks 2017 tagasi, et minna ka Põhja-Sentineli saarele.  2017 sai ta All Nations organisastsioonilt missiooni minna Põhja-Sentinelile, et seal kiviajas elavale hõimule ristiusku tutvustada ja nad ristida.

See lõppes John Allen Chau jaoks surmaga. Ta jättis endast maha päeviku, milles ta detailselt kirjeldab, kuidas ta Põhja-Sentineli saare elanikega kontakti otsis.

Umbes samasuguseid vibusid kasutavad ka sentinelid
Umbes samasuguseid vibusid kasutavad ka sentinelid Foto: twitter.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles