«Sind otsides»: Natalja leidis isa Aserbaidžaanist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalja isa, poolvenna ja poolõdedega
Natalja isa, poolvenna ja poolõdedega Foto: TV3

Täna õhtul jõudis vaatajateni esimene lugu sarjast «Sind otsides», mis viis Aserbaidžaani, et täita Natalja südamesoov – leida oma isa.

Natalja oli enne saatesse kirjutamist otsinud oma isa üle neljakümne aasta, kuid tulutult.

«Olin oma otsingutega jõudnud ummikusse ega osanud enam omal jõul edasi minna. Tuttavad, kes mu lugu teadsid, soovitasid saate kaudu proovida,» selgitas Natalja, kes esialgu kõhkles, kuid siis otsustas, et just see võib olla saatuse poolt talle pakutud võimalus leida vastused teda kummitavatele küsimustele.

«Kogu see teekond isani oli imeline, andis mulle hingerahu ja õnnetunde. Nüüd tean, miks elu läks just nii nagu läks ning olen väga tänulik, et leidsin isa ja veel palju muud,» rääkis Natalja.

Natalja kokana töötanud ema kohtus Aserbaidžaanist pärit Islamiga, kui too oli Eestis aega teenimas. Armastus oli tõeline ning noored abiellusid. Paar otsustas mehe venna kutsel koos kahe tütrega - paariaastase Natalja ja vanema õe Svetlanaga - Islami kodumaale kolida. Emal polnud aimugi, et Islamil on Aserbaidžaanis naine ja poeg. Kultuurišoki põhjustasid ka sealne usk ja kombed. Ema kartis oma elu pärast, võttis lapsed ja põgenes tagasi Eestisse.
Natalja kinnitas, et isa suhtes tal mingit viha või kibestumust ei ole. Ta on veendunud, et isa pole halb inimene ning poleks tütardele midagi teinud.

«Sind otsides» tiimile olid otsingutel abiks Venemaa sarnase saate vabatahtlikud, kes vahendasid neile Aserbaidžaani otsijate kontaktid. Ühel päeval helistasid abilised ja teatasid, et 74-aastane Islam on leitud.

Bakuus kohtus Natalja täditütar Elmiraga, mis tegi Natalja tõeliselt õnnelikuks. Ta leidis justkui hingesugulase - neil oli paljust rääkida, sest kuus aastat vanem Elmira meenutas lapsepõlvest lugusid, mida toona kahene Natalja lihtsalt mäletada ei saanud. Elmira lood oma elust, teistest sugulastest ja Natalja isast andsid tublisti julgust ja võtsid suure osa hirme maha.

Natalja isa koduküla Tovuz asus Bakuust üle 500 kilomeetri kaugusel.

Islam meenutas, et tema õde ei suhtunud Eestist tulnud naisesse hästi ning islamiusku ema ei võtnud tema tehtud sööki suu sissegi. Autojuhina töötanud Islam oli kümne päeva kaupa komandeeringus ning ühel hetkel otsustas naine tagasi Eestisse sõita.

«Ma ei tea, mida nad talle tegid või mida rääkisid. Nägin, et ta on väga kurb ja tahab ära sõita,» rääkis mees. «Ma ei läinud teda saatma, kui ta ära läks. Mul oli väga kahju. Kuidas oma lapsed niimoodi ära saata? Raske oli. Pärast ei suutnud kolm päeva voodist tõusta, lebasin ja nutsin.»

Pärast eesti naise ja laste lahkumist 45 aastat tagasi pidi Islam end kätte võtma, kurvastamise lõpetama ja uuesti jalule tõusma. Oli vaja hoolitseda voodihaige isa eest ja olla emale majapidamises abiks. Mitut naist pole ta mitte kunagi pidanud.

Natalja kohtus isaga pisarsilmil - ta leidis hingerahu ja sai vastused. Tema ema on väga õnnelik, et tütar isa üles leidis. Natalja suhtleb tihedalt täditütar Elmiraga, kes tuleb peagi koos tütrega Eestisse külla. Nataljal on juba plaanis ka järgmine reis Bakuusse - koos tütardega.

«Sind otsides» alustab TV3s teisipäeviti kell 20.30.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles