Raadio Elmar muusikauudised

Liana Zeigo
, Raadio Elmar muusikatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Valdo Ots / Scanpix

Toome teieni raadio Elmar 4. nädala muusikauudised. Metsatöll avaldab seitsmenda stuudioalbumi, The Swingin' Sisters salvestab plaati ja kogub Hooandjas toetust, möödunud nädalal jagati muusikaauhindu, Raimond Valgre laulud saavad prantsuse keelse kuue.

Metsatöll avaldab seitsmenda stuudioalbumi

23. veebruaril ilmub ansambli Metsatöll seitsmes stuudioalbum «Katk kutsariks». Plaadil on 12 lugu, millest raadiotesse jõudis möödunud nädalal singlipaar «Toona» ning «Katk kutsariks».

Albumi esitlemine, koostöös Eesti Kontserdiga, ning Metsatöllu kahekümnenda sünnipäeva tähistamine toimub 23. veebruaril Rock Cafés.

Uue albumi lood on lindistatud 2018. aasta detsembris ja 2019. aasta jaanuaris ning need produtseeris koos bändiga Keijo Koppel. Albumi esikaant kaunistab Jüri Arraku pilt «Inimesed Buboga».

Metsatöll on tegutsenud alates 1999. aastast Nende eelmine kogumik «Vana jutuvestja laulud» ilmus 2016. aastal.
 

Otepääl toimus talveöölaulupidu

26. jaanuaril toimus Otepää Kultuurimaja pargis Muinasjutuline Eesti 5. Talveöölaulupidu.

Juubeliaasta puhul toimus pidu Otepää Kultuurimaja pargis ning Talvepealinn pandi laulust särama. Süüdati  traditsioonilised laululõkked.

Talveöölaulupeol oli kavas seitseteist eestikeelset armastatud laulu läbi aegade, neid lugusid aitasid esitada Allan Kasuk, Margit Tali, Indrek Ventmann, Loore All ja teised. Muusikat tegi laval Margit Tali Bänd.

Näiteks kõlasid laulupeol lood «Insener Garini hüperboloid», «Hispaania tüdruk», Nublu – «Mina ka», «Mis maa see on», «Esimene lumi» ja paljud teised toredad laulud.
 

Kerli avaldas singli «Better»

Lauljatar Kerli Kõiv rõõmustab oma kuulajaid värske singliga «Better». 22. veebruaril ilmub lauljataril ka stuudioalbum «Shadow Works».

Plaadile «Shadow Works» tuleb kokku kaksteist laulu, «Better» kõlab albumil üheksanda loona. Helikandja väljaandjaks on Kanada plaadifirma Seeking Blue.

Varasemalt on Kerlil ilmunud kolm albumit, millest viimane – «Utopia» ilmus 2013. aastal.
 

Retrobestil kuuleb Olav Ehala saatel Eesti filmimuusikat

Helilooja Olav Ehala esitab sel suvel koos Lauri Liivi ja Nele-Liis Vaiksooga armastatud laule Eesti filmidest. Helilooja kontsert on osa festivali Retrobest alateema «Filmimuusika eri» programmist.

Filmi- ja teatrimuusika kirjutajana tuntud Olav Ehala laulud on populaarsed ja tuntud mitme põlvkonna eestlaste seas. Ehala on kirjutanud muusikat ligi 50 näidendile ja 60 filmile, mille hulgas näiteks «Nukitsamees» ja «Karoliine hõbelõng». Helilooja lauludes on võrdselt tähtsad kaunistusterikas meloodia, äratuntav ja isikupärane harmoonia ning nõudlik rütmika. Tema muusika on loodud eranditult eestikeelsetele tekstidele.

Festivalil Retrobest astub Olav Ehala lavale koos solistide Lauri Liivi ja Nele-Liis Vaiksoo ning saateorkestriga. Esitlusele tulevad armastatud laulud Eesti filmidest, teiste seas pakuvad äratundmisrõõmu «Vokilaul», «Näkilaul» ja «Kodulaul».

Järgmise Retrobesti teema «Filmimuusika eri» viib kõiki filmimuusikamaailma, tuues kaasa temaatilised rekvisiidid, teematoad ja kultusfilmid. Lisaks saab end proovile panna karaokelaval ning retrolaadalt on võimalik kaasa osta kõike, mida kodus kunagi vaja võib minna.

Retrobest 2019 toimub 28. ja 29. juunil Otepääl Pühajärve kaldal.
 

Ansambel The Swingin' Sisters salvestab plaati ning kogub Hooandjas toetust

The Swingin' Sisters on traditsionaalset svingmuusikat mängiv 8-liikmeline kollektiiv. Svingiõed Maris, Vivi ja Viveli on üheskoos lõpetanud Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli ning laulnud koos erinevates muusikalistes koosseisudes juba ligi 8 aastat. Vokaaltriona soovib ansambel edasi anda häid ning tugevaid harmooniaid ning rõhku pöörata stiilipuhtale vokaaltehnikale.

Bändi koosseisu kuuluvad saksofonist Siim Aimla, trompetist Allan Järve, kitarrist Kusti Lemba, bassist Janno Trump ja trummar Ahto Abner. Novembris täitus The Swingin’ Sistersi esimesest kontserdist kaks aastat ning selle aja jooksul on antud 60 kontserti üle Eesti.

Bändi suurimaks unistuseks on välja anda eestikeelne album «Õnnele vastu», mille eesmärgiks on taaselustada Eesti svingimuusika kuldajastu ning viia see taas massidesse. 

Plaadi materjali kogumisel on bänd inspiratsiooni saanud Eestis 60ndatel salvestatud ning mängitud muusikast. Helikandjale tulevad uutes arranžeeringutes palad Eesti Raadio Meeskvarteti repertuaarist, heliloojate Kustas Kikerpuu, Uno Naissoo, Uno Loobi, Leo Tautsi sulest. Seega saab plaadilt kuulata nii Eesti Raadio Meeskvarteti poolt salvestatud säravaid, humoorikaid ning suurepäraste eestikeelsete tekstidega kergemuusika laule kui ka rahvusvahelisi menulaule.


Eelmisel nädalal jagati muusikaauhindu

24. jaanuaril toimus Saku Suurhallis pidulik Eesti muusikaauhindade gala. Õhtujuhtide Triinu «Lepatriinu» Paometsa ja muusik Reigo Ahvena juhtimisel jagati välja auhinnad 17 kategoorias. Kohal olid ka Elmari saatejuhid Sommer ja Hermann, kes andsid üle auhinna Parima Laulu kategoorias – auhinna pälvis Nublu & Reketi «Mina ka».
Kõige rohkem auhindu võitis Ewert & The Two Dragons oma plaadiga «Hands Around The Moon». Draakonid võtsid Aasta Ansambli, Aasta Albumi ja Aasta Rockalbumi auhinnad.
Vaata kõiki auhinnasaajaid SIIT.
 

Raimond Valgre unustamatud meloodiad saavad prantsuse keelse kuue

Ansambel ESTrellas (Kristjan Rudanovski – viiul, Erik Nisu – akordion, Robert Nõmmann – kontrabass, Jaanis Kill – kitarr, Birgid Täht – laul, tõlked) on prantsuse keelde tõlkinud kümme Raimond Valgre laulu ning kogub portaalis Hooandja.ee toetust vinüülplaadi välja andmiseks. Plaadile tulevad prantsuse keeles näiteks lood «Peagi saabun tagasi su juurde», «Sinilind», «Meloodia», «Mul meeles veel».
22.veebruaril Eesti Rahva Muuseumis viib see muusika kuulajaid rändama sajanditagusesse Pariisi. Birgid, kes projektist Elmaris rääkimas käis, lubas, et oodata on ühte väga ilusat armastuse pühitsust.

Copy
Tagasi üles