Venemaa väitel suri Põhja-Kaukaasias 128-aastasena maailma vanim inimene

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nanu Šaova, kes vene võimude teatel suri 128-aastasena
Nanu Šaova, kes vene võimude teatel suri 128-aastasena Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Vene võimude teatel suri Põhja-Kaukaasias Kabardi-Balkaarias naine, kes võis elada maailma vanimaks, kuna dokumentide andmetel oli ta surres 128-aastane.

Briti ja USA meedia teatavad viitega vene meediale, et Nanu Šaova sündis väidetavalt 1890. aastal, kui Venemaal oli võimul keiser Aleksander III.  

Venemaa rekordite organisatsioon nimetas Šaova 2017. aastal seal kõige vanemaks elusolevaks inimeseks, kes samas võis olla ka maailmas kõige vanem inimene.

Šaova oli Venemaa oktoobrirevolutsiooni ajal väidetavalt 27-aastane ja Nõukogude Liidu kokkuvarisemise ajal 1991 juba 101-aastane.

Naise enda väitel aitas tal väga vanaks elada airaan, mis on gaseeritud hapupiimatoode ja milles on palju kasulikke aineid.

Nanu Šaova, kes vene võimude väitel suri 128-aastasena
Nanu Šaova, kes vene võimude väitel suri 128-aastasena Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Šaova oli kaks korda abielus, tal oli kaheksa last, 19 lapselast, 33 lapselapselast ja seitse lapselapselapselast.

Teise maailmasõja ajal kaevas ta oma kodukohas Kabardi-Balkaarias Zajukovos  kaevikuid ja hiljem töötas kolhoosis lüpsjana.

Möödunud aastal nimetas vene meedia ta vanimaks hääletajaks, kes samas on president Vladimir Putini suur fänn.

Šaova oli Putini sündides 1952. aastal juba 62-aastane.

Naise üks poegades, Hassan sõnas, et ta ema oli väga vitaalne, armastades elu ja tööd, mida ta tegi.

«Minu ema rõhutas pidevalt, et ka vanas eas tuleb liikuda ja tööd teha, sest see hoiab tervise ja mõistuse korras. Võimalik, et meie suguvõsa on õnnistatud pikaealisuse geeniga, sest minu vanaema, emaema elas 117-aastaseks,» teatas Hassan.

Vene võimud teatasid 21. jaanuaril: «Kabardi-Balkaarias Zajukovos suri 128-aastasena Nanu Šaova, kes oli Venemaa vanim elanik. Ta oleks selle aasta mais saanud 129-aastaseks.

Kuna rahvusvaheline gerontoloogiaorganisatsioon ja Guinnessi rekordite organisatsioon ei ole Nanu Šaova vanust kinnitanud, siis ei ole ta ametlikult kõige kauem elanud inimene.

Ametlikult on kõige kauem elanud inimeseks prantslanna Jeanne Calment, kes oli 1997. aastal surres 122 aasta ja 164 päeva vanune. Väidetavalt kohtus Calment lapsena oma kodukohas Arles’is kuulsa kunstniku Vincent van Gogh’iga (1853 – 1890).

Jeanne Calment'd peetakse kõige kauem elanud inimeseks. Pildil on ta Prantsusmaal Arles'i vanadekodus 17. veebruaril 1995. Cament suri 1997. aastal 122-aastasena
Jeanne Calment'd peetakse kõige kauem elanud inimeseks. Pildil on ta Prantsusmaal Arles'i vanadekodus 17. veebruaril 1995. Cament suri 1997. aastal 122-aastasena Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles