Arheoloogide väitel on nad Marcus Antoniuse ja Kleopatra haua jälil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader 1963. aasta filmist «Cleopatra». Cleopatra rollis on Elizabeth Taylor ja Marcus Antoniust kehastab Richard Burton
Kaader 1963. aasta filmist «Cleopatra». Cleopatra rollis on Elizabeth Taylor ja Marcus Antoniust kehastab Richard Burton Foto: Rights Managed / 20TH CENT FOX / Ronald Grant Arc/Scanpix

Rahvusvahelise arheoloogide meeskonna väitel on nad Egiptuse kuninganna Kleopatra ja ta abikaasa, Rooma väejuhi Marcus Antoniuse matmispaiga jälil.

Arheoloogide andmetel asub nende krüpt suure tõenäosusega Põhja-Egiptuse sadamalinnast Aleksandriast 30 kilomeetri kaugusel Taposiris Magnas, teatab dailymail.co.uk.

«Oleme kindlad, et leidsime Marcus Antoniuse ja Kleopatra matmiskoha, kuid see tuleb välja kaevata. Kõik olemasolevad allikad viitavad, et nad maeti koos,» teatasid arheoloogid.

Antiikaja marmorbüst, mis kujutab Kleopatrat. Asub Saksamaa Berliini antiigimuuseumis
Antiikaja marmorbüst, mis kujutab Kleopatrat. Asub Saksamaa Berliini antiigimuuseumis Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

Arheoloogid lisasid, et varasemal ajal on tehtud mitu katset leida kahe antiikaja kuulsuse matmispaik, kuid seni ei ole edu olnud. Sel korral kaasati sateliituuring ja pinnase laseruuring, mille kohaselt võib matmispaik olla Taposiris Magna templis. 

Ajalooallikate andmetel tegi Rooma idaalade valitseja Marcus Antonius 30 eKr enesetapu, kuna sai Rooma vabariigi viimase sõja (32 -30 eKr) Aktioni merelahingus 2. septembril 31 eKr oma vastase Octavianuse käest lüüa.

Marcus Antoniuse büst, mis asub Vatikani muuseumis
Marcus Antoniuse büst, mis asub Vatikani muuseumis Foto: akg-images /Scanpix

Octavianus oli Julius Caesari adopteeritud poeg, Marcus Antonius aga Julius Caesari liitlane. Marcus Antoniuse ja Octavianuse vahel tekkis sõda, kuna nad mõlemad soovisid pärast Julius Caesari surma Roomas võimu haarata.

Vabasurma läks ka Kleopatra, kes kasutas legendi kohaselt selleks mürkmadu.

Kleopatra enesetappu kujutav 18. sajandi maal, mis asub Saksamaal Düsseldorfi kunstimuuseumis
Kleopatra enesetappu kujutav 18. sajandi maal, mis asub Saksamaal Düsseldorfi kunstimuuseumis Foto: akg-images /Scanpix

Väidetavalt laskis Octavianus selle paari matta Aleksandria lähistele kuninglikku hauakambrisse, mille Kleopatra oli endale ehitada lasknud.

Nii Egiptuses kui teistes Vana-Rooma koosseisu kuulunud aladel on väljakaevamistel leitud büste, mis kujutavad Kleopatrat ja Marcus Antoniust, samuti on nende nägu müntidel.

Vana-Egiptuse hõbemünt, millel on kujutatud Kleopatrat
Vana-Egiptuse hõbemünt, millel on kujutatud Kleopatrat Foto: Personalities / ©2003 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix
Kuldmünt Väike-Aasiast, millel on kujutatud Marcus Antoniust
Kuldmünt Väike-Aasiast, millel on kujutatud Marcus Antoniust Foto: Personalities / ©2003 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Kleopatra VII (jaanuar 69 eKr – august 30 eKr) oli hellenistliku Egiptuse viimane valitseja 51–30 eKr. Ta on Ptolemaioste dünastia tuntuim liige.

Kleopatra oli Ptolemaios XII tütar ning Ptolemaios XIII ja Ptolemaios XIV õde ja nime poolest abikaasa, kuna Egiptuse traditsioonide kohaselt ei võinud kuninganna valitseda ilma meessoost kuningata.

Kleopatral oli Rooma poliitiku ja väejuhi Julius Caesariga poeg Cesarion. 

Kleopatrat kujutav büst, mis asub Alžeeria Cherchelli arheoloogiamuuseumis
Kleopatrat kujutav büst, mis asub Alžeeria Cherchelli arheoloogiamuuseumis Foto: akg-images /Scanpix

Marcus Antonius (83 eKr –  august 30 eKr) oli Vana-Rooma poliitik ja väejuht, kes abiellus Egiptuse valitseja Kleopatraga.

Marcus Antoniuse ja Kleopatra traagilist saatust kujutas renessansiaegne inglise näitekirjanik William Shakespeare oma näidendites «Julius Caesar» ja «Antonius Kleopatra».

Hollywoodi kuulus linateos «Cleopatra» valmis 1963. aastal. Cleopatrat kehastas Elizabeth Taylor ja Marcus Antoniust Richard Burton.

Kaader 1963. aasta filmist «Cleopatra». Cleopatra rollis Elizabeth Taylor ja Marcus Antonius on Richard Burton
Kaader 1963. aasta filmist «Cleopatra». Cleopatra rollis Elizabeth Taylor ja Marcus Antonius on Richard Burton Foto: Rights Managed / Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles