Nooruse majas näeb näitust Valdo Pandist

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ERR

Kolmapäeval, 7. jaanuaril kell 15 avatakse Nooruse maja fuajees näitus "Valdo Pandi fenomen", mis annab ülevaate legendaarse raadio- ja telemehe elutööst.

Kaie Laane Nooruse majast rääkis, et näitusele on kokku korjatud plakatid Valdo Pandi töö erinevatest aegadest ja tahkudest. Plakateid rikastavad tutvustavad tekstid.

"Näitus avab Valdo Pandi kui isiksuse," rääkis Laane. "Väljapanek keskendub suurmehe elu tähtsamatele etappidele sünnist kuni surmani. See on mõnus meenutus neile, kes mäletavad Panti ekraanilt, ja tänapäeva noortele, kel pole õnnestunud tema loominguga tutvust teha."

Ajastut aitab lahti mõtestada näitust läbiv ajatelg, kuhu on märgitud tähtsaimad ajaloosündmused nii meil kui kogu maailmas. Näituse ülevaatlik osa on koondatud 20 plaadile, mille läbilugemisel saab pildi Pandist kui inimesest.

Valdo Pandi elu ja tegemisi on sügavuti uurinud ning jäädvustanud tema endised kolleegid Aare Tiisväli ja Voldemar Lindström. Oma panuse näituse õnnestumisele andis tema kauane naaber ja sõber Hugo Hiibus oma žarsidega.

Pant asus Eesti Raadiosse tööle 20aastasena, kus ta omandas kiiresti raadioajakirjaniku elukutse. Ta saavutas tuntuse selliste sarjadega nagu "Reporteritund", "Päevakaja", "Rameto" jt.

1966. aastast sai Pandist teleajakirjanik Eesti Televisioonis, kus valmis Pandi eestvedamisel legendaarne telesaade "Täna 25 aastat tagasi". Seda saadet jõuti eetrisse anda kokku 313 korral.

Pandi tähelepanuväärsete teletööde hulka kuulusid otsereportaažid tavaliste inimestega, õhtused mõtisklusminutid, meelelahutus- ja filmisaated, viktoriinid ja laulupeoreportaažid.

Pant jõudis teha veel olukirjeldus-, dokumentaal-, anima- ja mängufilme, kirjutada näidendeid ning publitsistlikke pudemeid ajalehtedes ja ajakirjades. 1999. aastal valiti Valdo Pant 20. sajandi saja suurkuju hulka.

21. jaanuaril 2008 oleks legendaarne raadio- ja teleajakirjanik saanud 80aastaseks. Suurmehe mälestuseks koostaski ERRi muuseum koostöös ETV veteranidega näituse pealkirjaga "Valdo Pandi fenomen".

Laane kinnitas, et näituse avamisele on lubanud tulla Pandi kauaaegsed sõbrad ja kolleegid Hugo Hiibus, Aare Tiisväli, näituse koostaja Voldemar Lindström ja Rein Karemäe.

Näitus "Valdo Pandi fenomen" jääb avatuks 30. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles