Vietnami arstid pumpasid mehe makku 15 purgitäit õlut, et päästa ta puskarimürgistusest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õllepurgid. Pilt on illustreeriv
Õllepurgid. Pilt on illustreeriv Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / REUTERS/Scanpix

Vietnamis pidutses keskeas mees nii rajult, et sai kangemast kraamist mürgistuse, mille tõttu ta vajas haiglaravi.

48-aastane Nguyen Van Nhat jõi nii palju puskarit, et kaotas teadvuse, teatab iltalehti.fi.

Haiglasse jõudnud meest uurinud arstid said kiiresti aru, et patsiendil on mürgistus ja nad langetasid otsuse pumbata organismi puhastamiseks ta makku viis liitrit ehk 15 purgitäit õlut. Õlut pumbati mehe makku üks purgitäis tunnis.

Pärast 15 tundi tuli koomas olnud mees lõpuks teadvusele.

Vietnami haigla. Pilt on illustreeriv
Vietnami haigla. Pilt on illustreeriv Foto: Xinhua / imago/Scanpix

Arstide sõnul oleks Nhat võinud surra, kui ta ei oleks õigel ajal haiglasse jõudnud ja talle ei oleks õllega maoloputust tehtud.

Arstid lisasid, et patsient oli tarbinud kodus valmistatud puskarit, milles oli palju mürgist metanooli. Juba väike kogus metanooli võib tekitada pimedaks jäämise ja tuua kaasa surma.

Joobes mees. Pilt on illustreeriv
Joobes mees. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Metanool laguneb organismis mürgiseks formaldehüüdiks ja siis sipelghappeks.

Metanoolimürgistuse korral on esmaseks sammuks etanooli andmine. Etanool takistab metanooli lagunemist organismis ja aitab metanooli uriinina kehast väljutada.

Metanoolimürgistusega patsientidele võib teha ka dialüüsravi.

Vietnami arstid tunnistasid, et metanoolimürgistuse ravimine 15 purgi õlle abil oli ebatavaline, kuid see aitas päästa mehe elu.

«Põhimõtteliselt saab metanoolimürgistust ravida ükskõik millise alkoholiga. Tähtis on, et patsient saaks seda õigeaegselt,» teatasid arstid.

Nhat paranes, olles mõned päevad haiglas veel arstide jälgimise all. Mehe teatel oli tal õnne, et ta ellu jäi ja nüüd teeb ta alkoholi tarbimisega vaheaja.

«Pääsesin eluga ja olen selle eest tänulik. Ma ei taha enam midagi sellist kogeda. Igatahes oli pärast seda kohutav pohmell,» sõnas mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles