Terve kogukond tuli kokku, et viimasele teekonnale saata eestlasest Vietnami sõja veteran (3)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Turnpu matused.
Peter Turnpu matused. Foto: Bill Moen

Enam kui tuhat inimest tuli kokku, et saata viimasele teekonnale väliseestlasest Vietnami sõja veteran, kes suri üksinda oma kodus.

Ametnikud sõnavad, et 77-aastane Peter Turnpu suri eelmisel kuul oma kodus loomulikku surma, tal ei olnud ühtegi teadaolevat sugulast ja ka sõpru oli vähe. Matusetalituse juht LeRoy Wooster sõnas, et kohalik politseinik palus tema abi Turnpu matmisel ning Wooster oli koheselt nõus, kirjutas nj.com.

Enam kui tuhat inimest kogunes möödunud reedel Atcos väliseestlase matustele.

Woosteril õnnestus välja uurida, et Turnpu oli Vietnami sõja veteran, kes saadeti armeest auga erru. Sellega teenis ta ära korralikud sõjaväelase matused. Wooster annetas omaltpoolt kirstu, transpordi ja pani kokku korraliku teenistuse.

Peter Turnpu kirst
Peter Turnpu kirst Foto: Bill Moen

Turnpul ei olnud ühtegi elusolevat sugulast. Ta saabus Eestist Ameerikasse koos oma emaga ning sai 1954. aastal kodakondsuse. Ta teenis Vietnamis aastatel 1964-1966 ning saadeti auga erru. Pärast seda töötas ta veokijuhina väikese Lõuna-Jersey ettevõttes. Ta oli abielus, kuid lahutas 1980. aastal.

«Ainukesed paberid, mis tal alles olid, olid tema ja ema immigratsioonipaberid Eestist ning kiri veteranide haiglast,» ütles Wooster. «Mitte midagi uuemat kui 30 või 40 aasta tagusest ajast.»

Turnpu elas üksinda majas, mida ta üüris. Tema naaber võttis politseiga ühendust, kui ei olnud teda kaua näinud. Ametivõimud leidsid Turnpu surnkeha 9. detsembril. Wooster lisas, et tal kulus kuu aega, et koordineerida Turnpule sõjaväelase matused.

Lugu Turnpu matustest ja kohale tulnud tuhandest võõrast jagas oma Twitteris ka Emmy auhinnaga pärjatud uudisteankur Gary Hall.

«VÕIMAS moment! Kümned tosinad võõrad kogunesid Vietnami veterani matustele. Tal ei olnud perekonda, seega kutsus kohalik matusebüroo kogukonna appi, et talle sobilik ärasaatmine korraldada,» kirjutas Hall ja mainis, et sellest räägitakse ka ABC kella kuuestes uudistes. Saade oli eetris eile.

Pilte Peter Turnpu matustest jagas oma Twitteris ka New Jerseys tegutsev fotograaf Bill Moen.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles